Tratament diaree copii

Scaunele dese necesită îngrijire medicală imediată și cel mai potrivit tratament pentru diareea la copii.

Tratament diaree copiiStările de greață, vărsăturile, dar si diareea reprezintă o amenințare la adresa sănătății copilului mic. Enterocolita cauzează de cele mai multe ori astfel de simptome și de aceea este nevoie ca părinții să ajungă la cel mai apropiat spital în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate. De asemenea, orice tratament diaree copii corect administrat va reuși să prevină stările de deshidratare la care este supus copilul.

Mai înainte de a i se administra o medicație corespunzătoare, copilul va fi evaluat atât de către părinți, cât și de către medici. În cazul în care are mai puțin de trei anișori sau atunci când este sugar, iar scaunele dese sunt însoțite de stări de vărsături ori febră trecută de 38 grade Celsius ar fi nevoie să ajungeți de urgență la medic. Tot scaunele dese pot ascunde și alte simptome. Este bine ca părinții să încerce să observe dacă în scaun sunt prezente sau nu urme de sânge.

Lipsa poftei de mâncare, vărsăturile frecvente (mai mult de 4 episoade pe zi), dar și un număr mai mare al scaunelor sunt semne care demonstrează urgența medicală. În plus, toate acestea vor putea conduce la apariția simptomelor de deshidratare. Starea de somnolență, buzele uscate, ochii înfundați, plânsul fără lacrimi sunt cele mai frecvente semne care îți demonstrează că micuțul are nevoie de îngrijire medicală. În astfel de situații, copilul va suferi destul de mult. Buna funcționare a organelor interne va fi dereglată din lipsa resurselor de apă de la nivelul organismului. De aceea, prima regulă în administrarea celui mai corect tratament diaree copii este asigurarea aportului de lichide. Încă de la primele semne este bine să fiți siguri că micuțul reușește să bea apă. Fiind alăptat la sân, lucrurile par mai ușoare, responsabilitatea mamei fiind aceea de a-l așeza la piept mai des decât de obicei. Copiilor mai mari, care primesc hrană diversificată, le puteți oferi săruri de rehidratare, amestecuri speciale găsite în farmacii. În cazul în care nu aveți cum să ajungeți să cumpărați astfel de produse, le puteți prepara și în casă. Mai exact, într-un litru de apă fiartă și răcită, adăugați o linguriță de sare și 5 lingurițe de zahăr. După fiecare episod de vărsături sau diaree, încercați să îi administrați 50-120 ml de soluție preparată în casă. Dacă copilul cere mai mult, nu vă opriți și oferiți-i atât cât îi este suficient pentru a-și potoli starea de sete. Atunci când imediat după administrare copilul a vărsat, încercați să îi readministrați sărurile de rehidratare. De asemenea, nu este indicat să îi oferiți copilului sucuri de fructe, lapte, băuturi acidulate întrucât toate aceste lucruri ar putea conduce la amplificarea stării de deshidratare și creșterea riscului. Țineți cont că băuturile dulci sunt periculoase și pot accentua starea de deshidratare a copilului, încercați să le eliminați din dieta zilnică.

Orezul, bananele, pesmeții, dar și carnea fiartă sunt bune pentru restabilirea stării de bine. În primele zile este indicat ca dieta copilului să se bazeze pe alimente slab diuretice.

Orice tratament diaree copii aplicat nu trebuie să oprească sau să elimine aportul de lichide. Copilul trebuie să consume cât mai multe săruri de rehidratare pentru refacerea stării de bine. Pe lângă medicația recomandată de medic, părinții trebuie să îi asigure un aport suficient de apă, fiind elementul de bază în recuperarea medicală.

Antibioticele, de tipul Furazolidon, Nufuroxazida, Cloramfenicol sunt utilizate de obicei de către părinți, fără a avea inițial recomandarea medicului. Cu toate acestea, noi recomandăm stabilirea diagnosticului de către specialist și abia apoi administrarea unor astfel de medicamente. Se cunoaște deja că bacteriile sunt cele care pot fi combătute de antibiotice, în schimb virușii nu vor putea fi exterminați de astfel de medicații. Enterovirusul, rotavirusul, astrovirusul nu vor putea fi combătute prin antibiotice, fiind rezistente la astfel de tratamente. Aceste afecțiuni trec de obicei în câteva zile, fără a fi nevoie de antibiotic. În cazul în care părinții fac greșeala și îi administrează copilului antibiotic, rezultatele îmbunătățirii stării copilului ar putea fi semnul recuperării organismului pe cale naturală. Hotărârea de a-i administra copilului antibiotice o poate lua doar medicul în urma unui consult de specialitate. De aceea, mai înainte de a-i administra copilului un tratament este bine fie să vă prezentați la pediatru, fie să îl chemați pentru o evaluare clinică acasă.

Reacții adverse tratament diaree copii

Tratamentele antidiuretice, pot genera reacții adverse destul de grave, uneori chiar și ocluzie intestinală. De aceea, este nevoie de prudență în administrarea tratamentului. Infecțiile intestinale bacteriene ale copilului sunt la fel de frecvente. Prin administrarea unui tratament necorespunzător, se poate ajunge la încetinirea curățării intestinului de agenții patogeni, ceea ce ar putea conduce la agravarea stării de sănătate a copilului.

De asemenea, în cazul în care în resturile fecale ale copilului se regăsesc urme de sânge, este nevoie să ajungeți de urgență la medicul pediatru întrucât poate fi semnul unei afecțiuni destul de grave.

Cu rol de prevenție este și preparatul pe bază de zinc. Se recomandă administrarea timp de 10 zile a unor astfel de suplimente, în doza maximă de 10-20 mg.

Probioticele au rolul de a combate infecția și de a lupta împotriva diareei și scaunelor dese. Se vor putea administra Enterol, Linex, Hilak forte, toate ajutând la restabilirea florei intestinale.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*