Cum îi facem pe copii să mănânce? Pro și contra recompense!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cine nu și-ar dori un copil care mănâncă tot din farfurie și, mai ales, tot ceea ce este sănătos? Desigur, micuţii noștri par a fi destul de mofturoși.

Recompense pentru mancareÎși aleg cu grijă alimentele și le refuză întotdeauna pe cele care nu sunt spectaculoase din punct de vedere estetic, precum și pe cele care nu sunt dulci și nu prezintă aromele îndrăgite de ei. Așa că nu îți rămâne decât să găsești metode pentru a-l convinge să mănânce porția ce tocmai o privește în farfurie.

Legumele proaspete trebuie consumate din belșug, la fel cum și fructele trebuie să înlocuiască sucurile din comerț. În schimb, ce ne facem atunci când copilul pare să se încăpățâneze și să nu accepte ceea ce îi oferim?! Nu îți rămâne decât să le schimbi înfățișarea sau, mai mult decât atât, să îi oferi recompense. Dar ce ne spun psihologii? Sunt recompensele sănătoase pentru copiii noștri?

Recompensă sau nu – ce să faci?

De obicei, nu se recomandă oferirea gratificației, în special când este vorba de porția de hrană. Indicat ar fi să îl determini să consume de bunăvoie un anumit aliment și nu doar de dragul porției de ciocolată sau al darului financiar. În aceste cazuri, probabilitatea ca micuțul să nu încerce alimentul după ce îi vei refuza recompensa, este destul de mare. O astfel de motivație venită din exterior pare să ajute în mod deosebit pe băncile școlii, atunci când copilul învață pentru a primi ceea ce își dorește.

Desigur, dacă micuțului nu îi place un anumit aliment și nici nu îl poți determina într-un alt mod să încerce să îl consume, atunci vei putea apela și la recompense. S-a dovedit că, uneori, deși stârniți împotriva alimentului respectiv, copiii ajung chiar să îl prefere la masa zilnică. De asemenea, s-a demonstrat că pot exista cazuri în care ori de câte ori îi vei oferi copilului un anumit aliment, condiționând consumul său de o răsplată tangibilă sau nu, acesta îl va consuma. Iar atunci când ridici recompensa și totuși îi oferi alimentul respectiv, dintr-o mulțime de alte alimente necunoscute, va fi foarte posibil ca micuțul să își îndrepte atenția către el, să îl mănânce și chiar să îi placă.

Psihologii susțin că cel mai mare efect îl au recompensele tangibile. Spre exemplu, îi oferi o bucățică de ciocolată sau îi cumperi jucăria pe care și-o dorește când mergi în oraș. În cazul în care îi oferi doar recompense emoționale, spre exemplu îi demonstrezi lauda și aprecierea ta, este posibil ca odată cu renunțarea la recompense, micuțul să nu mai rămână la fel de motivat și chiar să nu mai consume alimentul respectiv.

Atenție la recompensele oferite!

În situația în care îi oferi copilului o răsplată pentru a-l determina să mănânce tot din farfurie sau să accepte să guste un aliment refuzat anterior, este bine să ai în vedere alegerea unor recompense pe măsura cererii tale.

Așadar, nu îi oferiți recompense exagerate dacă îl rugați să mănânce o bucățică de broccoli. Acestea trebuie alese cu multă grijă, în așa fel încât să putem avea rezultatul dorit.

Valoarea recompensei nu trebuie să fie întotdeauna una de ordin financiar, la fel cum este important să se folosească un interval de timp relativ scurt între răsplată și consumul alimentului cerut de părinte.

Stop recompense!

Nu îi oferiți la nesfârșit astfel de metode pentru a-l determina să mănânce.

Va fi posibil ca micuțul să refuze hrana din dorința de a câștiga ceva, fie chiar și o bucățică mică de dulce.

În cazul în care considerați că sunt mult mai utile aprecierile, nu ezitați să îi arătați cât de mult v-a plăcut că a mâncat tot. Fiți entuziaști cu copilul vostru, încurajați-l să mănânce și, mai ales, nu renunțați nicio clipă. Perseverența este cheia reușitei în orice domeniu, așa că încercați să repetați la nesfârșit propunerea voastră, până ce copilul vostru va binevoi să încerce cele propuse de voi. Este posibil ca la un moment dat să fie curios și să încerce ceea ce îi oferi.

Și nu uitați – puterea exemplului este cea mai importantă.

De regulă, copiii imită; motiv pentru care este bine să fiți voi primii care încearcă și care consumă un anumit aliment. În cazul în care nu vă plac broccoli, nu îl adăugați niciodată în lista legumelor preferate, deoarece cu siguranță micuțul vostru nu îl va încerca.

Nu ceda întotdeauna în faţa copilului!

Andreea Petcu - psiholog„Recompensele pot fi în unele cazuri utile, singura problemă este să nu exagerăm. Totul trebuie să aibă o limită până la care putem ajunge. Indiferent cât de mult ne-am iubi copiii, nu trebuie să cedăm întotdeuna în fața presiunilor lor. Iar atunci când vine vorba de meniul zilnic al unui copil, nu trebuie să ne surprindă faptul că poate deveni un mofturos. În acest caz, fie nu îi place, fie își dorește atenția ta sau pur și simplu vrea o recompensă. Nu renunța din prima!”

Andreea Petcu, psiholog

www.bambino.ro; 021 318 78 77

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *