Ca părinte, poți stimula prin metode dintre cele mai diferite dezvoltarea creativă și cognitivă a copilului tău. Gândirea logică, rațională este esențială în formarea unui viitor adult, deoarece este răspunsul la o mulțime de probleme specifice.

Printre altele, o persoană care are o latură rațională bine dezvoltată are o minte mai organizată și mai bine structurată, are capacitatea de a raționa și a lua decizii mai rapid, având astfel o ușurință mai mare în a rezolva problemele și fiind în general mai obiectiv. Gândirea logică trebuie să vină în completarea celei creative și să o completeze armonios.
Există o mulțime de activități prin care îl poți ajuta pe un copil să-și stimuleze partea sa rațională, iar mai jos sunt câteva idei care te pot ajuta în acest sens.
1. Jocurile de logică și memorie
Orice fel de jocuri de logică pentru copii, sunt benefice pentru stimularea inteligenței, încă de la cele mai fragede vârste. Jucăriile educative de acest fel au rolul de a susține dezvoltarea cognitivă a micuților încă din etapele lor timpurii de formare, într-un mediu prietenos și familiar. La început, le poți pune la dispoziție cuburi, blocuri sau cartonașe colorate, potrivite pentru preșcolari sau cei foarte mici.
Copiii trebuie să țină minte cum să aranjeze diversele piese ce compun jucăriile, să le sorteze, alinieze, să le rotească sau să le potrivească, iar pentru început poți fi alături de micuțul tău pentru a-l ghida. Astfel de jocuri sunt foarte bune pentru stimularea atenției, coordonării ochi-mâini și memoriei celor mici. Ce spui și de un joc de tipul ”Cum poți manevra mașina astfel încât să scapi din ambuteiaj în timpul orelor de vârf?” când mai crește?
2. Puzzle-urile
Jocurile de tip puzzle sunt printre cele mai îndrăgite modalități de petrecere a timpului pentru copii. În plus, acestea au un rol util în dezvoltarea abilităților cognitive, deoarece ajută la atenție, coordonare, răbdare și rezolvarea de probleme.
Puzzle-urile se găsesc în cele mai diverse forme, de la cele simple cu 2-3 piese la unele foarte complexe, pentru cei mai mari sau de ce nu, chiar pentru adulți. Un puzzle este oricând un instrument ce ajută, în plus, să pui la cale o strategie de tip pas-cu-pas, dar și să gândești creativ și să ai în vedere o viziune de ansamblu asupra lucrurilor.
3. Jocuri de matematică
Jocurile ce implică atenția și calculele se numără și ele printre instrumentele care îi ajută pe cei mici să-și formeze o gândire de tip logic. De exemplu, cu ajutorul unor jocuri simple și amuzante de matematică, el va deprinde cu ușurință operații simple sau mai complexe. Pe lângă abilitățile cognitive, logică și memorie pe care le formează astfel de activități, un copil se va familiariza cu noțiuni sau concepte cu care îi va fi mult mai ușor să jongleze mai târziu, la școală. Jocurile de tip Primii pași în matematică testează gândirea logică, spiritul de observație, memoria, și antrenează dezvoltarea deducției logice într-un mod interactiv și amuzant.
4. Experimente pentru copii
Pentru copiii de vârste mai mari, experimentele sau instrumentele științifice sunt printre cele mai interesante și atractive activități de dezvoltare a gândirii logice și totodată creative. Jocurile de tip Planetarium, telescop, zăpadă artificială sau un mic vulcan care ”erupe” într-un pahar, cu substanțele potrivite, sunt acțiuni care le pot stârni celor mici curiozitatea de a afla mai multe despre lumea înconjurătoare, misterele și farmecul acesteia, dar și despre relațiile cauză-efect.
5. Activitățile outdoor
Printre metodele care stimulează formarea gândirii logice a unui copil se numără și o mulțime de activități outdoor. Jocuri de tip ”Găsește comoara”, de exemplu, îi stimulează pe cei mici să își pună la bătaie atenția la detalii, memoria, concentrarea, dar și reziliența și capacitatea de cooperare cu cei din jur.
Prin astfel de activități educative, poți fi alături de copilul tău în orice moment, încă de la cele mai mici vârste, pentru a-i cultiva și stimula inteligența într-un mod cât se poate de distractiv pentru el.