De ce trebuie să le dăm copiilor morcov?

Atunci când te gândești la proprietățile nutritive pe care le conține un morcov, nu ai cum să treci indiferent și să nu îl introduci în alimentația copilului fie în stare proaspătă, fie preparat cât mai sănătos.

De ce trebuie sa le dam copiilor morcoviUn morcov conține multe vitamine și minerale, iar aici putem enumera vitamina A, C, B1, B2, B6, PP, dar și calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier și fosfor. Indiferent de modul de preparare, morcovul trebuie introdus în alimentația copilului, indiferent de vârstă. Cu cât este mai mic, cu atât are nevoie mai multă de acești nutrienți pe care îi conține.

Gustul său bun, dulce, îl face să fie preferatul copiilor. Fie că îl introduceți în prepararea diverselor alimente, fie i-l oferiți în stare crudă ori în sucuri, copilul va adora să îl mănânce. Printre toate proprietățile sale, cunoaștem că devine cel mai bun aliat al ochilor, îmbunătățind vederea. Tot el previne constipația, des întâlnită în rândul copiilor mici.

Ușor de depozitat, morcovul se găsește în stare proaspătă aproape în toate anotimpurile. Primăvara și vara îl găsiți direct din recoltă, iar iarna acesta poate fi păstrat în recipiente cu nisip, ținute în pivnița casei sau pe balcon, de obicei în spații fără lumină și mai răcoroase.

Știați că?

 • Morcovul a fost recoltat pentru prima dată în Afganistan, iar de acolo a fost preluat de întreaga lume, devind o legumă extrem de cunoscută în prepararea mâncării, dar și pentru sănătate.
 • Un singur morcov conține peste 11.000 de unități de vitamina A, așa că nu faceți rabat de la consumul acestei legume, fie copii sau adulți.
 • Morcovul are un aport destul de mare de fier și joacă un rol hotărâtor în combaterea anemiei. Atunci când copilul suferă de anemie încercați să îl convingeți să consume zilnic acest aliment, este foarte bun pentru sănătate.
 • Morcovul îmbunătățește vederea, ori de câte ori îl consumați gândiți-vă că ochii au mare nevoie de el. Printre cele mai importante proprietăți putem enumera capacitatea sa de a îmbunătăți vederea.
 • Consumul zilnic de morcov întărește imunitatea, previne infecțiile și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
 • Ajută la sănătatea gingiilor. Consumat în stare crudă, acesta întărește gingiile și asigură sănătatea dentară.

Cu toate că cele de mai sus expun numeroase proprietăți, consumul exagerat de morcovi poate conduce la apariția unor boli destul de severe. Prin conținutul de beta caroten, este posibil ca micuțul să facă icter, în cazul consumului în exces. De aceea, oferiți-i morcov moderat și totul va fi bine.

Morcov în stare crudă sau preparat?

Pentru a nu-și pierde proprietățile, morcovul poate fi oferit copilului în stare crudă. Este mult mai sănătos și are un gust foarte plăcut. În cazul în care copilul nu dorește să îl consume astfel îl puteți introduce în mâncare. Ciorbele, borșurile, aperitivele, tocănițele îl pot conține din destul, iar prin fierbere o parte din nutrienți se vor menține.

Morcovii pot fi așezați ca garnitură la friptură de pui, pește, pot fi folosți în salate și chiar în deserturi gustoase.

Nu putem uita nici de sucurile simple de morcov sau cele combinate cu alte fructe sau legume.

Rețetă cu morcov – Chifteluțe cu morcov și mere

Ingrediente:

 • 2 mere
 • 1 kilogram de morcov
 • 2 linguri cu vârf de zahăr
 • 200 ml lapte
 • 100 ml smântână
 • 50 g unt
 • 100 g griș.

Mod de preparare:

Curățați morcovii de coajă și apoi spălați-i bine. Dați-i pe răzătoarea mică și fierbeți-i în lapte. Atunci când s-au fiert adăugați grișul, cu grijă, în ploaie, în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe. Adăugați zahărul și amestecați continuu.

Separat, spălați bine merele, curățați-le de coajă și dați-le pe răzătoare. Adăugați-le în compoziția de pe foc, amestecându-le și pe ele.

Ungeți o tavă cu puțin unt, iar apoi din aluatul astfel obținut formați mici grămezi rotunde, așezate la distanță unele de celelalte. Pe deasupra, ungeți-le cu smântână.

Poftă bună!

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*