Cum să îl responsabilizezi pe cel mic

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cei mici trebuie să știe că, deși sunt mici, au anumite responsabilități de care trebuie să se țină. Pe lângă asta, și anumite lucruri pe care trebuie să le facă în societate, lucruri care țin tot de un comportament responsabil. Cum îi facem însă pe copiii să își ia în serios micile responsabilități?

Mulți psihologi au descoperit că cel mai ușor mod prin care poți să responsabilizezi un junior este să îi acorzi putere de decizie în jocuri. Pe Mami.md găsești variante de jocuri de societate în care cel mic poate fi judecător, primar, președinte, deci poate avea o funcție înaltă și poate decide soarta celorlalți judecători. E un proces extrem de interesant de analizat – ce ar face copiii dacă ar avea, pentru câteva secunde – puterea în mâinile lor. Provoacă-l pe juniorul tău la un astfel de joc și vei avea ocazia nu doar să pui o responsabilitate pe umerii săi, ci și să îi pui creativitatea la contribuție.

Cum îl responsabilizăm, deci, pe cel mic? Prin decizii. Pe lângă responsabilizarea prin joc de care vorbeam mai sus, e foarte important să îl pui pe copilul tău să ia decizii încă de mic, chiar dacă e vorba de chestiuni banale, cum ar fi cina din seara respectivă. Întreabă-l ce alege dintre X și Y, dar trebuie să îți spună și de ce a ales asta. Mai mult de atât, spune-i în permanență că el e cel răspunzător dacă celorlalți nu le va plăcea cina, însă nu o face într-un mod agresiv. Vezi cum se schimbă comportamentul său de-a lungul acestor decizii.

Crește-l încă de mic cu ideea că și el, ca ceilalți membri ai familiei, trebuie să contribuie la treburile casei. Asta poate însemna fie că trebuie să își facă ordine singur la el în cameră, fie că trebuie să te ajute cu împăturirea hainelor de pe uscător sau alte lucruri, însă trebuie să știe că și el are, ca cei mai mari din casă, responsabilități pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit.

Fă-i celui mic o rutină. Chiar dacă e vorba de ceva foarte simplu și ușor de respectat, cum ar fi faptul că după ora 19:00 nu ne mai uităm la televizor, faptul că trebuie să respecte ceva îl va responsabiliza, chiar dacă nu îi va face plăcere de fiecare dată.

Învață-l că lucrurile bune și treburile făcute vin cu o răsplată. Asta nu înseamnă că trebuie să îi cumperi jucării și dulciuri de fiecare dată când își strânge lucrurile, ci poate fi răsplătit cu lucruri simple, care pe tine să nu te coste nimic, cum ar fi încă 10 minute afară. E important să știe încă de mic noțiunea de angajament: dacă am spus că voi împături hainele, trebuie să o fac. Iar asta îi va ajuta și pe termen lung, nu doar în copilărie.

Nu în ultimul rând, îți poți responsabiliza copilul învățându-l să spună Nu atunci când simte asta. Îl va face să înțeleagă că are aceleași drepturi ca oamenii mari, însă acțiunea de a spune Nu nu trebuie văzută ca pe o aroganță, ci ca pe o necesitate. Copiii trebuie să știe că dacă nu vor să se joace cu cineva în parc, pot să nu o facă și nu vor fi criticați pentru asta.

Responsabilizarea e un proces care se întinde pe tot parcursul vieții. În fiecare zi învățăm să fim mai responsabili, iar cei mici au nevoie să știe că părinții sunt alături de ei în acest proces. Încurajați-i să facă alegeri, fie ele și banale, să își spună părerea și – mai important decât orice – să și-o asume. Pentru copii, faptul că își pot alege ținuta dintr-o zi e un pas mare către responsabilizare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *