Ce fel de pat să alegem pentru bebeluș și unde să-l punem?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un pat de lemn, leagăn de lemn, pătuț din textil, leagăn sau alte tipuri de paturi? Vedeți care sunt avantajele și dezavantajele modelelor variate de paturi pentru copii și cum să așezați patul ales într-un loc sigur.

Subiectul pătuțului pentru copii și plasarea acestuia este unul dintre cele mai importante și, din păcate, cele mai neglijate subiecte în rândul părinților tineri. De fapt, putem spune cu siguranță că informații detaliate, cuprinzătoare și adecvate la acest subiect nu au fost niciodată sistematizate, în special în spațiul de acasă. Adesea, părinții se apropie emoțional sau intuitiv, alegând pătuțul unui copil după criterii pur estetice și plasându-l „acolo unde arată bine” sau „unde este loc”. Subiectul este foarte rar discutat chiar și pe forumuri specializate și școli pentru viitorii părinți, deoarece nu își găsește locul printre multe alte probleme „mai importante”.

Adevărul este că există destul de multe criterii de confort, siguranță și securitate care trebuie luate în considerare chiar înainte de achiziționarea pătuțului. Noi, la echipa bebso.ro, am decis să încercăm să adunăm toate detaliile subiectului într-un singur loc și să încercăm să le prezentăm cât mai pe scurt și mai clar în acest articol. Vom răspunde la toate întrebările dvs. – care ar trebui să fie un pătuț pentru copii și care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri, unde ar trebui să se afle pătuțul și de ce, cum ar trebui să fie echipat pentru a fi în siguranță bebelușul și un copil mic.

Pentru somnul bebelușului

Este oportun să începem acest articol cu unele dintre cele mai de bază recomandări privind siguranța somnului bebelușului. Asociația Americană de Pediatrie a formulat câteva reguli simple, care sunt absolut esențiale de urmat atunci când bebelușul nou-născut vine acasă:

 • Bebelușul trebuie să doarmă în propriul pătuț sau leagăn, lângă patul mamei.
 • Copilul trebuie să doarmă pe spate, nu lateral sau pe bdomen. Din păcate, în multe spitale, inclusiv cele private și scumpe, nu oferă sfatul concret. Acest lucru nu schimbă faptul că este incorect și periculos pentru sănătatea copilului.
 • Copilul trebuie să doarmă pe o suprafață plană și fermă, în care nu se scufundă. O astfel de suprafață este, de exemplu, o saltea pentru bebeluși    acoperit cu un cearșaf elastic  , care se potrivește perfect pe suprafață.
 • Nu trebuie să existe obiecte moi, cum ar fi o pernă, jucării moi, o pătură sau o reveră neasigurată în pătuțul sau leagănul copilului. Ele sporesc riscul de sufocare a sugarului, care nu este în măsură să controleze și să protejeze mișcările corpului său. Nou-născutul trebuie să doarmă într-un sac de dormit pentru copii, în loc să fie înveit.

În afară de cele enumerate mai sus, există un alt subiect care a fost întotdeauna un subiect pentru multe discuții și opinii – când trebuie copilul să fie separat în propria sa cameră. Recomandarea Asociației Americane de Pediatrie în această problemă este ca bebelușii să împartă o cameră cu părinții lor „în cel mai bun caz în primul an al vieții lor și, dacă nu, cel puțin în primele șase luni”. Unul din motive este că bebelușii dorm mai ușor și se trezesc mai des noaptea când sunt aproape de părinți. Acest lucru poate să pară nu prea bun, dar, de fapt, trezirea reduce deseori riscul sindromului de moarte subită la sugari, fiindcă nou-născuții dorm foarte adânc. 

Deci, nu vă fie teamă să vă mențineți copilul cât mai aproape în primele luni după naștere. Apoi, puteți, treptat, în funcție de propriul ritm și sentiment, să îndepărtați pătuțul copilului puțin câte puțin, până când este separat în mod normal într-o altă cameră. Acest proces este foarte individual, de aceea este foarte important să vă ascultați intuiția și să vă gândiți la confortul propriului copil, decât să faceți comparații inutile cu oricine.

Având în vedere toate cele de mai sus, puteți trece la partea reală – cumpărarea unui pătuț, unde trebuie să fie amplasat și cu ce trebuie să fie dotat. Trebuie să vedem câteva tipuri de bază de pătuțuri pentru copii, discutând avantajele și dezavantajele acestora, împreună cu toate detaliile suplimentare pe care trebuie să le cunoașteți.

Pătuțul clasic din lemn

Patutul de lemn pentru copii este cea mai preferată și răspândită versiune a spațiului de dormit pentru bebeluși și nu este întâmplător. Pătuțul din lemn are două variante de bază, și anume pătuțul de lemn și pătuțul transformabil, care este mult mai mare. Indiferent care dintre cele două opțiuni de pat din lemn alegeți, oricum vor avea o serie de avantaje, cum ar fi:

 • Stabilitate. Lemnul solid tratat și asamblat corespunzător va garanta rezistența și siguranța maximă. Acest avantaj este și mai important în casele în care sunt și alți copii mici sau animale de companie – garantează siguranța copilului, indiferent de circumstanțele neprevăzute.
 • Igienă. În mod logic, suprafața netedă a stupului de lemn păstrează semnificativ mai puțin praf și alergeni în sine decât pânza, de exemplu. De asemenea, este mult mai ușor de curățat – veți avea nevoie doar de o cârpă și apă caldă pentru a îndepărta praful – fără demontare, fără spălare și fără eforturi inutile.
 • Stil. Este indicat să oferim câteva cuvinte bine meritate pentru aspectul perfect al paturilor de lemn pentru copii, deși acest lucru nu are o legătură directă cu sănătatea copilului. Diferite modele de paturi pot fi adesea combinate cu un dulap sau garderobă special concepute pentru a forma mobilierul complet al unei camere. Lemnul tradițional aduce interiorului un sentiment de căldură, confort și comoditate.

Toate aceste avantaje, fac din pătuțul din lemn aproape un simbol al îngrijirii bebelușului. Cu toate acestea, deaja de ceva timp ea nu mai este singura alegere, așa cum a fost în trecut. Am dori să vă prezentăm câteva alte opțiuni din ce în ce mai populare și să vă enumerăm despre meritele lor.

Pătuț din pânză

Pătuțurile din pânză sunt locul perfect pentru joacă, dar adevărul este că din ce în ce mai mulți părinți încep să-l folosească ca locul de somn pentru un copil nou-născut. Aceasta este o soluție bazată pe unele facilități destul de grozave ale acestui tip de pat, cum ar fi:

 • Ușor și mobil. 

Patul de pânză sau textil, este foarte ușor de mișcat fără nici un efort, mai ales dacă este dotată cu roți. Multe mame și părinți noi își schimbă conceptul despre locația patului în mișcare – după cum este necesar, iar în acest moment pot prefera să-l aibă mai aproape sau mai departe de patul lor, rotit într-un unghi diferit sau chiar mutat într-o altă cameră. Acest lucru este imposibil în cazul paturilor mari și masive din lemn. Paturile din textil sunt foarte confortabile, fiindcă mamele pot se le miște, chiar și în primele zile după naștere – economisesc efortul fizic și inconvenientul de a depinde constant de ajutorul cuiva atunci când trebuie să mute mobila. Printre altele, paturile din textil sunt pliabile până la dimensiuni compacte și sunt ideale pentru familiile care călătoresc. Se pliază și se desfășoară cu un efort minim și ocupă cât mai puțin spațiu în portbagajul mașinii, lăsând loc pentru alte obiecte importante.

 • Ușor și mobil.

Cum am menționat mai sus în introducere, nuanțele și apărătoarele laterale nu sunt sigure pentru utilizare de către bebelușii care încă nu sunt conștienți și nu-și controlează deplin mișcările corpului său. Cu toate acestea, există motive de ce sunt inventate, pentru a amortiza orice impact asupra suprafeței de lemn sau de a împiedica un picior sau un braț să fie prins între grilele de lemn. Paturile de pânză oferă un compromis perfect în această privință – pereții lor moi și plasa nu vor răni copilul în timp ce se rotește noaptea, iar găurile de blocaj lipsesc. Acest lucru va permite copilului dvs. să doarmă într-un mediu complet sigur și nu va fi nevoie de  apărătoare laterale.

 • Libertatea mișcărilor.

Mai devreme sau mai târziu, vine un moment în care copilul începe să se târască, să se ridice și să caute mai multă libertate. Adesea, în aceste perioade, bebelușii lăsați nesupravegheați (chiar și pentru o perioadă scurtă de timp) în patul de lemn încep să caute modalități de a ieși, sau pur și simplu devin nervoși și încep să plângă până îi scoateți din el. Pătuțurile din pânză au aproape întotdeauna un fermoar lateral, care, atunci când este deschis, formează o „ușă” mică pentru bebeluși, oferind loc pe unde pot ieși. Acest loc este amplasat într-un loc sigur de podea și, în combinație cu un covor covor moale sau puzzle pentru podea, ar putea deveni primul loc de fitness preferat al copilului Dvs. În acest fel, va avea libertatea necesară și nu va fi obligat să-și pună în pericol sănătatea cu „evadările” alternative.

 • Preț convenabil. 

Nu ar fi corect să nu evidențiem acest avantaj al paturilor pliabile din textil. Costul unui astfel de pat poate fi între două și zece ori mai mic decât cel al unui pat clasic din lemn. Această accesibilitate, combinată cu varietatea de modele, fac ca paturile pliabile să fie preferate, dacă nu ca pătuț de bază pentru bebeluși, cel puțin ca loc perfect pentru joacă în camera de zi sau în timpul călătoriilor.

Atât paturile din pânză, cât și pătuțurile din lemn au o gamă de accesorii, care sunt mai degrabă obligatorii decât recomandate pentru confortul dumneavoastră. Acestea sunt cele două niveluri care pot fi  modificate în funcție de nevoile schimbătoare ale bebelușului, roțile care permit o mișcare ușoară, precum și o saltea potrivită și un oragnizator  confortabil de pat pentru a păstra toate accesoriile bebelușului în ordine.

Alte modele de paturi pentru bebeluși

Dintr-un motiv sau altul, un pat din lemn sau pânză este adesea incomod și nu este cea mai bună opțiune pentru mulți bebeluși. În cazurile în care bebelușul este foarte neliniștit, suferă de colici severe și somn tulburat, părinții caută alte opțiuni care să contribuie la ușurarea atât a copilului, cât și a atmosferei de acasă. Spre fericirea noastră, piața oferă multe opțiuni destul de creative pentru astfel de situații, cum ar fi:

 • Pătuț mic care se atașează la patul părinților, fără inconvenientul barierei suplimentare, dar fără riscul de a-l răni dacă îl veți pune direct în patul Dvs. Multe studii actuale sugerează că instinctul matern nu permite mamei să lovească și să rănească copilul în timpul somnului, însă mulți părinți sunt foarte neliniștiți. Acest tip de pătuț rezolvă problema într-un mod perfect. Veți avea acces la bebelușul Dvs. toată noaptea și veți putea alăpta copilul fără să vă ridicați din pat multe ori. Astefl veți avea un somn mai liniștit și mai îndelungat – ceea ce lipsește în majoritatea familiilor cu un copil mic.
 • Leagăn pentru copii. Bebelușii simt un confort special atunci când sunt leagănați și acest lucru nu este întâmplător – este legat de mișcările cu care sunt obișnuiți pe când erau în burtică. Există o serie de modalități de a imita senzația din burtică în primele luni ale copilului, făcând mai ușor și mai puțin stresant trecerea de la „interior” la „exterior”. Copilul poate fi legănat în mâini sau într-un leagăn, poate fi înfășat și îi putem aprinde reproducerea zgomotului alb liniștit, care seamănă foarte mult cu sunetele pe care bebelușul le aude atunci când este în burtica mamei.

Leagănul este perfect pentru nou-născuții în primele luni de viață, dar devine din ce în ce mai nepotrivit pe măsură ce copilul crește. În momentul în care bebelușul începe să se rostogolească, este indicat să opriți utilizarea leagănului, care din fericire se ajustează. Odată ce bebelușul începe să se așeze, să se târască sau să-și pipăie piciorușele sale, să știși că epoca leagănului s-a încheiat și va trebui să căutați o alternativă mai sigură.

 • Pat micuț, pliabil.  Acest coș micuț și cochet cu roți, în mare măsură seamănă cu lăzile pentru bebeluși, pe care statele nordice le-au oferit familiilor, care așteaptă copilași. Multe studii arată că bebelușii sunt stresați și se simt inconfortabil în spații mari, largi, în primele luni din viață. Acest pătuț mic, pliabil și compact pentru copii, format dintr-un coș și o structură din aluminiu, este o opțiune perfectă pentru primele luni ale bebelușului. Se pliază la o dimensiune compactă și este o alternativă excelentă pentru familiile care iubesc (sau trebuie) să călătorească des.

Trăim într-o perioadă în care fiecare își poate evalua nevoile pentru a găsi soluția potrivită pentru copilul și familia sa. Toate paturile din lemn, coșurile pliabile din lemn și pânză și leagănele oferite în magazinul kidso.ro, îndeplinesc toate standardele și cerințele de siguranță. Desigur, fiecare soluție are propriile avantaje specifice și mici dezavantaje, de aceea este important să știți ce vi se potrivește cel mai mult și apoi să achiziționați un pătuț pentru copii, care să se potrivească cel mai bine necesităților personale.

După achiziționarea pătuțului, are loc un proces la fel de important – poziționarea acestuia, la care dorim să atragem mai multă atenție în următoarele rânduri.

Cum trebuie poziționat pătuțul bebelușului?

După ce am discutat subiectul de bază, și anume, în ce cameră trebuie să fie poziționat patul nou-născutului, acum vom discuta în detalii despre plasarea corectă a acestuia și alte momente mai specifice. Cele mai multe dintre acestea vă pot părea evidente, dar totuși nu va fi rău dacă vom sistematiza câteva reguli simple pe care trebuie să le respectați: 

 • Pătuțul pentru bebeluși trebuie poziționat departe de fereastră. Există multe motive pentru aceasta. În primele luni de viață ale bebelușului, unul dintre motive sunt curenții, care (mai ales în sezonul de iarnă) nu sunt potriviți pentru somnul unui nou-născut. În timp, pericolele cresc – copilul poate să tragă sau să se răsucească în perdele, să le tragă în jos și să se rănească, ba chiar să încerce să urce pe fereastră.
 • Pătuțul pentru bebeluși trebuie poziționat departe de sursele de căldură. Un calorifer, o sobă, un șemineu sau orice altă sursă de căldură – copilul nu trebuie să doarmă în apropierea lor. Pericolul provine nu numai din supraîncălzire, ci și din incidente mai grave, cum ar fi arderea pătuțului sau arsurile, ca urmare a contactului copilului cu suprafața încălzită.
 • Pătuțul pentru bebeluși nu trebuie poziționat direct lângă aparatul de aer condiționat. 

Indifirent dacă utilizați aer condiționat cald sau rece, în ambele cazuri copilul trebuie să fie departe de fluxul direct de aer. Nu trebuie să fiți nerăbdători ca să răcoriți camera bebelușului, fiindcă nu este potrivit ca aerul rece să sufle direct în ea. Același lucru este valabil și pentru încălzire – aparatele de aer condiționat usucă mult aerul și, dacă sufla chiar la copil, nu este exclus să se usuce membrana mucoasă a nazofaringelui, care va provoca disconfort. În general, este o idee bună dacă încălziți camera copilului cu un aparat de aer condiționat dar aveți în ea și un umidificator pentru aer, care reglează umiditatea la nivel acceptabil.

 • Pătuțul nu trebuie să fie în contact cu cabluri sau alte instalații electrice. Deși este logic, această regulă adesea este încălcată din cauza lămpilor de noapte, care stau foarte aproape de patul copilului. Această eroare este ușor de remediat dacă veți acorda o atenție specială și veți retrage cablul astfel încât să nu intre în contact cu pătuțul. Pentru siguranța copilului este mai bine să cumpărați una dintre numeroasele lămpi de noapte cu baterii absolut sigure și extrem de drăguțe.
 • Pătuțul nu trebuie așezat sub rafturi, candelabre și sub alte obiecte. Într-un cuvânt – nu  trebuie să existe absolut nimic deasupra patului copilului. Oricât de sigur este casa dvs., întotdeauna se poate întâmpla ceva neașteptat . Chiar și un singur cutremur sau un curent de aer mai puternic poate duce la căderea obiectelor nedorite în pătuțul copilului și poate pune în pericol sănătatea copilului. Oricât de abstract vă pare, vă sfătuim să nu riscați.
 • Pătuțul pentru copii trebuie așezat departe de mobilier cu margini ascuțite. După cum vă dați seama, această regulă devine eficientă imediat ce copilul începe să se ridice în picioare și să experimenteze toate modalitățile prin care își poate pune în pericol sănătatea. Ajutați-l să evite aceste momente neplăcute, îndepărtând patul de toate noptierele, comodele, rafturile și de restul mobilierului. Desigur, puteți pune în plus protecții de siguranță pe toate marginile ascuțite, dar pentru cădereile de la înălțime, acestea nu vor avea nici o iportanță. 

După ce ați eliminat toți acești factori de risc, veți avea o idee despre cum și unde veți poziționa pătuțul. Cel mai bine este să vă reamintiți că este cel mai bine, cel puțin la început, să faceți spațiu cât mai aproape de dormitorul dvs. din partea mamei. Acest lucru va aduce un confort maxim și un somn liniștit întregii familii, va facilita și accelera procesul de alăptare sau hrănire a copilului și vă va salva plimbările lungi de noapte prin casă în primele luni de viață ale bebelușului. 

După ce ați poziționat pătuțul copilului, va fi mult mai ușor să-l aranjați. Oricât de mult sunteți tentat să inundați întreaga suprafață a patului cu jucării, perne, zornăitoare și multe alte lucruri dulci, vă recomandăm să nu faceți acest lucru. Patul bebelușului trebuie să aibă doar un cearșaf și un sac de dormit pentru copii. Aveți răbdare și în timp veți putea transforma patul copilului așa cum vați imaginat întotdeauna. Este important ca acest lucru să se întâmple într-un moment în care nu va mai fi un pericol pentru viața și sănătatea copilului, ci va aduce doar sentimente pozitive, confort și căldură. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *