Au nevoie copiii de carne?

Orice copil are nevoie de carne și acest lucru se întâmplă pornind cu vârsta de șase luni. Începând de atunci, cei mici și-au epuizat depozitele de fier din organism, cele pe care le dețineau încă de când se aflau în burtica mamei.

Au nevoie copii de carnePrin consumul de carne, copiii vor fi mai sănătoși, se vor hrăni echilibrat și îi vor asigura organismului necesarul de fier din alimente. Fără fier copilul nu se va simți deloc bine, transportul oxigenului prin organism va fi greoi, deficitul de fier contribuind la dezechilibre majore ale stării de sănătate.

Așadar, încă de când au fost parcurși primii pași în diversificare, bebelușul va putea primi carne. Lunile a șasea – a șaptea sunt ideale pentru introducerea cărnii de pui în alimentație. Începând cu această lună, organismul plăpând al copilului are nevoie de fier pe care îl poate găsi doar în alimentație, întrucât el singur nu îl poate produce.

Carnea se va introduce în alimentația copilului mic abia atunci când acesta a început să se obișnuiască cu gustul alimentelor solide. Fructele, legumele și cerealele sunt primele alimente pe care bebelușul le va gusta.

Pe lângă necesarul de fier, carnea asigură organismului o sursă completă de proteine, oferindu-i aminoacizi esențiali creșterii și dezvoltării. În plus, carnea conține multe vitamine și minerale, vitamina B12, vitamina D, dar și zinc și seleniu. Prin toate aceste proprietăți, carnea îi asigură copilului sănătatea și buna creștere. Vitamina D contribuie la fixarea calciului în oase, vitamina B12 asigura formarea globulelor roșii și contribuie la buna funcționare a sistemului nervos.

Carnea previne anemia

Numărul copiilor care suferă de anemie este mare. Acest lucru nu este la întâmplare, fiind o cauză firească ținând cont de faptul că organismul nu poate produce singur fier. Are nevoie de fier pentru a supraviețui, însă îl poate găsi doar în alimentație. De la deficitul de fier și până la anemie nu este decât un mic pas, iar riscurile sunt foarte mari.

Carnea conține fier hemic, acea sursă care are o capacitate foarte mare de absorbție. Astfel, se poate spune că într-o proporție de peste 10-30%, fierul din carne este absorbit. Comparativ cu fierul care se găsește în fructe și legume, ce se absoarbe într-o proporție de circa 2-10%, această sursă este mult mai bună.

Unde găsim cel mai mult fier?

Fierul se găsește în carnea de orice tip. Însă, ținând cont de faptul că un copil are voie, cel puțin în primele luni de diversificare să consume carne de pui, curcan sau vită, putem spune că fierul se găsește aici din destul. Cu toate acestea, trebuie să știți că pulpa de pui sau de curcan conține mult mai mult fier decât pieptul de pui.

Carnea de pui se digeră ușor și reprezintă o sursă bună de proteine. În plus, acest tip de carne are un gust plăcut și deci, va fi pe placul bebelușului tău. Aceasta poate să îi fie introdusă bebelușului în alimentație în jurul vârstei de șase-șapte luni de viață.

Carnea de curcan este extrem de sănătoasă. Conține vitamina E și seleniu și poate fi introdusă în alimentație începând cu primele luni de diversificare.

Carnea de vită poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de opt luni de viață. Acest tip de carne conține fier, zinc, proteine, dar și vitamina B12.

Carnea de porc sau de oaie se vor introduce mai târziu în alimentația bebelușului, după vârsta de 3-4 ani de viață, digerându-se mai greu.

Reguli de început de diversificare

Mai înainte de a-i oferi copilului carne respectați regulile diversificării. Oferiți-i puțin și nu amestecați niciodată alimentele pentru a fi ferit de alergii.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*