Cum te pregătești pentru diversificarea bebelușului?

Articolele au fost realizate de redacția Creative Art Copywriting și verificate de următorii specialiști:

Articol redactat de echipa Creative Art și verificat de Dr. Serafinceanu Nakisa, specialist în pediatrie.

Sumar:

 1. Despre diversificare
 2. Diversificarea la 6 luni
 3. Diversificarea la 1 an
 4. Cum să asociezi alimentele când începi diversificarea
 5. Reţete pentru cei mici
 6. Sfatul medicului
 7. Concluzii
 8. Resurse despre „ Cum te pregătești pentru diversificarea bebelușului?”

Despre diversificare

Divesficarea reprezintă una dintre cele mai importante perioade din viaţa bebeluşului, făcând parte din procesul firesc de creştere şi dezvoltare a acestuia. Medicii pediatri recomandă începerea diversificării la vârsta de şase luni. Până la această vârstă, copilul este hrănit cu lapte matern de preferat sau lapte praf dacă nu a fost posibilă alăptarea naturală. Acesta este pragul introducerii diversificării alimentaţiei, momentul în care micuţul este pregătit să pornească în siguranţă în explorarea gusturilor. Pentru ca acestă etapă să decurgă firesc şi pentru a se evita eventuale probleme, totul trebuie tratat cu seriozitate, cu dorinţă de învăţare din partea mamei şi cu multă răbdare. Este foarte important ca sănătatea micuţului să nu fie pusă în pericol, fapt ce impune anumite reguli care vizează starea celui mic şi succesiunea şi calitatea alimentelor care vor compune diversificarea. Urmând regulile de diversificare, rezultatul va fi cel dorit, copilul putând să se bucure de gusturi şi să-şi asigure resurse pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală.

Astfel, diversificarea se va face ţinând cont de anumite reguli. Diversificarea nu trebuie să înceapă mai devreme de șase luni, când copilul nu este pregătit și nici prea târziu, adică la nouă luni sau un an, când laptele matern/lapte praf nu este de ajuns. Teoretic, începerea diversificării depinde de dezvoltarea neurologică și corporală a copilului: dacă stă în șezut, dacă își ține capul, dacă a început să aibă mișcări de masticație etc. Dacă copilul este bolnav și sistemul lui digestiv încă nu este pregătit, dacă are o anume boală cronică sau are probleme neurologice, diversificarea va fi adaptată în așa fel încât nevoile calorice ale copilului să fie satisfăcute, folosind metode de alimentație adaptate problemele lui. Însă pe lângă aceste repere, diversificarea celui mic se va face după reguli exacte. Se va începe diversificarea când bebeluşul este sănătos, nu se vor introduce mai multe alimente noi într-o zi, ci se va introduce un aliment nou la un interval de câteva zile.

În ceea ce priveşte alimentaţia, orice nou aliment se va administra  treptat, pornind de la trei lingurițe sau o lingură, o lingura + trei lingurite, oricare nou aliment va fi administrat cu linguriţa.

Pe parcursul diversificării, se va înlocui treptat o masă de lapte cu mâncarea solidă, crescându-se progresiv cantitatea alimentului introdus şi scăzându-se cantitatea de lapte.

Din punctul de vedere al orei mesei cu care se va da startul, diversificarea se va începe la masa când mama și copilul sunt mai pregătiți, în funcție de programul mamei de la serviciu sau de programul de somn al copilului etc.

Alergiile şi intoleranţa alimentară reprezintă două probleme care impun o atenţie specială. Este foarte important să se urmărească toleranţa digestivă a micuţului la fiecare aliment nou. Alimentele cu potenţial alergen sunt: laptele, ouăle, produsele care conţin gluten, seminţele de orice tip şi peştele, roșiile, citricele, fructele de pădure, ardeii. Din acest motiv, dacă se sesizează anumite reacţii (mici bubiţe pe piele, scaune moi sau vărsături) se va decide întreruperea administrării noului aliment şi va fi informat medicul pediatru, conform nhs.uk.

Diversificarea la 6 luni

Academia Europeană de pediatrie recomandă piureul ca aliment de debut, însă Academia Americană de pediatrie recomandă cereale de orez, motivul fiind că trebuie să fie înlocuită o masă normo-calorică cu altă masă normo-calorică și să fie un aliment mai puțin alergen cu textură mai ușor de modificat. Pentru început, piureul se va face dintr-o singură legumă, urmând a se  adăuga, pe rând, şi altele: morcov, pătrunjel, dovlecei fără seminţe, păstârnac, salată verde, cartof dulce, spanac, fasole verde. Aici e nevoie de mare atenție!! Trebuie bine blenduită, deoarece dacă un copil aspiră fasole sau mazăre, ele pot să umfle trahea și să sufoce copilul chiar la o distanță de câteva ore de la masă. Piureul de legume poate fi îmbogăţit cu puţin ulei de măsline sau de struguri, fără a se adăuga niciun fel de condiment. Este de preferat gătirea prin aburi prin ipoteza transformarea nitritului în nitrat şi se pasează, astfel încât cel mic să poată înghiţi piureul cu uşurinţă.

Începutul diversificării este etapa cerealelor fără gluten, cum sunt orezul şi porumbul, al fructelor pasate, putând fi administrate mere, caise sau pere şi a brânzicii de vaci preparată în casă. Introducerea proteinelor din lapte de vacă este de preferat după introducerea proteinelor de carne. Odată obişnuit cu piureurile, este momentul introducerii cărnii de găină sau vită. Carnea va fi foarte bine fiartă, ulterior tocată şi amestecată în piureul de legume. Se va  începe cu o linguriţă de carne pasată la o masă. Totuși, introducerea de carne sub formă de fibre nu are o valoare nutrițională, fibrele fiind eliminate prin fecale. Ceea ce are valoare nutrițională este supa din carne, motiv pentru care nu se aruncă prima apă. Carnea se curăță bine, de preferat să fie fără os și se fierbe cu legume. Supa se obține de la o bucată de carne cât un pachet de cărți de joc. Se va  introduce oul, dar doar gălbenuşul fiert tare. Se administrează progresiv,  începând cu un sfert de gălbenuş de două ori pe săptămână, crescând cantitatea până va consuma întregul gălbenuş amestecat în piureul de legume.

Spre luna a noua, tabelul de diversificare poate conţine şi cerealele cu gluten, grâu, orz sau secară.

Tot în jurul lunilor nouă-zece, se pot introduce iaurt, ficăţel de pasăre, paste făinoase, cartof şi banane. Cel mic poate consuma ciorbiţe acrite, perişoare, chifteluţe coapte în cuptor, carnea de peşte alb, şalău, păstrăv sau ştiucă. Începând de la vârsta când copilul are opt dințișori, alimentele pot fi pasate cu furculiţa pentru a stimula masticaţia micuţului.

Diversificarea înseamnă o provocare şi pentru micuţ. Mama îi va da să ronţăie singur bucăţele potrivite ca mărime, de fructe, legume sau biscuiţi, conform nhs.uk, one.be.

Diversificarea la 1 an

La vârsta de un ani, copilul deja trebuie să aibă trei mese și două gustări/pe zi. Este important ca gustările să nu înlocuiască cele trei mese principale. Până la acestă vârstă, nu i se va administra lapte de vacă, capră sau oaie, însă începând cu un an, micuțul poate consuma lapte, nu neapărat  formule de lapte praf.

Până la vârsta de trei ani, copilului nu i se vor administra căpşune, zmeură, fragi, fasole uscată, mazăre, prăjeli, brânzeturi fermentate, albuş de ou (se reintroduce conform AAP la 11 luni, conform AEP la 12 ani), miere, mezeluri, dulciuri din comerţ. După ce va împlini un anişor, se poate începe administrarea acestora, însă cu mare grijă, pentru a se observa orice mică reacţie.

Până la vârsta de trei ani, cel mic nu va consuma carne de porc, vânat sau miel.

Până la acestă vârstă, deja se constată dacă cel mic manifestă alergii sau intoleranţe alimentare, deci mama ştie ce alimente pot fi cuprinse în alimentaţie şi spre ce se îndreaptă mai mult gusturile acestuia.

Diversificarea nu înseamnă forţarea copilului în a mânca tot ce ar fi recomandat, ci presupune prepararea de mâncăruri gustoase adaptate gusturilor lui.

Din punctul de vedere al lichidelor, setea micuţilor va putea fi potolită cu apă. În cazul în care părinții optează pentru suc, trebuie avut în vedere cantitate mare de fibră care pot deranja digestiv copilul. Din acest motiv, este recomandat să se folosească doar un fruct mediu, iar la cantitatea obținută să adauge 50% apă. Pe măsură ce cresc, vor savura şi un fresh de portocale a cărui dulceaţă şi aromă îi va fascina. Cel mai important este că, odată începută diversificarea, micuţul va avea nevoie să bea apă şi i se va administra ori de câte ori este nevoie.

De acum, micuţul va servi masa împreună cu ceilalţi membrii ai familiei, bucurându-se de aceste clipe minunate, conform nhs.uk.

Cum să asociezi alimentele când începi diversificarea

Rolul diversificării este de a furniza copilului resurse pentru a se putea dezvolta armonios. Începută şi desfăşurată conform regulilor şi normelor, diversificarea va susţine buna dezvoltare fizică şi psihică a celui mic.

Se va urmări ca mesele de pe parcursul unei zile să acopere toate grupele alimentare. Se vor prepara feluri de mâncare pe care cel mic le acceptă. Carnea va fi asociată cu legumele, brânzica dulce de vaci cu fructele sau cu pastele şi pot fi preparate diverse sortimente de piureuri din fructe şi legume.

Se va urmări ca aportul de proteine să nu fie foarte mare pe parcursul unei zile şi se vor alterna mesele principale şi gustările mai uşoare. Aportul de proteine este foarte important și absolut necesar, astfel încât copilul sub un an trebuie să primească o cantitate de carne de 20 gr/zi sau un ou. Până la vârsta de un anişor, este recomandat ca în ziua în care consumă gălbenuş de ou să nu i se administreze şi preparate cu carne. Nu se va administra carne de mai multe feluri în aceeaşi zi, iar masa în care consumă produse lactate nu va cuprinde şi carne.

Se va evita adăugarea de sare, condimente şi zahăr în alimentaţia celui mic. De asemenea, mierea nu va fi administrată până la vârsta de un an, chiar şi mai mult.

Diversificarea nu exclude administrarea de vitamina D, plus alte suplimente care ar trebui administrate în cazul în care medicul pediatru le prescrie.

Pe lângă faptul că diversificarea presupune alimente potrivite şi necesare fiecărei etape de creştere, sunt extrem de importante şi alte aspecte, precum ingredientele folosite, modul de preparare şi depozitare, precum și igiena impusă pe parcursul procesului de gătire.

Dacă hrana este preparată și depozitată corect, preparatele vor fi foarte bine păstrate în vase sigure, închise etanş şi păstrate la temperatura optimă. Copilul va fi hrănit cu mâncare proaspătă din ingrediente de bună calitate procurate din locuri sigure şi transportate corespunzător. Totul va fi bine preparat termic prin fierbere sau coacere. Legumele şi fructele vor fi foarte bine spălate şi curăţate. Înainte de administrarea mesei, atât mama, cât şi micuţul se vor spăla foarte bine pe mâini, iar masa va fi servită în scăunelul de masă. Scăunelul de masă va fi dezinfectat periodic folosindu-se produse adecvate. Pentru siguranţa şi sănătatea copilului, vasele în care se prepară mâncarea vor fi folosite numai în acest scop. De regulă, este recomandat ca vesela să fie spălată bine, iar sterilizarea se face doar când vasele sunt aduse din magazin.

Cu o alimentaţie bine pregătită, sănătoasă şi bine structurată, li se va asigura micuţilor energia de care au nevoie pentru a creşte şi pentru a fi fericiţi în această nouă lume a descoperirilor. Pas cu pas, linguriţă cu linguriţă, cei mici vor descoperi gusturi noi şi se vor bucura de toate beneficiile unei hrane corecte, conform nhs.uk, one.be.

Reţete pentru cei mici

Diversificarea reprezintă o provocare şi pentru mămici. Acestea vor fi foarte fericite să descopere reţete noi pe care mititeii lor le vor degusta, fascinaţi fiind de gusturi şi arome noi.

Chifteluţe din cartofi şi broccoli

Deja mărişori, la un an, copiii se pot bucura de gustul delicios al chifteluţelor din cartof şi broccoli. Va fi nevoie de doi cartofi, șase bucheţele de broccoli şi 200 grame de brânzică de vaci. Cartofii se fierb în coajă, iar broccoli se scufundă 2 – 3 minute în apă clocotită. Cartofii fierţi se decojesc şi se pasează bine. Peste piureul obţinut se pun bucheţelele de brocoli bine scurse, brânzica de vaci, mixându-se toate bine. Se formează mici mingiuţe, se pun într-o tavă unsă cu unt şi se coc 30 de minute la foc moderat. După ce s-au răcit puţin, micuţul le va servi cu o garnitură de cartraveţi proaspeţi, conform cookingformybaby.com.

Medicul pediatru Serafinceanu Nakisa ne oferă câteva sfaturi despre diversificare.

Diversificarea este componenta esențială în medicina preventivă pediatrică, deoarece creșterea și dezvoltarea copilului în contextul global (atât fizic, cât și dezvoltarea intelectuală) depinde de hrana copilului.

Diversificarea trebuie să aducă satisfacție atât caloric, cât și din punct de vedere nutrițional, întrucât starea de sănătate se menține, iar curba de creștere este de fapt prima unealtă a medicului pentru analiza nutrițională a copilului.

Această analiză (curba de creștere) poate varia în funcție de vârsta gestațională a copilului, naționalitatea părinților, boli asociate, înălțimea părinților etc.

Scopul medicului este să mențină creșterea și să prevină falimentul de creștere și obezitatea. Având în vedere că greutatea scade înainte de oprirea creșterii în înălțime, medicii sunt mai atenți la curba de greutate.

Medicul este persoana care poate sfătui părinții cum și cu ce să înceapă și să mențină diversificarea. De asemenea, supravegherea copilului din punct de vedere al creșterii și dezvoltării este responsabilitatea medicului (de aceea există vizite periodice). Un lucru este unanim acceptat și anume diversificarea copilului nu trebuie să înceapă înainte de șase luni.

Copiii au o creștere rapidă înainte de vârsta de șase luni, când pot fi susținuți de lapte matern (mai ales dacă mama este atentă să fie hrănită corect și să asigure suplimentele necesare în meniul ei zilnic). După șase luni, laptele matern nu satisface din punct de vedere caloric și nutrițional nevoile copilului, de aceea diversificarea nu începe nici mai târziu de șase luni!

Sunt câteva elemente pe care părinții și medicul trebuie să le aibă în vedere:

 1. Nu scoatem o masă normocalorică și înlocuim cu una hipocalorică.(exemplu sucul de fructe)
 2. Introducem alimente cu potențial minim alergen.
 3. Atât textura, cât și alimentul în sine trebuie să fie tolerabil din punct de vedere digestiv. Dacă bucățile sunt mari, copilul nu poate digera, rezultând diarea cu bucăți de fibre nedigerate sau dacă există intoleranță, din nou poate apărea diarea, iar o săptămână de diaree înseamnă faliment de creștere.
 4. Niciun aliment mai consistent decât laptele nu trebuie administrat cu biberonul, scopul diversificării este de a învăța copilul să mestece. Biberonul pe o parte creează o presiune negativă, afectând timpanul, pe de altă parte afectează dinții și maxilarul, și nici scopul de a învăța masticația nu este atins.
 5. Masa este prilej de bucurie, și nu de stres pentru copii. Când oferim un aliment nou, copilul trebuie să fie odihnit și să îi fie foame. Nu ne supărăm dacă se murdărește, nu oferim telefonul, nu îi punem filmulețe și nici televizorul și nu chemăm toată familia să participe la diversificare. Așa cum noi dorim să mâncăm în liniște, la fel trebuie să fie și masa unui copil.
 6. Dacă un copil prezintă reacții alergice la un aliment, oprim acel aliment și revenim după câteva luni. Sunt copii care prezintă alergii la morcov sau carne de pui, mazăre, dar aceasta nu înseamnă că este valabil pentru toți copiii.
 7. Orice om are secreție insulinică din trei în trei ore, de aceea orice om sănătos trebuie să aibă trei mese principale și două gustări în intervalul de trei ore în mod alternativ.
 8. Copii nu au ceas, activitatea noastră este ceasul lor, motiv pentru care este bine să existe un program.

Concluzii

Diversificarea la bebeluşi este una dintre cele mai importante perioade. Micuţul evoluează şi are nevoie de noi resurse pentru a creşte sănătos şi echilibrat. Diversificarea începe la şase luni, atunci când copilul este pregătit să debuteze în acestă etapă. Atât fizic, cât şi psihic, cel mic se află în etapa în care poate începe procesul de asimilare a noilor nutrienţi. Diversificarea nu se face la întâmplare, ci după reguli stricte care vizează atât starea celui mic, cât şi modul în care se introduc şi se prepară alimentele.

Alimentele se vor introduce pe rând, un produs nou fiind introdus doar atunci când micuţul este perfect sănătos. Mama va fi atentă la fiecare reacţie a micuţului, pentru a se putea depista eventuale alergii, intoleranţe sau refluxul gastric, astfel încât alimentaţia să fie adaptată şi folositoare celui mic.

Toate ingredientele folosite vor fi de calitate, iar prepararea acestora se va face în condiţii de maximă  igienă.

Iniţial se va viza înlocuirea mesei de la ora 10 cu hrană solidă, urmând a ajunge pâna la vârsta de un an la trei mese principale şi două gustări. Diversificarea nu presupune scoaterea laptelui din meniul zilnic, din contră, mama va continua să-şi alăpteze copilul, dacă acest lucru este posibil.

Copilul nu va fi forţat să mănânce, ci mama va avea grijă ca mesele să se desfăşoare în linişte, cu răbdare, bucurie şi plăcere din partea celui mic.

O diversificare corect aplicată care să parcurgă toate etapele şi să acopere tot necesarul de nutrienţi al celui mic, înseamnă sănătate şi resurse pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Resurse

 1. nhs.uk
 2. one.be
 3. cookingformybaby.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați pe Doctor pediatru Serafinceanu Nakisa.

Doctor pediatru Serafinceanu Nakisa

Cabinet Medical Persepolis

București, sector 3, Strada Vasile Toneanu nr. 20.

Telefon: 021 322 58 52

www.clinicamedicalapersepolis.ro

programare@persepolispediatrie.ro

Rețete pentru diversificare

Material realizat de Panseluța Codreanu și verificat de Dr. Dejeu George, specialist în chirurgie.

Sumar:

 1. Diversificarea: modalitatea de debut și alimentele cu care să o asociezi
 2. Rețete diversificare 6 luni
 3. Rețete diversificare 7 luni
 4. Rețete diversificare 8 luni
 5. Rețete diversificare 9 luni
 6. Rețete diversificare 10 luni
 7. Rețete diversificare 11 luni
 8. Rețete diversificare 12 luni
 9. Medicul ne sfătuiește
 10. Concluzii
 11. Resurse despre „Rețete diversificare”

„A fi mamă e o alegere pe care o faci zilnic, să pui fericirea și starea de bine a cuiva mai presus de ale tale, să oferi lecții de viață, să faci ceea ce e bine chiar și atunci când nu ești sigură că ești bine…și să te ierți mereu pentru că greșești mereu.” Donna Ball, scriitoare

Iar aici se include și diversificarea alimentației bebelușului tău! Diversificarea a fost mereu un subiect controversat, în jurul căruia nu doar că au fost multe dezbateri, ci s-au scris și pagini întregi. Ultimii ani au adus lumină în privința acestui subiect și s-a stabilit în unanimitate că diversificarea alimentației bebelușului trebuie să se facă întotdeauna progresiv, fiecare aliment fiind introdus pe rând și cu măsură în alimentația micuțului. În felul acesta, nu va dezvolta alergii sau intoleranțe, iar sistemul său digestiv și întregul organism se va bucura de o dezvoltare optimă atât pe plan fizic, cât și intelectual.

Alimentele de debut ale diversificării diferă de la o țară la altă, în funcție de cultură, pregătire și chiar de pediatru.

Din sursele afișate la sfârșitul materialului, am selectat acele alimente prin intermediul cărora se poate face o diversificare treptată și completă! În felul acesta, am întocmit o listă care sper să faciliteze alegerea celor mai bune rețete pentru micuțul dumneavoastră atunci când începeți să pășiți poate cu pași firavi pe traseul diversificării.

Diversificarea: modalitatea de debut și alimentele cu care să o asociezi

Diversificarea implică schimbare atât în viața mamei, cât și (în mod special) în viața celui mic, care până în acest moment nu a încercat un alt deliciu culinar decât laptele mamei, în situația în care alăptarea a fost exclusiv la sân sau laptele praf, atunci când alăptarea a fost artificială. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alimentarea exclusiv la sân a sugarului până la vârsta de șase luni. Din acest moment, începe noutatea cunoscută sub numele de diversificare în alimentația celui care nu mai e un nou-născut, ci devine un bebeluș puternic în plină dezvoltare.

Conform Ghidului de Dezvoltare a copilului „Mama și pruncul”, al cărei coautor este dr. Marin Gheorghe Ciobanu, diversificarea se realizează în mai multe etape care sunt clasate pe lunile de viață ale sugarului.

Diversificarea trebuie să înceapă cu legume sau fructe, iar mai apoi cu cereale adaptate nevoilor de creștere. Acestea conțin substanțe nutritive suplimentare (zinc, fier, vitamine etc.) și previn anemia, ajutând la dezvoltarea în cele mai bune condiții. Pentru a crește valoarea nutritivă, trebuie adăugat lapte de sân sau formulă de lapte praf.

În perioada de început a diversificării, margarina și untul trebuie înlocuite cu uleiurile vegetale. Dintre acestea, benefice sunt uleiul de măsline, de rapiță rafinată, floarea soarelui sau de soia. Motivul acestei substituiri constă în faptul că uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grași (Omega 6 și Omega 3), favorizând dezvoltarea creierului și a vederii.

Zahărul și sarea nu trebuie adăugate în prepararea mâncării bebelușului cel puțin până la vârsta de un an; de asemenea, trebuie evitate produsele îndulcite din comerț.

Rețete diversificare 6 luni

Diversificarea începe în luna a șasea, deși nu este exclusă varianta ca să înceapă încă din luna a patra. Meniul principal al sugarului va continua să fie laptele, motiv pentru care se continuă alăptarea la sân sau cu lapte formulă. Acum este perioada în care bebelușul va începe să primească alimente cu lingurița.

Conform sursei citate anterior, diversificarea începe cu fructe sau legume, iar mai apoi se poate introduce orezul sau mai bine-spus făina de orez obținută prin măcinare. După 15 minute de fierbere a făinii de orez, aceasta obține o consistență (mai lichidă pentru început) pentru a putea fi dată ca hrană micuțului. Se dă o dată pe zi, dimineața sau la prânz, continuând acest meniu pentru patru – cinci zile. În tot acest timp, nu se oferă niciun alt aliment nou pentru a se putea observa sensibilitatea copilului și o eventuală intoleranță alimentară.

În condițiile în care introducerea noului aliment nu a avut niciun fel de reacții, la orez se poate adăuga orz sau ovăz timp de câteva zile. Aceste cereale se prepară ca orezul. Dacă la început consistența mâncării bebelușului este mai lichidă, cu fiecare masă pregătită se adaugă mai puțin lichid, astfel încât piureul de cereale să fie mai gros. Treptat, se crește cantitatea de cereale până la patru – șase linguri.

Piure de măr și pară

Datorită proprietăților sale benefice și a faptului că poate fi combinat în diverse moduri în alimentația copilului, mărul este un fruct foarte mult folosit.

Ingrediente:

 • 1 măr;
 • 1 pară. De preferat, ambele să fie mai zemoase și dulci.

Fructele se spală, se curăță de coajă, se scot sâmburii și apoi se taie bucăți. Într-o oală, se pun la fiert mai întâi bucățile de măr, iar după două minute le adăugăm și pe cele de pară. Fierbe totul aproximativ 8-10 minute. Se mixează apoi totul într-un blender și masa e gata! Dacă piureul astfel obținut îl puneți într-un mic vas închis ermetic, poate dura până la patru zile, păstrat în frigider. Dacă aveți posibilitatea, ar fi mai indicat să îi preparați micuțului dumneavoastră întotdeauna mâncare proaspătă.

Rețete diversificare 7 luni

Alăptarea se continuă de 3-5 ori/zi, iar cerealele ajung la 3-5 linguri/zi. La vârsta de șapte luni, se introduce mai întâi pireul de zarzavaturi, iar apoi cel de fructe. Fructele și zarzavaturile se spală, se curăță de coajă și după fierbere se face un piure din care vom începe să îi dăm bebelușului treptat. Sunt introduse sucurile de fructe naturale preparate în casă.

Avocado

Cunoscut pentru vitaminele (A, C, Niacin, Folate) și mineralele (potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu) pe care le conține, avocado poate fi introdus în alimentația sugarului de la șapte luni. Trebuie ales un avocado copt foarte bine (să fie moale la atingere) din care se extrage pulpa, iar cu o furculiță se amestecă până când se obține un piure. Avocado nu trebuie gătit.

Mango

Conține vitaminele A, C, E, K, Folate și mineralele: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu. Se alege un mango bine copt (moale la atingere), se extrage pulpa de mango, iar bucățile astfel obținute se pun în blender. Se adaugă lapte matern sau apă și se pasează până când se obține consistența dorită. Se dă cu lingurița sugarului, conform wholesomebabyfood.momtastic.com.

Rețete diversificare 8 luni

La vârsta de opt luni, se poate adaugă o nouă cereală: grâul. Se oferă sugarului amestecat cu orz sau ovăz de două ori pe zi, dimineața și la prânz, timp de două săptămâni. Se pot adăuga bucăți mici de pâine sau biscuiți, conform Ghidului de Dezvoltare a copilului „Mama și pruncul”, dr. Marin Gheorghe Ciobanu. Se continuă cu piureul de fructe, piureul de zarzavat sau sucurile de fructe proaspete.

Pilaful de orez dietetic poate fi o alternativă bună în prepararea prânzului pentru cel mic. Se fierb orezul, dovlecelul, morcovul, iar la urmă se mixează și se adaugă puțin ulei, de preferat de măsline sau unt nesărat.

Hrișcă cu fructe

Ingrediente

 • 2 linguri de hrișcă;
 • 1 măr;
 • 1 miez de caisă;

Se fierbe hrișca, iar după 10 minute se adaugă fructele și se continuă fierberea. După ce s-a răcit, se dă prin blender.

Rețete diversificare 9 luni

Ajuns la nouă luni, copilul are nevoie de surse mai variate de proteine și nu numai. Astfel, începând cu această vârstă, vor fi introduse în alimentația lui următoarele alimente: iaurt, piure de carne slabă de pui sau de vită, ficat de pui, pește dezosat, brânză de vaci, fasole boabe fiartă, gălbenuș de ou. Gălbenușul de ou poate fi amestecat cu brânză de vaci, dar nu mai mult de două ori pe săptămână.

Rețetă brânză de vacă

Brânza de vacă folosită este cel mai bine să fie făcută în casă. Metoda este foarte simplă. Se pune 1 l de lapte la fiert timp de 20 de minute. După ce laptele a fiert, se dă de pe foc și se adaugă opt tablete calciu lactic. Veți observa că zerul se va separa de brânză. Când s-a răcit, treceți prin strecurătoare și printr-un tifon bine fiert în prealabil, lăsând la scurs timp de 3 – 4 h. Brânza astfel rezultată se poate folosi timp de 48 h în condițiile în care este păstrată la frigider la o temperatură de 2 – 8 ̊C. Ca la orice alt aliment, introducerea brânzei de vacă se va face treptat, începând cu o linguriță și apoi 1, 2, 3. Dacă se vor adăuga fructe proaspete (mere, pere, piersici, banane, pepene galben etc.) gustarea va deveni un adevărat deliciu pentru cel mic.

Piure de somon cu dovleac și morcov

Un medalion de somon prospăt este alegerea perfectă pentru a pregăti un nou meniu pentru bebe. Somonul este un pește gras care conține Omega 3, necesară dezvoltării micuțului.  Omega 3 previne apariția rahitismului, previne infecțiile și protejează vederea. De asemenea, este o sursă bogată în vitamine, conform cookingformybaby.com.

Ingrediente:

 • 1 medalion de somon;
 • 1 cana de morcov mărunțit;
 • 220 gr.de spanac;
 • 2 căni cu dovleac mărunțit.

Într-un vas yena, pe un pat de spanac bine spălat și scurs, se toarnă 2-3 cm de apă și se pune fileul de somon deasupra. Totul se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute la 190 – 200̊C. Între timp, morcovii și dovleacul se pun la fiert sau se gătesc la aburi. Se verifică atent peștele să nu aibă oase. Se amestecă apoi toate ingredientele și se pasează, după care piureul de somon cu dovleac și morcov se poate servi.

Rețete diversificare 10 luni

Luna a zecea este deja a cincea lună de când ați început diversificarea alimentației celui mic. Cu toate acestea, laptele matern (ideal) sau laptele praf trebuie să continuie să fie o sursă de hrană pentru sugar. De exemplu, masa de dimineață poate fi constituită din laptele matern sau lapte praf la care se pot adăuga cerealele cu care micuțul s-a obișnuit deja.

Faptul că unii sugari mănâncă două feluri de mâncare la masa de prânz, iar alții doar unul, nu trebuie să fie un motiv de alarmă pentru mamă, atâta timp cât el mănâncă. Nu îl forțați! Fiecare copil e unic și își formează un ritm, iar organismul se învață cu noutatea.

Supă de pui

Ingrediente:

 • 1 piept de pui proaspăt;
 • 1 morcov;
 • 1 rădăcină pătrunjel;
 • 1 ceapă;
 • Pătrunjel verde tocat mărunt.

Se pune la fiert un piept de pui. După câteva minute se scoate din oală și se spală bine, se schimbă apa și se pune iar la fiert împreună cu morcovul, pătrunjelul, ceapa, toate fiind tăiate felii. La sfârșit, se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt și smântână, dacă doriți. Supa se poate mixa prin blender. Se servește călduță!

Ovăz cu fructe

Ingrediente:

 • 1 măr tocat;
 • 1 pară tocată;
 • 4 caise deshidratate, tocate;
 • 4 linguri apă; 150 ml lapte;
 • 3 linguri fulgi de ovăz.

Toate fructele se pun într-o cratiță cu apă și timp de aproximativ 5 – 6 minute vor fierbe până se înmoaie. Între timp, laptele se pune într-o cratiță cu ovăzul și se lasă să fiarbă timp de 3 minute, amestecând din când în când. Se amestecă la urmă laptele cu ovăzul împreună cu fructele și….masa e servită!

Rețete diversificare 11 luni

Deja obișnuit cu diverse combinații alimentare, sugarul va fi încântat de un pilaf cu pește cod.

Ingrediente:

 • 100 gr.orez;
 • Un sfert linguriță de curcuma;
 • 1 gălbenuș;
 • 300 ml lapte;
 • 2 lingurițe pătrunjel verde tocat mărunt.
 • 150 gr.cod, fără oase.

Se gătește orezul cu curcuma. Când este fiert, se pune la scurs și se lasă la răcit. Oul se fierbe tare (8-10 minute), păstrând doar gălbenușul. Laptele se toarnă într-o cratiță mică peste care se adaugă peștele, se presară pătrunjelul. Când peștele e gata, se servește alături de orezul răcit. Peste cod, se presară gălbenușul mărunțit, conform cookingformybaby.com.

Rețete diversificare 12 luni

Societatea Americană de Pediatrie sfătuiește părinții ca diversificarea bebelușilor la această vârstă să se facă mai intens. Și asta deoarece sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a face față noilor provocări culinare. Zahărul și sarea trebuie în continuare evitate din alimentația lui.

O sursă bogată în proteine vegetale și deloc costisitoare o reprezintă lintea, de al cărui gust cel mic se va îndrăgosti.

Supă cremă de linte

Ingrediente

 • 1 ceapă;
 • 1 morcov;
 • ½ țelină mică;
 • 200 gr.linte roșie;
 • 1 linguriță ulei măsline;

Lintea e disponibilă în mai multe culori și mărimi. Lintea roșie se gătește cel mai ușor și este cea mai potrivită pentru piureurile și supele bebelușilor. Se spală lintea în apă. După ce a fiert puțin, se adaugă ceapa, morcovii, țelina, toate tocate mărunt și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ o oră. La sfârșit, se adaugă o lingură de ulei de măsline și se pasează în blender până când se obține o supă cremoasă. Se poate servi cu bucăți mici de miez de pâine.

Dr. Dejeu George ne oferă câteva sfaturi despre diversificare!

Trebuie să amintim câțiva nutrienți importanți de care trebuie să ținem cont în alimentația copilului nostru și anume:

 • Fierul este important pentru prevenirea anemiei feriprive, care poate afecta creșterea și dezvoltarea normală a copilului. Fierul este o componentă importantă a celulelor roșii din sânge și se găsește cel mai adesea în produsele din carne, deși se găsește și în alimente precum fulgi de ovăz sau cereale fortificate, fasole pură și spanac.
 • Calciul este important pentru sănătatea oaselor și a dinților, coagularea sângelui, mesajele neuronale, hormonii, contracția musculară (inclusiv inima!). Sursele bune de calciu includ laptele matern, formula pentru sugari, iaurtul, spanac și piureul din boabe de fasole.
 • DHA este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. DHA este o grăsime omega 3 nesaturată care poate fi găsită în pește (somon, sardine, păstrăv), laptele matern (dacă includeți alimente bogate în DHA în alimentația dvs.) sau formule de îmbogățire pentru sugari.
 • Colina este importantă pentru funcția celulară și sprijină sănătatea creierului. Pentru bebelușul dvs. care începe  procesul de hrănire, spanacul, conopida și fasolea sunt surse bune de colină. Spanacul proaspăt funcționează cel mai bine atunci când e combinat cu alte alimente (mere, ovăz, avocado), iar apoi le puteți introduce lent gătite în alimentația copilului dvs.

Concluzii

Deși pare ceva simplu și uneori nu i se acordă atenția potrivită, diversificarea alimentației la bebeluși poate fi în același timp simplă și complicată. Simplitatea constă în frumusețea creșterii propriului copil, care uneori derivă de la sine, iar partea complicată implică câțiva pași care trebuie urmați. Astfel, diversificarea se face progresiv și niciodată nu trebuie încărcat sistemul digestiv al micuțului cu alimente nepotrivite vârstei lui, doar pe motiv că în trecut asta nu reprezenta o problemă. Lucrurile se schimbă, timpurile se schimbă, noi ne schimbăm, motiv pentru care trebuie să ne adaptăm societății și să ne bucurăm de avantajele pe care le găsim în medicină și în acest domeniu.

Resurse despre „Retete diversificare”

 1. cookingformybaby.com
 2. cookingformybaby.com
 3. wholesomebabyfood.momtastic.com
 4. babycenter.com
 5. momjunction.com
 6. thebump.com
 7. happyfamilyorganics.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați pediatrul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Reguli de prim ajutor în diversificare

Articol redactat de Nicholas Cezar și verificat de farmacist Ioana Dejeu.

Sumar:

 1. Pericole ce îl pândesc pe bebeluș în diversificare
 2. Se poate evita înecul cu mâncare?
 3. Cum reacționezi în caz de înec?
 4. Reguli de prim ajutor în caz de alergie alimentară
 5. Alte reguli de prim ajutor
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Reguli de prim ajutor”

Pericole ce îl pândesc pe bebeluș în diversificare

Când vorbim despre pericole ce îl pândesc pe bebeluș în diversificare, trebuie să luăm totul în serios. Curiozitatea și imprevizibilitatea unui nou-născut nu cunoaște limite, iar asta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru părinți. Într-adevăr, bebelușii folosesc curiozitatea pentru a descoperi lumea înconjurătoare, dar tocmai de aici vine și pericolul.

Diversificarea hranei la bebeluși înseamnă și acel moment când mama sau tatăl (uneori, chiar amândoi) se arată îngroziți de gândul că ceva teribil se poate întâmpla, anume ca fiul/ fiica  să se înece cu mâncare. Pentru că suntem oameni și nu avem puteri nepământene, este imposibil să fii atât de prevăzător încât să poți anticipa după ce întinde mâna un copil mic și ce bagă în gură. Iată de ce este important să cunoaștem ce-i de făcut în situațiile neașteptate care se pot ivi.

De la o alimentație lichidă (lapte) la una solidă, acesta este pasul cel mai dificil de făcut și asta din pricina temerilor existente. Poate înghiți piureurile de fructe sau legume, dar dacă se îneacă atunci când îi dau o banană? Și cum poate mesteca dacă nici măcar nu are dinți?

Sufocare și înec

Cele mai recente cercetări în pediatrie arată că sufocarea este un eveniment de așteptat la bebeluși. Rețineți, e ceva absolut normal și complet diferit de înec, după cum vom arăta. Când un bebeluș se sufocă, înseamnă că astfel răspunde organismul la trecerea alimentelor spre partea din spate a gurii. Nu e caz de panică, nu trebuie să intervii, spun specialiștii. Lasă refluxul esofagian să își facă de cap, nu încerca să scoți tu afară mâncarea cu degetele; riști să o împingi înapoi pe gât! Atunci când și-a eliberat gura de mâncare, poți să-i dai bebelușului puțin lapte (ori apă) și să-l liniștești cu vorbe blânde.

Spre deosebire de sufocare, înecul este ceva diferit și extrem de periculos. Dacă ar fi să-i credem pe cei de la Crucea Roșie (și nu văd de ce n-am face-o), un copil care s-a înecat nu va putea nici să plângă, nici să tușească, iar respirația i se va opri. Are nevoie urgentă de ajutor, de aceea materialul de față este binevenit, parcurgându-l veți știi ce puteți face în acele clipe.

Sfaturi pentru a evita înecarea

Ca să nu ajungeți într-o situație cu adevărat periculoasă, este bine să respectați câteva reguli esențiale, ce în mod sigur vă vor fi de mare ajutor. Atât dvs., cât mai ales bebelușului.

 • Prima regulă: nu începeți diversificarea decât dacă bebelușul este pregătit din punct de vedere al dezvoltării. Așadar, rețineți că nu doar vârsta reprezintă un semn!;
 • Este foarte important ca bebelușul să fie hrănit într-un scaun de masă și în poziție aproape verticală;
 • Copilul se hrănește cu lingurița, nu cu mâna! Și nici nu încerca să-i scoți ceva din gură cu degetele!;
 • Un bebeluș nu se lasă singur niciodată la masă! Trebuie să fii mereu lângă el când mănâncă, să-l supraveghezi și să fii atentă la felul în care gestionează  hrana pe care o primește;
 • Porțiile de mâncare trebuie să fie potrivite pentru etapa de dezvoltare în care se află. Taie-i alimentele la mărimea și forma potrivită;

Bine de știut: sunt de evitat alimentele ce reprezintă un mare risc de înec: semințe, nuci, pielițe, fructe uscate (dificil de mestecat), boabe de struguri, cireșe, legume și fructe tari și/ sau crocante (măr, morcov etc.).

“Un sfat pentru viitoarele mămici: ar fi bine să urmați un curs de prim ajutor înainte de a naște pentru a învăța corect măsurile pe care trebuie să le acordați în caz de înec în perioada de diversificare a copilului. Aceste cursuri se pot face la maternitate sau la secția de urgențe a spitalului din zona dvs.” farmacist Ioana Dejeu

Se poate evita înecul cu mâncare?

De multe ori, poate fi înfricoșătoare imaginea unui bebeluș care pare că s-a înecat după ce a băut o sticlă de lapte. Pentru a evita aceste clipe nedorite, asigurați-vă că îl hrăniți în mod corespunzător. Iar asta nu presupune neapărat să folosiți tetine performante sau sticle scumpe, ci doar puțină atenție, după cum veți vedea.

Pasul 1

Atașați o tetină de sticla recomandată pentru vârsta bebelușului dvs (verificați și eticheta mamelonului, să corespundă cu vârsta copilului). Conform părerii unanim exprimate de medicii pediatri din lumea întreagă, laptele matern (sau formula) trebuie să curgă prin gaură la o rată de o picătură pe secundă. Cea mai mică fisură în mamelon poate însemna că laptele curge mai repede, existând riscul înecului pentru copil!

Pasul 2

Păstrați o poziție corectă la alăptare: copilul trebuie să aibă capul ușor înălțat și drept. Nu permiteți balansul! De asemenea, se recomandă să țineți sticla în unghi drept.

Pasul 3

Așezați mamelonul în dreptul buzelor bebelușului, dar permiteți-i lui să se orienteze și să așeze confortabil mamelonul în guriță.

Pasul 4

Continuați să-l hrăniți, asigurându-vă că ține capul ferm, înălțat, fără a fi înclinat. Dacă pare că se sufocă/ îneacă, îndepărtați imediat sticla de la gura lui și așezați-l pe umărul dumneavoastră, masându-l ușor pe spate. Înainte de a continua hrănirea, așteptați să termine de înghițit laptele din gât.

Pasul 5

Urmăriți semnele pe care copilul vi le dă. Dacă se oprește din supt, scoateți mamelonul din gura lui. În cazul în care îl lăsați acolo, gura copilului se va umple de lapte, iar acest „tsunami” poate duce la sufocare.

Pasul 6

Dacă bebelușul a adormit cu tetina în gură, scoateți-o cu grijă și încercați să i-o înlocuiți cu o suzetă.

Cum reacționezi în caz de înec?

În primul rând, trebuie să evaluați cât mai rapid situația – dacă bebelușul nu plânge și nici nu poate să tușească, înseamnă că ceva îi blochează căile respiratorii, caz în care trebuie să interveniți. Aplicați manevra Heimlich, urmând pașii:

 • Bebelușul se așează cu fața în jos pe antebrațul dumneavoastră, dar având grijă să îi susțineți bărbia cu mâna;
 • În timp ce aveți antebrațul sprijinit pe coapsă, aplicați patru lovituri pe spate, între omoplații bebelușului. Deși poate părea periculos, nu este, așa că aveți grijă ca loviturile să fie ferme (evident, nu la fel ca în cazul unui adult);
 • Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarceți bebelușul cu fața în sus. Cu două degete așezate la un centimetru distanță în dreptul pieptului, apăsați de patru ori în cutia toracică;
 • După caz, repetați ambele proceduri.

În cazul copiilor cu vârsta mai mare de un an, manevra Heimlich se aplică astfel:

 • Așezați-vă în spatele copilului, punând brațele în jurul taliei sale;
 • Țineți degetul mare așezat pe abdomenul copilului, între ombilic și stern;
 • Apucați-vă de  mâini și efectuați rapid și în forță patru mișcări de împingere în sus.

Manevra Heimlich se folosește pentru a crește presiunea în abdomen, împingând diafragma în sus. La rândul ei, diafragma duce la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee. Se recomandă aplicarea manevrei Heimlich chiar și de zece ori, până când, prin tuse, copilul scoate ce a înghițit.

Bine de știut: nou-născuții se pot îneca foarte ușor cu aproape orice, de la laptele matern și până la mucus ori propria vomă. Apoi, pe măsură ce cresc, ei descoperă hrana solidă și, astfel, gura lor explorează alimente noi. Unele dintre ele au potențial periculos, pot rămâne în gât, blocându-le căile respiratorii.

Reguli de prim-ajutor în caz de alergie alimentară

Despre alergiile alimentare se știe că reprezintă forma prin care organismul răspunde împotriva unor proteine nedorite din alimente. Nu puține sunt cazurile în care aceste reacții devine extrem de severe, putând declanșa chiar moartea pacientului.

Cel mai frecvent incriminate în declanșarea alergiilor sunt alunele, preparatele din și pe bază de pește, ouăle, iar la copii, căci ei ne interesează în articolul de față, se adaugă și laptele. Cercetările în domeniu au arătat că între 6 și 8% dintre copiii din lumea întreagă sunt alergici la astfel de produse. Pe de altă parte, există și o serie de situații când starea de sănătate a pacientului se deteriorează urmare a consumului unor alimente care nu au legătură cu alergia, ci este vorba doar de intoleranță digestivă (cauzată de prepararea necorespunzătoare a produselor).

Când vorbim de alergii alimentare la bebeluși și copii, mai toate principiile terapeutice încep cu sfatul evitării alimentelor declanșatoare. Apoi, evident, trebuie combătute imediat ce apar primele simptome.

De regulă, dacă s-a petrecut un episod alergic nu foarte grav (de exemplu, când alergia se manifestă sub forma unei simple erupții pe piele), copilul poate fi tratat și acasă, dar numai dacă se vor urma întocmai recomandările medicului. În astfel de cazuri, specialiștii recomandă:

 • aplicarea unor comprese reci pe piele pentru a diminua iritația;
 • purtarea unor haine confecționate din materiale naturale (in, bumbac, mătase), care nu vor irita suplimentar pielea;
 • ședere prelungită în pat și evitarea unui efort fizic prelungit;
 • aplicare locală de loțiuni calmante (au rol de a diminua intensitatea pruritului) sau, dacă e cazul, administrarea unor antihistaminice.

Cele mai multe alergii alimentare nu sunt periculoase și cam toate se manifestă în același fel, fiind ușor de recunoscut. Astfel, copii vor avea o limba și buzele umflate, respirație șuierătoare, însoțită chiar de unele blocaje, eczeme care provoacă mâncărimi cutanate, pete roșii pe piele. Stările de amețeală vin împreună cu vărsături și greață, scaune moi și crampe intestinale.

Alte reguli de prim-ajutor

Un copil care se îneacă nu mai poate respira, iar la patru minute de la oprirea respirației inima îi încetează a mai bate, în condițiile acestea, a cunoaște un set de măsuri de prim-ajutor de bază se poate dovedi salvator.

Cele mai importante măsuri care pot fi luate încep cu manevra Heimlich, pe care am explicat-o, deja, însă mai există o serie de alte „exerciții” la fel de binevenite, cum ar fi tehnici de resuscitare cardio-pulmonară sau dezobstrucția căilor aeriene superioare.

Cum se face respirație gură la gură

În termeni medicali, i se mai spune și ventilație. Se execută în felul următor: trage aer adânc în piept, acoperă gura copilului cu gura ta și suflă cu putere de cinci ori. În cazul în care avem de făcut respirație gură la gură unui nou-născut/ sugar, procedura implică atât acoperirea gurii, cât și a nărilor.

Cum se face masajul cardiac la copii

Masajul cardiac poate reporni inima unui copil, dacă este executat corect. Mai întâi, se localizează „capul pieptului” (zona dintre mameloane), iar acolo se apasă cu podul palmei, ținând mâna perfect întinsă, fără a se îndoi cotul. La sugari, masajul cardiac se efectuează folosind arătătorul și degetul mijlociu, pe când la copiii mai mari de 8 ani se aplică aceeași manevră ca la adulți – masaj cu ambele mâini, suprapuse.

Prim-ajutor în caz de tăieturi

În casă sau la locul de joacă din parc, se întâmplă ca cei mici să se taie. Ce facem când vedem o plagă care sângerează? Mai întâi, curățăm bine locul cu apă oxigenată sau apă cu săpun, apoi pansăm cu rivanol și compresă sterilă. La o sângerare ceva mai puternică, se pune peste tăietură un pansament steril și se apasă. De reținut:  nu se pune alcool sanitar (spirt) peste rana deschisă! Alcoolul distruge celulele și irită pielea, dar în schimb se poate folosi betadine soluție care este un foarte bun dezinfectant.

Prim-ajutor în caz de arsuri

Nu doar contactul direct cu focul poate provoca arsuri, ci și apa fierbinte, clasicul fier de călcat sau uleiul încins. Primul lucru care trebuie făcut este și cel mai important: zona arsă trebuie plasată imediat sub jet puternic de apă rece! Dacă zona este doar roșie, iar bebelușul/ copilul nu mai acuză o durere atât de puternic, este puțin probabil ca rana să se agraveze, însă, dacă apar bășici, se recomandă consult medical. Atenție: nu folosiți creme, unguente sau alte substanțe uleioase, doar pansamente sterile sau prosoape foarte curate și bine umezite. După ce ați luat zona arsă de sub jetul de apă rece, puteți aplica un spray special pentru arsuri (există și varianta pentru copii, de aceea ar fi bine să aveți unul în casă).

Concluzii

Într-adevăr, de primul an din viața unui copil depinde în mare măsură ulterioara lui dezvoltare. Iar hrana este actorul principal, secretul alimentației corespunzătoare se descoperă treptat, pe parcurs.

Diversificarea presupune trecerea la o nouă etapă de viață, se începe mai întâi cu alimentul nou-introdus, apoi se revine la cel cu care copilul este deja obișnuit. Progresiv, cantitatea din alimentul nou va crește, iar în același timp va scădea cea din alimentul vechi.

Țineți cont că, pentru a evita momentele nedorite, unui copil nu i se dau în același timp două sau mai multe alimente noi. Există riscul să le respingă, ceea ce vă dă înapoi din planificarea diversificării pe care o stabiliserăți. Iar atunci când trec pe hrană solidă, căci pericolele încep cu adevărat din acel moment, bebelușul nu trebuie scăpat din vedere nicio clipă în timpul mesei!

Înecul unui copil ne sperie pe toți, însă tot noi suntem datori să știm manevrele de prim-ajutor. Frica și panica nu ajută pe nimeni, așa că nu opriți diversificarea de teamă că s-ar putea întâmpla ceva nedorit.

„În momentul în care suntem puși în situația de a recurge la o măsură de prim ajutor, trebuie să ne păstrăm calmul și să acționăm cât mai repede. Dacă vedem că pacientul nu își revine, sunăm de urgență la 112, după care continuăm prin a acorda primul ajutor până când ajunge ambulanța.

Așadar, în diversificare trebuie să supraveghem permanent copilul, să fim atenți la dimensiunea alimentelor pe care i le dăm să le mănânce și să nu introducem prea multe alimente noi într-o perioadă scurtă de timp pentru a evita riscul apariției unei alergii alimentare.

Resurse despre „Reguli de prim ajutor”

 1. redcross.org.uk
 2. redcross.org.uk
 3. livestrong.com
 4. healthline.com
 5. redcross.org
 6. mayoclinic.org

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi farmacist Ioana Dejeu.

Ioana Dejeu

farmacist

doctorand în științe farmaceutice

ioana.dejeu@gmail.com

DrGeoMEDSRL@gmail.com

0745 542867

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0