Ce trebuie să știi despre expunerea la soare a bebelușilor și a copiilor?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Soarele este benefic organismului uman, dar expunerea la razele sale trebuie făcută cu grijă, mai ales în cazul bebelușilor și al copiilor. Toți copiii trebuie protejați când ies afară, cu soluții cu SPF mare, adecvate vârstei.

Expunerea la soare poate fi și benefică, dar poate provoca și probleme, dacă nu se respectă câteva reguli simple de protecție personală. Părinții sunt cei care trebuie să le ofere sprijinul necesar bebelușilor și copiilor pentru ca razele soarelui să nu le creeze neplăceri.

Protecție pentru piele

Fie că mergi afară la plimbare, fie la plajă, cremele cu factor de protecție împotriva razelor soarelui nu trebuie să lipsească. Pielea copiilor, dar și a cea a adulților trebuie ocrotită de arsuri. La Dr. Max găsești o gamă largă de produse cu SPF din care să alegi varianta potrivită de apărare, pentru fiecare membru al familiei.

Produse în funcție de vârstă și de sensibilitate

Bebelușii până la vârsta de 6 luni nu trebuie expuși razelor soarelui, dar și după această perioadă, ei trebuie protejați ori de câte ori ies la plimbare cu familia. După un an, pielea lor trebuie unsă cu creme de protecție adecvate vârstei și tipului de ten, chiar și dacă merg pe stradă cu părinții.

Utilizează numai produse de calitate pentru copii, dar și pentru tine. Cremele, unguentele și spray-urile cu factor de protecție 50 sunt potrivite pentru pielea sensibilă a copiilor.

Extra sfat: copiii cu piele albă și sensibilitate pot să dezvolte imediat alergii la anumite componente ale cremelor, în condițiile expunerii la soare, așadar atenție la produsele utilizate și la reacțiile ce pot să apară. Consultă medicul dermatolog pentru orice suspiciune.

Expunere la soare cu moderație

Copiii au nevoie să meargă la plajă, să se joace în aer liber sub razele soarelui, dar trebuie să ai grijă la intervalele de expunere. Dimineața și după-amiaza spre seară sunt momente numai bune, razele soarelui nefiind foarte puternice.

De asemenea, nu trebuie să uiți că aplicarea cremelor și soluțiilor de protecție trebuie să se facă periodic, reîmprospătarea crescând gradul de ocrotire a pielii în fața arsurilor ce pot să apară.

Extra sfat: soluțiile cu factor SPF se dau cu câteva minute bune înainte de expunerea la soare și se aplică din nou la maxim 2 ore sau chiar mai devreme în situația în care copiii intră în apă sau transpiră.

Vitamina D

Expunerea la soare stimulează producția de vitamina D, compus important pentru dezvoltarea armonioasă a organismului. Câteva minute la soare sunt suficiente pentru sinteza vitaminei D, dar nu uitați, protejarea pielii cu soluții adecvate este esențială.

Cum protejezi copiii de razele ultraviolete?

În calitate de părinte trebuie să știi că în intervalul 10.00 – 17.00, nu trebuie să îți expui copiii la soare, iar când ajungeți la plajă sau ieșiți afară la plimbare, copiii au nevoie de creme cu SPF 50.

Capul copiilor trebuie asigurat, cu o pălărie potrivită, astfel încât soarele să nu îl obosească și să le provoace probleme celor mici.

Nu doar adulții poartă haine largi, din materiale naturale în sezonul cald, copiii trebuie să urmeze același trend, pentru protecția împotriva razelor soarelui.

Mituri și neadevăruri

Copiii cu piele mai închisă la culoare au nevoie de creme și soluții cu factor de protecție. Pielea mai colorată nu înseamnă risc redus de arsuri solare și îmbătrânire a pielii.

Expunerea la soare fără protecție adecvată duce într-o primă fază la arsuri solare, nu la un bronz frumos, la pete pigmentare inestetice și la îmbătrânirea înainte de vreme a pielii. În plus, în timp, acest obicei nesănătos poate fi un factor de risc al apariției cancerului de piele.

Extra sfat: o aluniță care s-a extins sau și-a schimbat forma după perioada sezonului cald, când copilul a stat la soare, trebuie să fie văzută de medicul dermatolog.

Trebuie să acorzi atenție atunci când ieși cu cei mici afară, să îi îmbraci corespunzător și să le oferi ocrotirea de care au nevoie. Nu uita că educația este importantă, motiv pentru care trebuie să îi înveți pe copii de mici ce trebuie să facă pentru propria lor siguranță.

Surse de informare:

1. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7001416/

2. Sun-Safe Babies – https://www.skincancer.org/blog/sun-safe-babies/

3. Keeping your baby safe in the sun – https://www.nhs.uk/conditions/baby/first-aid-and-safety/safety/safety-in-the-sun/

4. Sun Safety – https://kidshealth.org/en/parents/sun-safety.html

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *