DESPRE DIVERSIFICARE

Despre diversificare sunt foarte multe de spus. Este una dintre cele mai importante perioade din viaţa bebeluşului şi impune multă informare, grijă, răbdare şi iubire. Fie că micuţul este un mare pofticios, fie că este un mofturos, mama va trebui să găsescă cea mai bună cale prin care îşi va hrăni micuţul, astfel încât acest proces să decurgă normal, iar cel mic să se bucure în mod firesc de gusturi şi arome.

Încă de la primul gângurit, fascinate şi înnobilate de gingaşa fiinţă pe care au adus-o pe lume, mamele  rămân lângă puiul lor,  făcând tot posibilul să descopere  secretele ascunse în plânsetul de copil, pentru a găsi soluţii prin care să-i ofere  tot ceea ce are nevoie şi tot ceea ce-l ajută să fie fericit în această lume nouă în care a păşit mic şi firav.

Mama a  alăptat cu mare grijă, a sterilizat biberoane, a renunţat la ciocolată şi cafea pentru a nu declanşa războiul colicilor şi nu a dormit aproape deloc, pentru a se  asigura ca puiul ei  se odihneşte liniştit sau pentru a-l plimba ore în şir în braţe cu speranţa că va  alunga problemele  ce nu-l lasă să doarmă. Ajunsă  în pragul începerii  diversificării, mama se va documenta şi va încerca să afle tot ceea ce este necesar despre diversificare.

Până la vârsta de patru luni alimentaţia va fi asigurată exclusiv de lapte. La copiii alimentaţi pe cale naturală, alăptaţi la sân, acest prag poate fi decalat chiar până la vârsta de şase luni. Este vorba de pragul introducerii diversificării alimentaţiei, momentul în care micuţul va porni într-o tentantă explorare în lumea aromelor şi gusturilor. Pentru  ca acest pas să se realizeze în cel mai firesc mod şi pentru a se evita eventuale probleme, totul trebuie tratat cu mare seriozitate, cu dorinţă de învăţare din partea mamei şi cu multă răbdare. Cel mai important este ca sănătatea micuţului să nu fie pusă în pericol iar acest fapt se realizează prin respectarea succesiunii tuturor alimentelor ce vor compune diversificarea la bebeluşi. Urmând tabelul de diversificare şi adoptând anumite reguli, rezultatul va fi unul pe măsura dorinţelor şi aşteptărilor oricărei mame. Un copil fericit că descoperă gusturi noi, un copil care va creşte sănătos.

Despre diversificare la bebeluşi trebuie ştiut că este foarte important să se facă  ţinând cont de câteva reguli de bază:

se va începe diversificarea când bebeluşul este sănătos
nu se introduc mai multe alimente noi într-o zi
se va introduce un aliment nou la un interval de câteva zile
diversificarea nu se începe în primele trei zile după vaccinare
orice nou aliment se va alimenta treptat, pornind de la una-două linguriţe
alimentul nou i se va administra bebeluşului cu linguriţa
se va înlocui treptat o masă de lapte cu alimentul de diversificare, crescându-se progresiv cantitatea alimentului introdus şi scăzânsu-se concomitent cantitatea de lapte
prima masă înlocuită va fi cea de la ora 10-piure de fructe
a doua masă înlocuită va fi la ora 13-supiţa de zarzavat
a treia masă înlocuită va fi cea de la ora 17-cereale, brânză de vaci, orez pasat

Este foarte importantă toleranţa digestivă a micuţului la fiecare aliment nou. De aceea, dacă se sesizează anumite reacţii, mici bubiţe pe piele, scaune moi sau vărsături, se va decide întreruperea administrarea noului aliment.

Pentru sănătatea micuţului nu se vor folosi condimente. Dacă este nevoie, zahărul se va folosi în cantitate extrem de mică: 1 linguriţă rasă la 100g aliment.

Alimentele se prepară termic în vase acoperite, pe foc mic sau pe baie de abur.

O atenţie deosebită se va acorda spălării legumelor şi depozitării acestora. Manevrarea alimentelor se va face în condiţii de maximă igienă, persoana care le prepară având grijă să fie foarte bine spălată pe mâini.

Tabelul de diversificare este valabil pentru bebeluşii alimentaţi artificial, cu lapte praf, începând cu vărsta de 4 luni. Pentru cei alimentaţi natural, la sân, diversificarea va putea începe la vârsta de 5, 6 luni.

DESPRE DIVERSIFICARE - LUNA a 4-a

Se introduc supa şi piureul de zarzavat. Pentru început piureul se va face dintr-o singură legumă. Ulterior se vor adăuga, pe rând, şi celelalte: morcov, pătrunjel, dovlecei fără seminţe, fasole verde, salată verde, spanac, roşii, ardei gras, ţelină, păstârnac. Piureul de legume poate fi îmbogăţit cu puţin ulei de măsline sau de struguri. Legumele se fierb şi se pasează foarte bine.

Tabelul de diversificare conţine la această etapă cereale fără gluten (orez, porumb), fructe pasate (mere, caise, pere), brânzica de vaci preparată în casă, amestecată în piureul de fructe.

DESPRE DIVERSIFICARE - LUNA a 5-a

Este perioada când poate fi introdusă carnea de găină sau vită. Aceasta va fi foarte bine fiartă, ulterior tocată şi mixată în piureul de legume. Pentru o textură mai fină carnea va fi tocată în maşina de tocat. Se va începe cu 1linguriţă de carne pasată la o masă, se va creşte cantitatea până la 4, 5 linguriţe, respectiv 10 linguriţe spre vârsta de un an.

Mărul ras va putea fi amestecat cu brânzica de vaci sau cu biscuiţi fără gluten.

DESPRE DIVERSIFICARE - LUNA a 6-a

Se introduce gălbenuşul de ou fiert tare. Se începe cu un sfert de gălbenuş, de două ori pe săptămână, crescându-se progresiv până va consuma întregul gălbenuş. Amestecat în piure de legume va fi uşor de administrat celui mic.

Tabelul de diversificare conţine la această etapă cerealele cu gluten (grâu, orz, secară).

DESPRE DIVERSIFICARE - LUNILE 7-9

Este momentul introducerii iaurtului, perişoarelui, ficăţelului de pasăre, pastelor făinoase şi a bananelor. Ciorbiţele pot fi acrite cu borş sau suc de lămâie, iar alimentele sunt de acum pasate cu furculiţa, pentru a stimula masticaţia micuţului.

DESPRE DIVERSIFICARE - LUNILE 10-12

În acest tabel de diversificare lunile 10-12 permit introducerea budincilor, sufleurilor, prăjiturilor de casă, peştelui alb (şalău, pătrăv, ştiucă)

Etapa de diversificare este o perioadă apreciată de cei mici, fiind fascinaţi de simfonia de gusturi pe care o descoperă în fiecare zi.

Pentru protejarea micuţilor se vor  evita anumite alimente :

până la vârsta de 1 an nu se vor administra căpşune, zmeură, fragi, fasole uscată. Mazăre, nimic prăjit, brânzeturi fermentate, albuş de ou, miere, mezeluri.
până la vârsta de 3 ani cei mici nu vor consuma carne de porc, vânat sau miel

Tabelul de diversificare propune alimentele ce pot fi administrate celor mici, alimente ce sunt uşor tolerate şi aduc un plus necesar dezvoltării micuţilor.

Fiecare mamă va decide ce preferinţe are cel mic, în funcţie de reacţiile acestuia la descoperirea fiecărui nou aliment. Într-un tabel de diversificare sunt enumerate alimentele însă mama va descoperi împreună cu micuţul ei spre ce se îndreaptă mai mult gusturile acestuia.

Diversificarea nu înseamnă forţarea copilului în a mânca tot ce se află în tabel, ci presupune prepararea de mâncăruri gustoase ajustate după placul bebeluşului. Se vor  varia piureurile de legume, înlocuindu-le uneori cu o supă consistentă în care au fiert pe foc mic, bine curăţate şi spălate legumele ce nu-i fac rău celui mic. Se va  evita cartoful, roşia şi fasolea dacă se  observă că burtica celui mic nu le acceptă prea uşor. Se vor  cumpăra mere cât mai dulci, pentru ca piureul de fructe, sau fructul copt să devină un deliciu culinar pentru cel mic. Se va prepara în casă  brânzica de vaci, adăugând în laptele clocotit puţin calciu lactic.

Chiar dacă timpul este preţios, se va prepara  totul înainte de a fi administrat celui mic. Depozitarea după o zi pe alta nu este indicată până la vârsta de un an. Copilul va fi hrănit  cu mâncare proaspătă, din produse de bună calitate,  bine preparate termic şi, evident, asezonate cu multă dragoste.

Setea micuţilor năzdrăvani va putea fi potolită cu un suc proaspăt de mere sau de morcovi. Pe timp ce cresc, vor savura şi un fresh de portocale, a cărui dulceaţă şi aromă îi va fascina.  Odată începută diversificarea nu se va uita de apă. Micuţul va avea nevoie să bea apă şi i se va administra ori de câte ori este nevoie.

Ordinea introducerii alimentelor  va fi urmată  cu mare grijă în cazul micuţilor care au probleme de reflux gastric.  Este situaţia în care medicul copilului va sfătui mama ce alimente sunt indicate, în ce stare pot fi consumate şi în ce cantitate.

În cazul declanşării unor alergii trebuie depistat cu mare atenţie produsul netolerat de micuţ.  Aceasta atrage după sine întreruperea administrării produsului respectiv, măcar pentru o perioadă de timp. Semnul că cel mic nu tolerează un produs este erupţia pe piele a unor bubiţe. Cel mai indicat este consultul unui medic, pentru a confirma de ce natură este erupţia cutanată, evitându-se astfel confuziile.

Diversificarea impune atât pentru mamă cât şi pentru cel mic, reguli stricte de igienă. Înainte de administrarea mesei, atât mama cât şi micuţul, se vor spăla foarte bine pe mâini, iar masa se va servi în scăunelul de masă. Scăunelul de masă va fi dezinfectat periodic folosindu-se produse adecvate. Pentru siguranţa şi sănătatea copilului, vasele în care se prepară mâncarea vor fi folosite numai în acest scop. Pentru hrana celui mic. Farfurioarele şi vesela vor fi sterilizate şi păstrate în loc protejat.

Despre diversificare se ştie că  este perioada care  corespunde marilor descoperiri ale micuţilor noştri. De acum se vor ridica, vor face primii paşi, vor descoperi lumea. Se vor juca, vor râde, vor plânge, vor obosi, se vor odihni. Cu o alimentaţie sănătoasă şi bine structurată vom reuşi să oferim micuţilor energia de care au nevoie pentru a creşte şi pentru a fi fericiţi în această nouă lume a descoperirilor. Pas cu pas, linguriţă cu linguriţă, ghidaţi de o mămică grijulie, vor creşte frumos, înconjuraşi de iubire.

Despre roșiile ecologice

Legumele ecologice HiPP sunt cultivate natural, fără folosirea pesticidelor, a insecticidelor sau a fertilizatorilor chimici sau sintetici. Fermierii HiPP păstrează sănătatea culturilor și solurile printr-un sistem inteligent de rotație a culturilor. Controlul dăunătorilor se realizează prin intermediul păsărilor și insectelor benefice. De aceea, creăm habitate sustenabile pentru aceste mici ajutoare, […] mai mult »

Carnea, necesară în alimentaţia copiilor

Proteina animală este foarte importantă pentru buna dezvoltare fizică şi psihică a copilului. Din acest motiv, interminabilele dispute-mâncăm sau nu mâncăm carne-ar trebui să nu includă şi meniul copiilor. Când se introduce carnea în diversificarea bebeluşilor Odată începută diversificarea, în lunile a 6-a sau a 7-a  se poate introduce carnea. […] mai mult »

Patru sau șapte zile de testare a alimentelor?

Atunci când vine vorba despre diversificare, majoritatea dintre proasoeții părinți intră puțin în panică. Cei mai mulți se tem că vor proceda greșit, iar copiii vor fi privați de vitaminele și substanțele nutritive de care au nevoie pentru a se dezvolta așa cum trebuie. La starea lor de teamă se […] mai mult »

Țelina, sursă bună de vitamina K

Printre cele mai folosite legume atunci când vine vorba despre diversificarea celui mic, țelina este apreciată pentru gustul său specific, dar și pentru mulțimea de vitamine și minerale pe care o oferă organismului. Combinația cu morcov, rădăcină de pătrunjel sau păstârnac este clasică în bucătăria românească, și aproape că nu […] mai mult »