Cum tratezi febra la copii fără medicamente

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fiecare părinte se confruntă cu situația în care copilul are febră și caută soluții rapide și eficiente pentru a-l ajuta. În articolul pe care urmează să-l citești vei descoperi metode eficiente de a trata febra la copii fără a recurge la medicamente, în situația în care aceasta revine mai des de ora de administrare a următoarei doze, sau complementar tratamentului medicamentos.

Motivele pentru a trata febra fără medicamente

Tratarea febrei fără medicamente poate fi o opțiune mai sigură și mai naturală pentru copiii mici sau persoanele cu sistem imunitar sensibil. Unele medicamente utilizate în tratamentul febrei pot avea efecte secundare, cum ar fi iritația stomacului sau alergiile. În acceste situații, poți încerca metode naturale pentru a reduce febra și a ajuta organismul să lupte împotriva infecției (1).

Febra este un răspuns natural al organismului la infecție și contribuie la eliminarea germenilor patogeni. Tratarea febrei în mod natural, fără medicamente, permite sistemului imunitar să lucreze în mod eficient și să ajute la recuperarea pacientului (2). 

Metode fizice de scădere a temperaturii

Metodele fizice de scădere a febrei reprezintă o alternativă interesantă pentru tratamentul febrei la copii și pot ajuta la scăderea temperaturii corpului. Aplicarea compreselor reci este o metodă eficientă și sigură de răcorire. Utilizarea unor comprese reci pe frunte, încheieturile mâinilor și tălpile picioarelor poate ajuta la scăderea temperaturii corpului. Este important să nu folosești gheață sau apă extrem de rece, ci doar apă rece pentru a uda un prosop (3).

Băile cu apă călduță sunt o altă metodă de răcorire. Scăldatul copilului într-o baie cu apă călduță (nu rece) poate ajuta la răcorirea corpului și la scăderea febrei. Băile cu apă călduță pot reduce febra la copii la fel de eficient ca în cazul utilizării acetaminofenului (paracetamol). În plus, se recomandă ca timpul petrecut în baie să nu fie prea lung și să ai grijă ca apa să nu se răcească prea mult.

Menținerea unei temperaturi optime în camera în care copilul se odihnește este importantă. Asigură-te că spațiul este bine ventilat și că temperatura din încăpere se menține constantă și nu foarte ridicată. Temperatura optimă din camera copilului este între 18 și 22 de grade Celsius (2).

Hidratarea adecvată

Hidratarea adecvată este esențială în timpul febrei pentru a menține un nivel optim de fluide în corp și pentru a preveni deshidratarea. Copiii care se confruntă cu febră pierd mai multe fluide prin transpirație și este important săle înlocuiești. Opțiunile de băuturi care ajută la hidratarea copiilor includ apă, ceaiuri din plante, supe sau băuturi izotonice. Copiii ar trebui să bea frecvent, cel puțin o dată la fiecare 30 de minute, pentru a menține hidratarea adecvată (1).

Semnele de deshidratare includ lipsa de energie, pielea uscată, ochii înfundați în orbite și urina închisă la culoare. Dacă observi aceste simptome, este important să consulți un medic. Pentru a preveni deshidratarea, încurajează copilul să bea lichide prin adăugarea unor arome naturale în apă sau prin utilizarea paielor colorate. De asemenea, poți stabili obiective pentru a încuraja hidratarea pe parcursul zilei, cum ar fi să bea un anumit număr de pahare de apă (4).

Îmbrăcămintea potrivită

Îmbrăcămintea potrivită este o componentă importantă în tratarea febrei la copii fără medicamente. Alegerea materialelor textile adecvate este crucială, deoarece acestea pot ajuta la reglarea temperaturii corpului și pot permite pielii să respire. Materialele naturale, precum bumbacul sau inul, sunt cele mai recomandate. Acestea absorb umiditatea și permit aerului să circule în jurul pielii copilului, ajutând astfel la scăderea temperaturii corpului.

De asemenea, este important ca îmbrăcămintea copiilor cu febră să fie lejeră și nu să strângă în zonele sensibile, precum pieptul sau abdomenul. Hainele strâmte pot agrava disconfortul și pot îngreuna procesul de răcorire a corpului. Este recomandat să se opteze pentru haine lejere, care permit aerului să circule și să ajute la scăderea temperaturii corpului.

Este important să se evite supraincalzirea copilului. Acoperirea excesivă cu pături sau îmbrăcarea în haine prea groase poate agrava febra și poate îngreuna procesul de vindecare. Este recomandat să se îmbrace copilul în haine subțiri și să se evite acoperirea excesivă cu pături. Adeseori, medicul recomandă ca bebelușul cu febră să fie ținut doar în scutec, sau în scutec și un body subțire.

Odihna și somnul

Odihna și somnul sunt esențiale în procesul de vindecare al copilului. În timpul somnului, organismul eliberează hormoni care ajută la refacerea celulelor și întărirea sistemului imunitar. De asemenea, somnul ajută la combaterea infecțiilor, deoarece organismul are mai multă energie pentru a lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. 

Pentru a asigura un somn de calitate, este important să creezi un mediu propice. Camera în care doarme copilul trebuie să fie liniștită, întunecată și confortabilă. Reglarea temperaturii camerei poate, de asemenea, să ajute la inducerea somnului. Temperatura optimă pentru somn este de aproximativ 18-21 grade Celsius.

Este foarte probabil ca un copil bolnav să doarmă mai mult decât de obicei. Acest lucru poate fi normal, dar e bine să fii vigilent, deoarece somnul sănătos și necesar pentru vindecare nu trebuie confundat cu letargia datorată deshidratării, sau unor complicații (2).

Remedii naturale și alternative

Remediile naturale și alternative sunt o opțiune excelentă în tratarea febrei la copii fără utilizarea medicamentelor. Printre cele mai bine cunoscute sunt:

1. Ceaiurile și infuziile din plante: Ceaiurile și infuziile din plante sunt o modalitate excelentă de a trata febra la copii. Ceaiul de mușețel și cel de mentă au efecte antipiretice și calmante, iar ceaiul de tei ajută la reducerea inflamației. Infuzia de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate fi administrată sub formă de ceai sau adăugată în supe și alte alimente. Pentru a prepara ceaiurile sau infuziile, adaugă o linguriță de plante uscate într-o cană de apă fierbinte și lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Administrează copilului câte o cană de ceai sau infuzie de câteva ori pe zi, în funcție de nevoi (1).

2. Frecția: Frecția este o metodă clasică de reducere a febrei, eficientă și înn prezent, cu condiția ca soluția să fie corect preparată. Poți cumpăra din farmacie produse adecvate pentru frecție sau poți încerca să diluezi o lingură de oțet de mere într-o cană cu apă.

3. Unele alimente și băuturi pot ajuta la reducerea febrei și a inflamației la copii. Supele de legume sunt o opțiune excelentă, deoarece conțin nutrienți și antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Sucul de portocale și mierea de albine au proprietăți antipiretice și antiinflamatorii și pot fi adăugate la ceaiuri sau alte băuturi. Usturoiul și turmericul sunt, de asemenea, alimente cu proprietăți antiinflamatorii. Pentru a include aceste alimente în dieta copilului, poți face o supă de legume sau poți adăuga usturoi sau turmeric la alimentele preferate ale copilului (4).

În concluzie, tratarea febrei la copii fără medicamente este o opțiune sănătoasă și eficientă, care poate fi realizată prin metode  fizice, printr-o hidratare adecvată, îmbrăcăminte potrivită, odihnă și remedii naturale și alternative. Întotdeauna, discută cu medicul pediatru despre starea copilului și urmează-i indicațiile. 

Bibliografie:

1. “Fever Home Remedies: Adults, Children, and Infants.” Www.medicalnewstoday.com, 28 Jan. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/326925, accesat la 22.05.2023;

2. “Home Remedies: Fighting a Fever.” Https://Newsnetwork.mayoclinic.org/, newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-fighting-a-fever/, accesat la 22.05.2023;

3. “How Do You Break a Fever Naturally? 8 Home Remedies.” MedicineNetwww.medicinenet.com/how_do_you_break_a_fever_naturally/article.htm, accesat la 22.05.2023;

4. “Viral Fever Home Remedies for Treating Children and Adults.” Healthline, 23 July 2018, www.healthline.com/health/viral-fever-home-remedies, accesat la 22.05.2023.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *