Introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când copilul ajunge la 4-6 luni, probabil că prepararea laptelui este deja un reflex pentru tine, însă acum urmează o altă provocare. Introducerea hranei solide în alimentația bebelușului este o etapă importantă în dezvoltarea sa, dar și în evoluția ta ca părinte. Întrebările care apar în legătură cu trecerea la mâncare solidă sunt firești și acoperă o gamă largă de informații. Preocuparea părinților se îndreaptă spre alegerea momentului potrivit, a alimentelor adecvate și a timpului oportun pentru introducerea acestora. Bineînțeles, siguranța celui mic este cea mai mare grijă, de aceea trecerea la alimente solide trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate. Descoperă în continuare ce trebuie să știi despre începutul vieții de pofticios a bebelușului.

Sursa foto: pexels.com

Când este timpul potrivit pentru trecerea la alimente solide

Specialiștii recomandă introducerea primelor alimente solide între 4 și 6 luni, dar momentul potrivit ține și de dezvoltarea copilului. Semnele care arată că bebelușul este gata pentru acest pas sunt:

  • Poate sta în șezut și își poate ține capul
  • Este curios și arată interes față de ceea ce mănânci
  • A pierdut reflexul care îl făcea să elimine cu limba tot ce îi intra în gură
  • Încă îi este foame după ce a mâncat o porție întreagă de lapte

Nu trebuie să te grăbești cu introducerea hranei solide în alimentația celui mic, dacă nu este cazul. Cei mai mulți copii sunt pregătiți pentru acest pas în jurul vârstei de 5-6 luni. În niciun caz nu îi oferi mâncare solidă înainte de 4 luni.

Cum faci ca bebelușul să accepte alimentele solide

Alăptarea (sau laptele praf, dacă mama nu poate sau nu vrea să alăpteze) trebuie să fie cea mai importantă sursă de hrană până la 1 an. Hrana solidă are inițial mai mult un rol de obișnuire și de învățare a mestecatului și înghițirii. Așadar, laptele trebuie să alterneze cu mâncarea, iar cantitatea acestuia să se reducă gradual. Pe măsură ce copilul devine interesat de hrana solidă, formează-i un program, mai întâi cu două mese, apoi cu trei. Vorbește cu el în timp ce mănâncă, încurajează-l să atingă alimentele și uneltele și nu-l forța dacă nu vrea.

Hrana solidă în funcție de vârstă

De la 4 la 8 luni

Există mitul că introducerea fructelor înaintea legumelor va provoca o preferință pe viață pentru dulce, dar nu există nicio dovadă științifică în acest sens. Așadar, depinde de tine dacă începi cu banane sau morcovi ori cu pui făcut piure. Este totuși indicat să îi oferi și alimente cu potențial alergenic, ca alunele sau ouăle, pentru că se pare că acest lucru ajută la prevenirea lor.

De la 9 la 12 luni

La această vârstă începe să îi oferi și mâncare cu altă textură, nu doar alimente moi. Se recomandă iaurtul, brânza de casă, legume fierte tăiate mici și diverse tipuri de carne făcută piure.

Ce alimente trebuie să eviți

Anumite alimente pot provoca probleme grave copilului, acestea fiind:

  • Mierea. Introdusă prea devreme în alimentație, aceasta poate provoca botulism. Așteaptă să împlinească măcar 1 an.
  • Lapte de vacă. Și în cazul laptelui de vacă se recomandă să aștepți până când bebelușul împlinește 1 an. Pe lângă problemele pe care le poate provoca compoziția chimică a acestuia, laptele de vacă este sărac în fier.
  • Alimente care pot provoca sufocarea. Copilul se poate îneca cu semințe, stafide, nuci, struguri, legume tari sau carne.

Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului este un proces treptat, care se face în funcție de câteva informații de bază. După această etapă, cel mic va fi pregătit pentru noi alimente și preparate. Se recomandă cele sănătoase, pe bază de legume, carne slabă și pește. Poți comanda sushi ori alte mâncăruri nutritive odată ce copilul a învățat să mănânce bine.

Referințe:

Mayo Clinic. Solid Foods: How to Get Your Baby Started. 2 Feb. 2021, mayoclinic.org

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *