Așa nu! Curățarea suzetei și mestecarea mâncării cu gura!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pare o practică veche și uitată? Ei bine, ai fi surprinsă să afli că și în prezent mai sunt mame care curăță suzeta copilului cu gura lor și le mestecă mâncarea tot cu gura.

suzeta bebelus

O fi bine, o fi rău? Dacă în trecut practica nu era atât de condamnată de către specialiști, în momentul de față, majoritatea medicilor nu o susțin deloc. Dimpotrivă, ei le recomandă tinerelor mame să evite efectuarea unei astfel de practici. Motivele, spun ei sunt bine întemeiate, iar faptul că suzeta ajunge mai rapid să fie curățată este doar un mit.

Curățarea suzetei și mestecarea mâncării cu gura transmit microbii de la mamă la copil. O bună parte dintre specialiști condamnă cu desăvârșire cele două obiceiuri. Motivele care stau la baza deciziei lor sunt cât se poate logice. Ei explică cât se poate de simplu, că astfel de practic nu fac decât să ducă la un schimb, defavorabil pentru copil, între microbii mamei și ai micuțului. Prin contactul cu saliva mamei și, implicit, prin transferul de bacterii, copilul poate dezvolta carii și alte afecțiuni dentare. Plecând de la această idee, sunt medicii care recomandată ca mamele să evite să bage în gură tacâmul cu care hrănesc copilul sau să muște din alimentele pe care le dau micuților.

Cele două practici transmit simptome ale unor boli. De asemenea, un alt motiv pentru care cele două practici nu sunt deloc igienice este și acela că ele pot transmite simptomele unor boli care nu s-au declanșat la mamă, însă pot avea manifestări agresive la copil. Spre exemplu, dacă mama este purtătoarea unui virus gripa, însă nu s-a manifestat deloc, prin curățarea suzetei cu gura îi poate transmite copilului virusul, virus care ajuns într-un corp cu imunitatea nu foarte dezvoltată, poate face ravagii.

Există, însă și păreri pro curățare suzetei cu gura. Unele studii ale  pediatrilor arată că o expunere moderată a copiilor, chiar și a celor mici, la bacterii poate avea beneficii pentru creșterea imunității. Concret, micuții ale căror mame au curățat suzeta în propria gură au dezvoltat mai puține alergii și mai puține eczeme decât cei ale căror suzete au fost sterilizate după fiecare utilizare. Ba chiar, cazurile de astm au fost mai puțin frecvente în primul caz. Astfel, rezultatele sunt clare dintr-un punct de vedere: mamele care nu sunt exagerate cu igiena îi ajută pe copii să-și dezvolte sistemul imunitar.  În urma studiului realizat de pediatrii, nu s-a putut dovedi cu certitudine că saliva mamei este motivul pentru care acei copii expuși la germeni au dezvoltat o imunitate mai mare. Este posibil ca responsabilă pentru acest rezultat pozitiv să fie tocmai relaxarea părinților cu privire la igiena micuților, fiind de la sine înțeles că mamele care curăță suzeta în propria gură nu sunt exagerate în ceea ce privește sterilizarea.

Atenție, însă la astfel de practici! Mai ales dacă ești o mamă fumătoare sau una care urmează un anume tratament medicamentos. Ca să nu mai vorbim de consumatoare de alcool. În astfel de cazuri, aceste practici trebuie să iasă definitiv din discuție.

Sursă foto: therebacks.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *