Diversificarea alimentației și cuptorul cu microunde

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diversificarea alimentației bebelușului înseamnă multă atenție din partea mămicilor. De la alegerea alimentelor și până la modul de preparare, toate aceste lucruri trebuiesc avute în vedere. Cu toate acestea, în bucătărie există un pericol pe care trebuie să îl evităm, măcar o perioadă – cuptorul cu microunde. Acesta este prezent în fiecare bucătărie modernă. Ușurează munca mămicilor, încălzește rapid hrana bebelușilor, însă nu este recomandat de medicii pediatri.

diversificareaÎn ultima perioadă tot mai multe mămici apelează la această formă de încălzire a hranei bebelușilor, în diversificarea alimentației bebelușului. Cu ajutorul cuptorului cu microunde se ușurează munca gospodinelor, însă această modalitate de preparare/încălzire a hranei bebelușilor poate deveni dăunătoare.

Dar pentru a înțelege mai bine modul în care acest aparat funcționează, este bine să privim atent la dispozitivele sale. În interiorul său stă ascuns o componentă destul de mică, ce poartă denumirea de magnetron.

Aceasta reușește să transforme undele electrice în unde radio, emițând acele radiații electromagnetice ce emană căldură și astfel mâncarea va ajunge să se încălzească.

Cu toate acestea, undele radio emise sunt destul de dăunătoare, influențând starea alimentelor, astfel că prin vibrație se va produce căldură și astfel mâncarea se va încălzi. În același timp, moleculele de apă ale alimentelor sunt și ele distruse, iar toate aceste lucruri vor conduce la distrugerea proprietăților hranei preparate pentru binele bebelușului.

De ce sunt dăunătoare?

Oriunde există radiații, există și o deteriorare a proprietăților oricărui lucru care stă în preajma lor. Corpul uman, într-un cuvânt, nu poate tolera astfel de acțiuni. În același timp, susțin unele cercetări, prin cuptorul cu microunde, hrana alimentelor va pierde aproape toți nutrienții, enzimele și antioxidanții vor fi distruși de aceste unde, lucru care schimbă proprietățile alimentelor.

Diversificarea alimentației bebelușului implică multă responsabilitate, așa că o hrană corect preparată este cea realizată la aburi. Cercetările arată că proprietățile alimentelor sunt menținute în totalitate în cazul în care apelăm la prepararea cu aburi.

Tot ele demonstrează că prin menținerea la căldură timp îndelungat a unui produs, precum și prin adăugarea unei cantități prea mari de apă în timpul preparării, antioxidanții pot fi distruși și astfel proprietățile alimentelor vor fi pierdute.

„Ca pediatru, nu recomand folosirea cuptorului cu microunde pentru prepararea ori încălzirea hranei bebelușilor. Mâncarea astfel preparată nu își va putea menține proprietățile nutriționale. Îmi argumentez acest punct de vedere plecând de la un experiment făcut acum ceva vreme în urmă, atunci când am fost nevoită să fac niște chifteluțe la cuptorul cu microunde. După coacere, carnea s-a întărit foarte tare și astfel nu au putut fi consumate. De aceea, cred și le recomand mămicilor să nu folosească cuptorul cu microunde mai ales în diversificarea alimentației, atunci când bebelușul are nevoie de toate proprietățile complete ale alimentelor. În primele luni și de ce nu în primii ani de viață, atunci când copilul este în creștere, are nevoie de vitamine și minerale pentru a se face mare. De aceea, este bine să apeleze la metodele clasice de preparare a hranei, să uite de grabă atunci când este vorba de copilul lor”, menționează dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor în științe medicale.

Este cuptorul nociv pentru sănătate?

Cuptorul este dăunător mai ales în prima etapă a diversificării alimentației bebelușului. De aceea, nu îl folosiți decât foarte rar, atunci când timpul nu vă permite să o faceți altfel. Folosit cum se cuvine, cuptorul poate fi folosit din când în când. Mai exact, medicii consideră ca încălzirea alimentelor să nu se facă niciodată în recipiente de plastic sau metal întrucât compușii acestora s-ar putea descompune și astfel să se emane anumite substanțe chimice destul de periculoase. Pentru siguranța alimentelor este bine să fie încălzite în produse din ceramică sau sticlă.

De asemenea, mâncarea trebuie ținută cât mai puțin timp cu putință în cuptor pentru a fi încălzită, evitându-se riscul ca antioxidanții să se descompună și astfel proprietățile nutriționale ale alimentelor să fie pierdute.

O ultimă recomandare – dacă totuși sunteți nevoiți să apelați la această soluție, nu stați niciodată în preajma lui întrucât radiațiile emise pot fi periculoase pentru sănătate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *