Cum poți contribui la educația copilului tău în contextul actual?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, educația la distanță – online – a devenit aproape o regulă, pentru toate nivelurile de învățământ. Este foarte important pentru tine, ca părinte, să gestionezi această situație cât mai bine, pentru ca micuțul tău să nu aibă de suferit pe viitor. Cu siguranță te gândești cum să faci față acestei perioade incerte și cum să te implici în educația copilului tău, în contextul actual, în care schimbările sunt la ordinea zilei. Nu este situația ideală, dar cu puțin ajutor, poți gestiona orice situație, indiferent cât de grea este.

Grădinița de acasă

Cu toții știm că grădinița este foarte importantă în formarea și pregătirea copilului pentru școală și, de ce nu, pentru viitor. În această perioadă, activitatea preșcolarilor a fost extrem de afectată, dacă nu cea mai afectată, dintre toate nivelurile de învățământ. De ce? Pentru că preșcolarii au nevoie permanentă de conectare și contact cu adulții și cu alți copii pentru a se dezvolta din punct de vedere cognitiv și emoțional, au nevoie să desfășoare permanent activități care să îi mențină ocupați, care să îi stimuleze și să le stârnească interesul. Lipsa posibilităților pentru jocuri și activități i-ar putea face mai agitați și mai frustrați, stresându-i pe părinți.

Ceea ce poți face este să încerci să desfășori diverse activități cu copilul, să îi formezi o rutină zilnică și să petreci cât mai mult timp cu el. Dacă dorești sprijin în dezvoltarea educației copilului, poți apela la prima grădiniță online din România care te va ajuta să te ocupi de educația acestuia chiar din confortul propriei case, propunând metode de învățare moderne și eficiente. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață și chiar să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare.

Cum îți ții copilul motivat?

Copiii, în special la vârste mici, își pierd foarte repede interesul pentru activitățile pe care le desfășoară. În cazul în care copilul are probleme de concentrare în ceea ce privește ceea ce are de făcut, poți încerca anumite trucuri. De exemplu, poți să stabilești un sistem de recompense prin care sa îl motivezi (dupa ce finalizează un serie de activități), iar el sa nu se plictisească și să nu își piardă interesul. Recompensa poate fi sa aleagă meniul serii, filmul sau desenele animate de vizionat cu familia sau altele.

Ce activități poți face pentru a-l stimula?

Pentru a-l stimula și a-i stârni mereu curiozitatea trebuie să creezi o rutină zilnică, să faceți împreună un program de activități pe care, mai apoi, să îl urmați pe cât posibil împreună. Includeți în program activități creative (desen, jocuri educative) dar și activități fizice și ore de joacă (alergați, jucați-vă cu mingea sau mergeți cu bicicleta sau activități făcute în casă, dansați, construiți fortărețe din perne și cutii).  De asemenea, este foarte important să stabiliți și o serie de activități zilnice în familie. Petreceți timpul luând masa sau jucându-vă și odihnindu-vă împreună. Încearcă să respecți programul, întrucât activitățile făcute cu regularitate îi ajută pe copii să se simtă în siguranță.

Toate aceste activități ajută la o dezvoltare armonioasă a copilului, atât fizică cât și emoțională, și îl formează pentru perioada care urmează în viața lui. Contribuția și implicarea părinților are un rol decisiv în educația copilului, în modul în care el se descoperă și se dezvoltă.

Așadar, chiar dacă situația actuală nu este cea mai fericită și a venit cu foarte multe schimbări în viețile tuturor, încearcă să te organizezi cât poți de bine și să te implici cât de mult posibil în educația copilului tău și să îl ajuți să se adapteze, împreună cu tine, la ce se întâmplă. Oricum s-ar manifesta, alege pe cât posibil să nu îl cerți, ci să-i arăți respect față de ce simte vizavi de educația acasă, să îi validezi trăirile și frustrările, normale în acest context, și comunicați cât de mult se poate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *