Cum ne ferim copilul de produsele alimentare periculoase (comunitate, rude etc.)

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Articol redactat de Maria Antoaneta Constantin și verificat de doctor Gabriela Albu, medicina de familie, homeopat și specializare în ecografii.

Sumar:

  1. Alimentele pe care e bine să nu le oferi bebelușului
  2. Alimente pe care este bine ca un copil să le consume cât mai rar sau deloc
  3. Cum îți protejezi copilul acasă, cum eviți alimentele nocive
  4. Cum îți convingi rudele să nu îi ofere copilului alimente nocive (dulciuri pe ascuns, alimente prăjite etc.)
  5. Copilul, societatea și obiceiurile alimentare nesănătoase.
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „Cum ne ferim copilul de produsele alimentare periculoase (comunitate, rude etc.)”

Alimente pe care e bine să nu le oferi bebelușului

Părinții își doresc tot ce este mai bun pentru bebelușul lor, însă de foarte multe ori lipsa de informare poate interfera cu acest lucru. În ceea ce privește alimentația, educația este extrem de importantă atunci când vine vorba de alegerile pe care le face părintele pentru copilul său. Atunci când se află la vârste fragede, nu este indicat ca bebelușii să primească o serie de alimente sau de ingrediente, deși e posibil ca ei să și le dorească sau să pară curioși și atrași. Instinctul primar la vârstele cele mici este să introducă totul în gură, prin urmare trebuie să aveți grijă la ceea ce copilul va găsi la îndemână în mediul înconjurător. În continuare, veți regăsi o serie de alimente și ingrediente pe care e bine să nu le oferiți bebelușilor, precum și motivul (babble.com).

Sarea – sarea este un ingredient prezent în majoritatea mâncărurilor și este destul de dificil de controlat. Pentru a evita un exces de sare în alimentația celor mici, specialiștii recomandă să se evite adaosul de sare în mâncărurile preparate acasă pe cât posibil. De asemenea, verificarea etichetelor produselor special concepute pentru bebeluși este la fel de importantă, deoarece foarte multe preparate, în special biscuiții și piureurile de legume au un adaos destul de mare de sare pentru a oferi gust mâncării. Sarea la bebeluși este interzisă, deoarece rinichii nu sunt suficient de dezvoltați pentru a o procesa. În plus, sarea este greu de digerat, ajungând să irite stomacul.  În primii 2 ani de viață, bebelușul nu are nevoie de sare în plus în alimentația sa și nici nu are cum să îi lipsească la nivelul gustului deoarece nu are termen de comparație.
Mierea – deși mierea este considerată un aliment sănătos pentru viața adultă, lucrurile stau diferit în cazul bebelușilor. În miere, se poate regăsi bacteria Clostridium botulinum care poate produce toxine în intestinele bebelușului, fapt ce poate cauza complicații serioase. Până nu depășește destul de mult vârsta de 1 an, nu se recomandă consumul de miere la bebeluși. Un alt risc este cel al reacţiilor alergice, alergia la polen manifestându-se şi în cazul consumului anumitor sortimente de miere. De asemenea, evitarea sa va scădea posibilitatea apariției cariilor la vârstele fragede.
Lapte simplu – consumul de lapte matern și de lapte praf special pentru bebeluși nu este inclus aici, ci este vorba despre laptele din comerț pe care adulții îl consumă în mod regulat. Acest tip de lapte conține proteine pe care bebelușul nu le poate digera deocamdată, dar și minerale care îi pot dăuna la nivelul rinichilor. În plus, are un conținut scăzut de fier, ceea ce poate duce în timp la dezvoltarea unei anemii cronice. De asemenea, există bebeluși care nu pot tolera lactoza din aceste produse, în timp ce alții pot fi alergici la proteina din laptele de vacă, fapt ce va cauza reacții alergice severe. Chiar dacă nu aveți acces la laptele matern sau la formulă și bebelușului îi este foame, mai bine îi dați apă simplă sau nimic decât să îi dați lapte normal.
Unele tipuri de pește – peștele este un aliment sănătos, însă unele tipuri de pește conțin o cantitate alarmantă de mercur, cum ar fi carnea de rechin, ton, macrou sau de pește spadă. Mercurul poate afecta foarte grav dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. O alternativă mai sigură ar fi carnea de cod, însă pentru a se minimiza orice risc, nici codul nu ar trebui dat unui bebeluș cu o vârstă mai fragedă de 1 an. De asemenea, părinții trebuie să ia în considerare și o potențială alergie la fructele de mare, implicit și la pește, mai ales dacă mai există cazuri în familie.
Untul de arahide – untul de arahide este considerat unul dintre alimentele cu cel mai mare potențial de alergie, de aceea nu ar trebui oferit bebelușului, mai ales într-un stadiu infant de viață. În plus, consistența acestui aliment îl pot face foarte dificil de înghițit, mai ales pentru un copilaș care încă nu își cunoaște la fel de bine corpul și nici nu a experimentat cu toate texturile posibile (nhs.uk).

Alimente pe care este bine ca un copil să le consume cât mai rar sau deloc

Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, există anumite alimente ce pot fi introduse treptat în dietă sau cel puțin îi pot fi oferite pentru a le gusta. Totuși, de preferat ar fi să nu aibă o prezență constantă în dieta celui mic, mai ales cât timp încă are o vârstă fragedă. Pe lângă tipul de alimente pe care au voie sau nu au voie copiii să îl consume, părinții trebuie să acorde atenție și la cantitatea alimentului respectiv, precum și la modalitatea de preparare sau gătire a acestuia, chiar și la felul în care este tăiat. Aflat la început de drum, bebelușul nu are experiență în ceea ce privește consumul solidelor, existând riscuri majore ca cel mic să se înece sau să se ardă cu mâncarea, dacă aceasta nu este preparată corespunzător de părinți. În continuare, veți regăsi o listă cu unele alimente pe care copiii ar trebui să le consume cât mai rar sau deloc (my.clevelandclinic.org):

  • Sucul de fructe – în general, sucul de fructe nu este considerat un aliment sănătos pentru cei mici deoarece nu conține grăsimi benefice, proteine, calciu, zinc, vitamina D sau fibre benefice pentru cel mic, ci doar calorii și un gust plăcut. De asemenea, sucul de fructe poate diminua apetitul celui mic deoarece fiind un lichid, îi va umple spațiul din stomac. Totuși, după împlinirea vârstei de 1 an, nu mai există la fel de multe pericole, iar cei mici pot gusta din sucul de fructe. Se recomandă ca acesta să fie făcut neapărat în casă, pentru a fi natural și lipsit de substanțe nocive și trebuie neapărat diluat cu apă – jumătate cantitate de suc, jumătate apă. Sucul nu trebuie servit zilnic și nici în cantități mari.
  • Căpșuni, fructe de pădure, zmeură și afine – aceste frăguțe conțin o proteină care este foarte greu de digerat pentru copii. După vârsta de 1 an, sistemul digestiv al copilului este suficient de dezvoltat încât să facă față la acestor alimente, dar ele nu trebuie oferite zilnic. În cazul în care se dorește servirea lor în stare naturală, se recomandă tăierea lor în bucățele foarte mici. În ceea ce privește sucul și piureul, acestea trebuie diluate cu apă sau combinate cu alte alimente care să nu fie la fel de periculoase (parents.com ).
  • Biscuiți dulci sau sărați – în special în perioadele în care bebelușilor le cresc dințții, un truc la care majoritatea părinților apelează este să le ofere celor mici biscuiți duri, fie dulci, fie sărați sau covrigi pentru a-i mesteca și pentru a le menține atenția ocupată. Deși pot fi un ajutor de nădejde în această cauză, se uită faptul că cel mic ajunge să ingereze totuși componente din alimentele respective, cum ar fi sarea, zahărul și carbohidrații (fie din făină albă, fie din făină integrală).
  • Alimente nepasteurizate – alimentele nepasteurizate nu sunt indicate nici în perioada în care mama este însărcinată deoarece ele pot conține bacterii periculoase (Listeria) ce pot cauza diferite probleme de sănătate copilului. Produsele nepasteurizate cel mai frecvent oferite celor mici sunt lactatele și sucurile. După ce copilul avansează în vârstă, acestea nu mai prezintă un pericol la fel de mare, însă este recomandat să se evite consumul lor (whattoexpect.com).

Cum îți protejezi copilul acasă, cum eviți alimentele nocive

Evitarea alimentelor nocive poate reprezenta o provocare pentru majoritatea părinților, chiar dacă este vorba despre un mediu controlat, cum este propria casă. Primul pas pe care îl pot face părinții pentru evitarea alimentelor nocive acasă este să nu le achiziționeze, în special atunci când merg la cumpărături cu cei mici. Copiii sunt foarte curioși atunci când sunt mici și când vor vedea că părinții lor cumpără chipsuri sau sucuri acidulate, vor dori și ei să guste, iar atunci când li se va spune că nu au voie, vor apărea primele probleme. Nu este recomandat ca cel mic să vadă părinții achiziționând alimente nesănătoase deoarece ei imită incredibil de mult comportamentul celor din jur, mai ales în primii ani de viață.

Un alt lucru pe care îl pot face părinții pentru a-și proteja copiii de alimentele nocive acasă este să fie ei un exemplu. Atunci când la masă copilul va primi broccoli cu piept de pui, contează enorm de mult ca și părintele să consume aceleași alimente. În plus, trebuie să pară că le place. Astfel, cei mici vor vedea că adulții mănâncă același lucru, vor înțelege că este sănătos și nu vor mai fi atrași de alimentele nocive pe care nici nu ar trebui să le vadă. Obiceiurile stabilite la masă sunt extrem de importante. În primul rând, nu ar trebui să i se permită copilului să se uite la televizor în timpul mesei – cel mic va mânca fără să realizeze mult mai repede, fără să fie atent la texturi și la gusturi și va continua să ceară până i se va termina programul TV urmărit. De asemenea, prezența tuturor membrilor familiei la masă atunci când el mănâncă îi va dezvolta un sistem sănătos și va asocia masa cu ceva ce unește familia și cu o modalitate de a se apropia de cei dragi (superhealthykids.com/).

Cum îți convingi rudele să nu îi ofere copilului alimente nocive (dulciuri pe ascuns, alimente prăjite etc.)

Rudele vor avea întotdeauna instinctul de a răsfăța copilul și de cele mai multe ori va fi cu alimente interzise sau nerecomandate. Deși ei fac aceste gesturi din dragoste, persoanele care fac aceste greșeli cel mai adesea sunt bunicii. Totuși, specialiștii susțin că prin comunicare și educare, problemele pot fi rezolvate. În primul rând, părinții trebuie să vină cu argumente clare și eventual cu dovezi – articole și fotografii de pe internet, pentru a-și susține cauza și a-i face pe bunici să înțeleagă câ de mult rău le pot face copiilor.

Un alt truc pe care îl pot urma părinții este ca atunci când este vorba despre un aliment mai puțin indicat, dar permis copilului, să lase rudele să-l ofere. Astfel, cel mic va avea parte de o tratație specială, iar bunicii sau celelalte rude se vor simți fericiți că au putut să-și răsfețe nepotul preferat. Se pot încerca și alternativele – atunci când știți că rudele ii dau copilului constant biscuiți, puteți procura niște biscuiți mai sănătoși, fără sare, fără zahăr, făcuți din făină integrală și astfel veți ameliora posibilele probleme, dar vă veți păstra și rudele fericite (psychologytoday.com).

Copilul, societatea și obiceiurile alimentare nesănătoase.

Societatea contemporană este mereu pe fugă, timpul este mereu limitat, iar alternativele de mâncare nu sunt tocmai sănătoase – junk food-ul este peste tot, alimentele deja preparate sunt bogate în E-uri și substanțe nesănătoase și este tot mai greu să menții un stil alimentar sănătos, mai ales pentru un copil și mai ales dacă sunteți în oraș. Pentru a ameliora aceste probleme, există două lucruri pe care părinții trebuie să le facă:

Preparați mâncarea de acasă –  orice mâncare preparată în casă este mult mai sănătoasă decât cea din comerț, de aceea specialiștii recomandă ca părinții să le gătească copiilor mereu acasă. De asemenea, pot încerca rețete care să fie perfecte pentru a se lua la pachet, astfel încât se vor limita posibilitățile ca să fiți nevoit să cumpărați mâncare nesănătoasă pentru cel mic. De asemenea, așa se pot controla și eventuali alergeni din alimente.
Apa în loc de suc – sucurile nu sunt deloc sănătoase pentru dezvoltarea copilului, iar cea mai fericită alternativă va rămâne întotdeauna apa. Dacă cel mic refuză să bea apă, puteți încerca schimburi benefice pentru ambele părți cum ar fi – dacă bea apă, va primi desert căpșuni, dacă bea suc, nu va primi deloc desert (kidshealth.org).

Concluzii

Produsele alimentare periculoase există la tot pasul și este inevitabil ca cel mic să nu se întâlnească cu ele pe parcursul vieții. Cel mai important aspect pentru starea de sănătate a copilului este acela de a se asigura o educație alimentară încă din perioada diversificării, astfel încât cel mic să ajungă să prefere alimentele sănătoase în mod natural, în detrimentul celor nesănătoase, dar aparent mai gustoase. De asemenea, este foarte important ca cei mici să nu se simtă lipsiți – chiar dacă știți că biscuiții cu ciocolată sunt periculoși, cel mic poate gusta pentru a-și forma o opinie, însă e important să nu devină un obicei constant, ci mai degrabă un moment de răsfăț.

Pe lângă educarea alimentară a copilului, este foarte important să fie informate și celelalte persoane care îi pot oferi de mâncare, cum ar fi cele mai apropiate rude (bunicii, mătușile etc.). Părinții sunt datori să comunice și cu instituțiile unde merge copilul și unde i se asigură masă, indiferent dacă este vorba despre creșă, grădiniță sau școală – alimentația copilului este unul dintre factorii principali direct răspunzători de dezvoltarea sa armonioasă și sănătoasă și este crucial să fie respectată în funcție de cerințele părinților.

Resurse despre „Cum ne ferim copilul de produsele periculoase”

  1. nhs.uk
  2. babble.com
  3. whattoexpect.com
  4. parents.com
  5. my.clevelandclinic.org
  6. superhealthykids.com
  7. kidshealth.org
  8. psychologytoday.com

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *