Regula de trei zile, pentru o diversificare corectă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Iată că aţi parcurs împreună șase luni și a venit vremea ca micuţul să afle gustul alimentelor solide! Se face trecerea către etapa diversificării, însă acest lucru nu înseamnă un abandon al meselor de lapte, ci mai degrabă o necesitate pentru dieta zilnică.

Regula de trei zile pentru diversificareAtunci când bebelușul stă în funduleț, poftește la farfuria părinților și când are capacitatea de a înghiți anumite alimente, va putea primi din partea medicilor pediatri acordul pentru a degusta alimentele solide. Diversificarea reprezintă introducerea, pe lângă porția de lapte, a unor alimente solide sau lichide noi în alimentația bebelușului.

Chiar dacă unele mămici par să se grăbească, oferindu-i bebelușului alimente solide încă de la patru – cinci luni de viață, în realitate acest lucru nu este recomandat decât cu avizul medicului, atunci când aparatul digestiv al copilului este dezvoltat complet.

În același timp, diversificarea alimentației nu trebuie să se facă nici mai târziu de șase luni deoarece bebelușul are nevoie de mai multe substanțe nutritive odată cu creșterea, substanțe pe care nu le va putea lua doar din lapte.

Diversificarea – cum testăm alergiile?

Introducerea alimentelor solide în hrana zilnică a bebelușului se va face cu multă răbdare din partea părinților, respectând anumite etape. Medicii recomandă regula de trei zile, timp în care alimentul respectiv îi este oferit micuțului în cantități mici la început și apoi mai mari. Niciodată însă nu va fi combinat cu un alt aliment nou, la care părinții nu cunosc dacă bebelușul manifestă sau nu reacții alergice.

Regula de trei zile devine obligatorie în orice situație; părinții trebuie să urmărească cu grijă reacțiile alergice ale bebelușului la respectivul aliment. În același timp, se va introduce un singur aliment nou doar atunci când copilul este sănătos și numai cu lingurița.

Se va începe treptat, oferindu-i-se bebelușului o singură linguriță pe zi. În cazul în care se remarcă prezența scaunului moale, apariția unor pete roșii la nivelul pielii, stări de rău sau dureri de burtică atunci se va întrerupe administrarea alimentului. Se va reveni la acesta mult mai târziu, atunci când copilul va fi mai mare. Când lucrurile decurg normal, în a doua zi i se vor da bebelușului două lingurițe din același aliment, având aceleași metode de preparare. În cazul în care nu apare nicio modificare, în a treia zi i se vor oferi bebelușului trei lingurițe. De această dată, se va putea trece la un al doilea aliment, respectând, la fel, regula de trei zile.

Diversificarea și nevoia de nutrienți

Introducerea alimentelor solide devine o cerință obligatorie pentru dezvoltarea oricărui copil. Masa de lapte nu îi va mai fi îndestulătoare, astfel că va avea nevoie de ceva mai mult pentru a se sătura și a crește mare. Pe parcurs, o masă de lapte va putea fi înlocuită cu masa de fructe. Prima masă înlocuită va fi masa de la ora 10:00, cu suc de fructe (măr) sau legume (morcov), mai întâi alcătuită dintr-un singur aliment, ulterior combinații de câte două, asigurându-ne că respectăm regula de trei zile pentru a preveni reacțiile alergice ale copilului. În cazul în care bebelușul refuză, nu trebuie să îl forțați; cu siguranță va mânca atunci când va crește mai mare.

Odată începută diversificarea, nu trebuie să întrerupeți alăptarea, laptele matern rămânând în continuare cea mai importantă sursă de hrană. Până la vârsta de doi anișori diversificarea și alăptarea se pot face în paralel, după cum Organizația Mondială a Sănătății le recomandă mămicilor.

Cu ce începem?

Diversificarea este o necunoscută pentru orice mămică. Nu există o regulă scrisă despre diversificare, astfel încât nu s-a stabilit care sunt primele alimente ce trebuie introduse acum. Unii consideră cerealele mai potrivite, iar alții piureurile din fructe sau legume. Indiferent de situație, ambele sunt alimente ușoare și hrănitoare, așa că le poți încerca fără probleme de la vârsta de șase luni. Abia mai apoi, la opt luni, puteți introduce carne de pui fiartă și pasată, precum și gălbenușul de ou.

De evitat!

  • alimentele cu un adaos suplimentar de zahăr, sare, conservanți, preparate din comerț.
  • alimente care riscă să fie înghițite întregi de către bebeluși (stafide, struguri, nuci, semințe, măsline).
  • alimente ce pot provoca reacții adverse, alergizante (căpșuni, ciocolată, cacao, miere).
  • cereale sau făinoase cu gluten (grâu, orz, secară).

Dr. Nicoleta Dumea

Medic de familie, medic rezident boli de nutriţie şi diabet zaharat

tel: 021 240 01 01 – Klinica Doamna Ghica

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *