Cu siguranță, v-ați întrebat cel puțin o singură dată cum reușesc copiii să învețe o limbă străină mai rapid decât adulții. Într-adevăr, învățarea unei noi limbi este mai ușoară pentru copiii de vârstă mică decât pentru adulți. Face parte din chimia creierului lor. Copiii sunt literalmente construiți pentru a absorbi informații și fac acest lucru într-o manieră inconștientă și într-un ritm extraordinar.

Cu alte cuvinte, ei învață și nici măcar nu știu că învață. Pe de altă parte, adulții, dar și copiii de vârstă mai mare, trebuie să învețe în mod conștient informații noi, iar creierul trebuie să depună un efort mai mare pentru a procesa și memora aceste informații. Iată că învățarea devine mai anevoioasă, asta pentru că informațiile uneori nu se memorează, se pierd sau se disociază.
De exemplu, atunci când ascultăm o melodie de mai multe ori, învățăm ritmurile și versurile. Aceasta este învățarea inconștientă. Totuși, atunci când ne punem la birou, deciși să învățăm pentru examen sau să ne însușim o nouă abilitate, nu toate informațiile sunt absorbite, deoarece facem un efort conștient pentru a învăța. Asta îngreunează creierul să adune informații.
Iată de ce este atât de important să ne expunem copiii la tot felul de jucării, activități și experiențe educative. Învățarea unei limbi străine, deprinderea unei abilități, cum ar fi aceea de a înota, momentele de joacă cu jucării educative, așa cum sunt multe jucării din lemn, oferă copiilor beneficii atât pe termen scurt, cât și pentru tot restul vieții. Ei nu vor uita niciodată o limbă străină pe care au învățat-o în copilăria timpurie, cum nu vor uita niciodată cum să înoate. Iar joaca este deosebit de importantă, căci consolidează abilitatea copiilor de a se concentra.
Cum profităm de modul în care învață copiii pentru a le insufla valori personale?
În calitate de părinți, poate că ne dorim mai mult ca micuții noștri să deprindă un set de valori personale și de principii în loc să dobândească cât mai multe cunoștințe academice. La urma urmei, un copil echilibrat, îndrăzneț, creativ, sociabil, încrezător în propriile sale forțe și politicos este cu mult mai câștigat decât un copil care nu prezintă aceste caracteristici, dar care totuși a căpătăt un volum mare de cunoștințe academice. Ne dorim ca micuții noștri să știe cum să se descurce în viață, iar notele de 10 pe linie nu garantează că sunt pregătiți să facă față provocărilor vieții.
Cu toate acestea, astfel de valori personale sunt destul de dificil de insuflat, dar sunt prea importante pentru a le lăsa la voia întâmplării. Nici nu ne putem baza pe școli că îi vor ajuta pe copiii noștri să își însușească valori personale. De fapt, multe valori insuflate în școli sunt în contradicție cu ceea ce învață copilul acasă, de unde și decizia multor părinți de a-și școli copiii acasă. De exemplu, școala pune în continuare accent pe abilitățile academice, în timp ce tot mai mulți părinți devin din ce în ce mai conștienți că micuții au nevoie de timp liber pentru a se juca, pentru a face mișcare, pentru a se relaxa și pentru a-și da frâu liber creativității.
Dar iată că micuții învață și procesează informații și valori în fiecare minut din viața lor, și asta pentru că ei observă ceea ce se întâmplă în jurul lor și îi observă pe ceilalți. Apoi trag concluzii despre ceea ce consideră că este important în viață.
Indiferent de ceea ce îi învățăm în mod conștient, toți copiii ies din perioada de copilărie cu opinii clare, cu un sistem de valori bine dezvoltat și cu o viziune asupra lumii din jurul lor. Ca părinți, putem să ne ajutăm copiii să devină adulți echilibrați, politicoși și descurcăreți dând dovadă de un comportament plăcut, de atitudini mature și cumpătate și depunând toate eforturile pentru a-i expune la experiențe care le cultivă o amplă viziune asupra lumii, asta însemnând și jucării educative, și activități variate, dar și excursii.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.