Cum învățăm copilul să mănânce cu lingurița?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bebelușii mănâncă instinctiv, sug la sân sau beau din sticlă. Pe măsură ce cresc, ei consumă o varietate mult mai largă de produse alimentare, și majoritatea copiilor vor să mănânce singuri.

cum il inveti sa manance cu lingurita

Chiar în momentul în care începi diversificarea, bebelușul face cunoștință cu lingurița(asta dacă mergi pe varianta clasică și nu optezi pentru autodiversificare, moment în care copilul este lăsat să mănânce cu mâna). Așadar, pentru ca ”întâlnirea” cu lingurița să fie una plăcută, care să nu-i creeze amintiri false despre ea, e musai să alegi o variantă prietenoasă.

Astfel, nutriționiștii recomandă să alegi o linguriță din plastic sau din silicon. Acestea sunt mai moi și mai calde față de cele din metal. În plus, ele au marginile rotunjite și sunt ușor plate, pentru a se potrivi mai bine cu poziția guriței copilului care, mai mult ca sigur va fi întredeschisă. Până la un an, copilul are timp să se obișnuiască cu acest stil de mâncare. Cu siguranță, va avea momente în care va vrea să mănânce singur. Nu îl refuza, chiar dacă în casă va fi un dezastru. Faptul că are singur inițiativa este un lucru îmbucurător

Atrenamentul începe după vârsta de un an

Vârsta la care bebeluşii încep să se hrănească singuri depinde în mare parte de atitudinea adulţilor. Unii copii se hrănesc bine cu linguriţa încă înainte de vârsta de 1 an. La o altă extremă sunt copiii părinţilor excesiv de protectori, care sunt gata să jure că prichindeii lor de 2 ani nu se pot hrăni singuri. Depinde dacă le daţi sau nu şansa să înveţe. Majoritatea bebeluşilor dovedesc că au ambiţia de a reuşi să manevreze linguriţa până la 9 sau 12 luni, iar dacă au ocazia să exerseze, mulţi dintre ei se pot descurca destul de bine fără niciun ajutor atunci când ajung la vârsta de 15 luni.

La un an, mișcările bebelușului devin mai precise. Are dezvoltate abilități fizice care-i permit să ducă la guriță mâncarea sau biberonul. Este începutul autonomiei sau independenței în mișcări și trebuie încurajat din plin în acest sens. Este recomandat să profiți de faptul că micuțul este dornic să ducă diverse lucruri la gură, pentru a-l încuraja să mănânce singurel tot felul de gustări specifice acestei vârste.

Specialiștii susțin că cea mai bună metodă prin care poți să-l înveți s mănânce singur este cea a imitării.Astfel, în momentul în care vă așezați la masă, pune pentru fiecare membru în parte tacâmuri. Lui, îi poți pune în față două tacâmuri. Unul cu care să-i dai tu și unul cu care poate să încerce el. În acest fel, micuțul va încerca, în timp, să te imite cum ții lingurița, cum faci mișcările pentru a lua mâncarea din farfurie și multe altele.

De asemenea, e important să aveți cât mai multe mese în familie, pentru ca lucrurile să se desfășoare relaxat și tu să nu fii nevoită să-i bagi repede în gură pentru că te grăbești să pleci la muncă.

Încurajarea este iarăși extrem de benefică în acest proces. Cu cât îl încurajezi și-l stimulezi, cu atât copilul va căpăta încrede în propriile lui forțe și a dori să mănânce singur.

Trebuie să știi că micuțul tău este capabil să manevreze singur lingurița, cu mizeria de rigoare în jur, până la vârsta de 15 luni, așadar, permite-i să învețe cât mai de devreme această abilitate esențială în dezvoltarea lui.

Sursă foto: www.youtube.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *