Ce este mai frumos decât să petreci timp cu copilul tău, făcând un lucru care vă place amândurora, fără stres și cu libertate și creativitate maximă? Activitățile creative sunt perfecte pentru consolidarea relației dintre tine și copil, pentru relaxare, dar și pentru stimularea minții sale și a ta. Nu contează calitatea rezultatului, ci explorarea materialelor și a ideilor care vă trezesc interesul. Dacă acoperi zonele de mobilier, de parchet și de pereți expuse procesului creativ astfel încât să nu se murdărească, totul este și mai distractiv.

În magazinul online mami.md găsești covorașe speciale pentru desenat. Pașii necesari pentru orice activitate creativă sunt:
- Murdărește-te fără teamă
- Încearcă orice, fără să te gândești la reușită
- Arată-ți aprecierea față de creația voastră
- Joacă-te cu materialele, culorile și texturile
- Fă din strâns și curățat parte a distracției
Sunt multe activități creative care merită încercate. Iată care sunt favoritele oricărui copil:
Desenatul. Desenatul este baza oricărei creații și ajută copilul să își dezvolte capacitățile motorii, concentrarea, creativitatea și să își exteriorizeze stările emoționale. Pentru desenat poți folosi multe instrumente, de la creioane simple sau colorate la pasteluri cerate și markere nepermanente. Desenează pe hârtie, carton, textile, panouri de plastic sau alte materiale. La exterior creta este perfectă pentru desenele pe asfalt.
Pictatul. La fel ca în cazul desenatului, creativitatea nu are limite când pictați. În plus, culorile permit și mai multă fantezie, iar amestecarea lor și întinderea cu pensula fascinează copiii. Aplicarea culorilor se poate face și cu ștampile, forme decupate sau obiecte neconvenționale, cum sunt penele. Bineînțeles, pictatul cu degetele și palmele, ori chiar cu tălpile fascinează copiii și îi face să transforme actul creativ într-unul fizic.
Modelarea. Plastilina are avantajul de a fi modelată în forme tridimensionale. Modelarea necesită folosirea precisă a mâinilor și solicită mușchii mâinii responsabili pentru finețea mișcării. Plastilina este perfectă pentru stimularea gândirii în spațiu, a capacității de a combina forme și de a le sorta. Folosirea unor șabloane, pahare sau a altor obiecte de diverse forme ajută la crearea unor forme geometrice clare, ceea ce ajută copilul să se familiarizeze cu ele. Vei vedea că din mâinile voastre, mai ales ale copilului, vor ieși tot felul de obiecte și creaturi, de la fructe și legume la unicorni și alte ființe magice. Acestea pot fi așezate pe rafturile din bibliotecă, ceea ce îi va oferi un sentiment de satisfacție copilului de câte ori îl vede.
Construirea. Am menționat construirea ca activitate și nu jocurile de construcție pentru că sunt multe obiecte care se pot utiliza pentru ridicarea unor structuri în joacă. Cărțile de joc sunt perfecte pentru castelele copiilor mai mari de 5 ani, pentru că sunt destul de dificil de așezat. Cutiile de carton și jucăriile pot fi utilizate și ele, în multe moduri creative. Cu ajutorul pernelor puteți face adevărate fortărețe, iar cu pături sau haine corturi, care vă ajută să vă jucați de-a expedițiile și să învingeți teama de întuneric. Bineînțeles, cuburile și alte tipuri de piese de construit sunt ideale, iar deseori rezultatul este uimitor. Găsești jocuri de construcție diverse la mami.md. Acestea necesită mișcări fine, anticipare și gândire în spațiu. În plus, încurajează perseverența, rezistența la eșec și răbdarea.
Gătitul. Poate că gătitul nu ți se pare prea creativ, dar orice activitate devine o călătorie imaginară dacă o tratezi ca atare. Puteți așeza bucăți de legume și fructe pe farfurie astfel încât să formați fețe vesele, animale sau alte figuri. Puteți pune ketchup pe pizza pentru a lua forma unor personaje amuzante. Cu ajutorul unor forme potrivite, prăjiturile pot lua forma unor căsuțe, a aunor animale sau litere. Împreună puteți decora prăjituri, condimenta carnea pentru friptură sau face preparate simple, în care copilul este permanent departe de obiectele periculoase și în care tu faci activitățile care ar putea reprezenta un risc. Nu există limite în creativitate, iar acest lucru aduce un mare plus în dezvoltarea copilului.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.