Diversificarea BIO – beneficii pe termen lung

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice părinte vrea tot ce este mai bun pentru copilul lui. Asta cu siguranţă știi și tu. De când ai copil, ai început să stai mai mult timp la raionul de produse BIO, te gândești mai mult la sănătatea lui decât la preţ, iar asta te face nu doar un părinte responsabil, ci și unul care investește în sănătatea copilului pe termen lung.

Diversificarea BIOPotrivit unui studiu american recent, factorul decizional pentru achiziția de produse organice a început să nu mai fie prețul produselor, ci acesta constă în beneficiile produselor aduse organismului. Astfel, părinții din toată lumea sunt dispuși să plătească mai mult pentru un aliment fără „E“-uri sau conservanți.

Și totuși… nu cumva ai îndoieli în privința produselor organice? Află că acestea nu sunt doar strategii de marketing, ci trec printr-o serie de procese de certificare, având proveniența BIO recunoscută. Alimentele fără „E“-uri sau conservanți sunt una dintre cele mai bune soluții pentru o alimentație sănătoasă a copilului tău.

Alimentația BIO este recomandată de nutriționiști pentru că s-a constatat că, în rândul copiilor a căror dietă este compusă în principal din alimente BIO, există o scădere a riscului de a avea metaboliți ai insecticidelor în corp și o scădere semnificativă a expunerii la pesticide sau substanțe cu adevărat nocive.

Efectele acestor insecticide sau pesticide sunt cu adevărat periculoase: s-a descoperit că expunerea contribuie serios la creșterea riscului apariției cancerului la creier, de colon, de plămâni, sân etc.; acestea pot crea instabilitate hormonală deoarece iau formă asemănătoare testosteronului sau estrogenului. Pe termen lung, copilul se poate dezvolta mai repede, pentru că deține în organism hormoni de creștere în exces, în afara celor pe care corpul îi deține deja.

Este adevărat, nu putem controla expunerea copiilor noștri la diferite toxine din mediul în care trăim, dar putem controla alimentația lor. Drept urmare, cea mai bună soluție pentru a limita expunerea la riscurile descrise mai sus, este să incluzi frecvent în alimentația lor cât mai multe alimente de proveniență organică.

Conform noilor studii în nutriție, din păcate, trebuie să recunoaștem, nicio mâncare nu poate fi 100% „curată”, fără reziduuri chimice, dar cele BIO dețin astfel de substanțe în cantități mult mai mici, în raport cu mâncarea obișnuită din comerț.

Totodată, prin alegerea cărnurilor sau a produselor lactate de origine organică, îți poate feri copilul de efectele chimicalelor care alterează sistemul endocrin, precum hormonii sintetici, care accelerează creșterea și ciclurile de reproducere ale animalelor. La fel de grav este și faptul că aceste animale au fost crescute cu doze mari de antibiotice, menite să ferească „necuvântătoarele” de boli până la tăiere, lucru care duce la dezvoltarea unor bacterii deosebit de periculoase, rezistente inclusiv la antibioticele „umane”.

Pe lângă faptul că sunt mult mai puțin toxice, s-a constatat că produsele lactate bio conțin o doză semnificativ mai mare de acizi grași, buni pentru organism, Omega-3.

De ce să alegi să îi dai copilului să mănânce bio?

Aceste alimente fără „E“-uri, conservanți, pesticide sau antibiotice ajută copilul să se dezvolte sănătos. Cel mic este foarte vulnerabil, este în creștere și asimilează alimentele altfel decât un adult. Sistemul imunitar al copilului este în continuă dezvoltare și încă foarte tânăr.

Comparat cu un adult, un copil este mult mai expus diverselor substanțe nocive din alimente, deoarece sistemul său imunitar nu are resursele necesare pentru a face față unor astfel de inamici.

Așadar, ai grijă încă de când ești însărcinată la tipul de mâncare pe care îl consumi zilnic. Fătul este cel mai vulnerabil la alimentele bogate în substanțe periculoase. În urma rezultatelor a trei studii, efectuate de cercetătorii americani, s-a confirmat faptul că femeile expuse unor cantități mult mai mari de pesticide, în timpul sarcinii, au dat naștere unor copii cu IQ mult sub medie și diferite probleme de sănătate.

Dr. Nicoleta Dumea

Medic de familie, medic rezident boli de nutriţie şi diabet zaharat

tel: 021 240 01 01 – Klinica Doamna Ghica

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *