Schimbările climatice drastice au început să ne influențeze direct percepția asupra lumii și utilizarea resurselor de care dispune aceasta. Fiecare persoană încearcă să se preocupe de modul în care își desfășoară activitățile, iar mulți părinți au început să pună sub semnul întrebării marea industrie de producție a jucăriilor din plastic. A devenit tot mai clar că jucăriile din plastic, cu siguranță nu sunt o opțiune ecologică. Totuși, o întrebare mai actuală este dacă jucăriile din plastic sunt măcar o opțiune sănătoasă pentru micuți? Aici intervin în polemică jucăriile din lemn, propuse drept o alternativă sănătoasă pentru dezvoltarea copiilor.
Jucăriile din plastic sunt o opțiune toxică?
De-a lungul anilor în spațiul public au apărut numeroase informații despre jucăriile din plastic și toxinele pe care le-ar conține acestea. Astfel, datorită unor organizații, standardele de calitate s-au îmbunătățit, totuși deși ne-ar plăcea să credem că în casele noastre ajung doar produse sută la sută non-toxice, când vorbim despre plastic, aceasta nu pare o opțiune tocmai reală. Noile tendințe sugerează o reciclare a plasticului folosit pentru producerea jucăriilor, dar unii cercetători afirmă că deși este bine pentru mediu, nu este tocmai o opțiune bună pentru copii.
„Din perspectiva producției chimice, vorbim despre un flux ieftin de materiale plastice și, la suprafață, reciclarea sună ca un lucru bun”, explică Pamela Miller, co-președintă a Rețelei Internaționale de Eliminare a Poluanților Organici Persistenți. „Dar dacă aveți substanțe chimice toxice în fluxul de reciclare și le introduceți în produsele pentru copii… Nu vreau ca părinții să se alarmeze inutil, dar cred că au dreptul cel puțin să știe. ”
Unde ajunge plasticul reciclat al lumii?
Miller și alții trag un semnal de alarmă, ajungând să avertizeze părinții împotriva achiziționării de jucării din plastic pentru bebeluși. Acest sfat poate suna extrem, dar acestea nu sunt substanțe chimice benigne. Agenția pentru Protecția Mediului descrie octabromodifenil eter și decabromodifenil drept „persistente, bio-acumulative și toxice pentru ambii, atât pentru oameni cât și pentru mediu”. Așadar, o sută cincizeci și două de națiuni au fost de acord să elimine treptat HBCD în 2013, datorită studiilor care au sugerat că afectează funcția tiroidiană și dezvoltarea creierului .
“În marea majoritate a cazurilor, plasticul folosit pentru fabricarea de jucării noi este, cel puțin parțial, reciclat”, a declarat pentru revista Fatherly, Antonella Guzzonato de la Birmingham University din Marea Britanie și autorii celui mai recent studiu ignifug .
„Aceasta înseamnă că, dacă articolele contaminate ajung în mod neintenționat în amestecul de reciclare, acești contaminanți vor fi găsiți din nou în noua jucărie.” Din păcate, țările care se bazează pe exporturi ieftine de plastic se bazează puternic și pe produse reciclate.
Dacă nu jucării din plastic… Atunci, ce opțiuni avem?
Astfel, am putea concluziona că nu toate jucăriile conțin toxine, dar acestea pot fi găsite în unele cazuri. Jucăriile din plastic sunt periculoase pentru copii, în principal datorită tendinței lor de a înghiți și de a mesteca jucăriile, ceea ce poate duce la absorbția toxinelor de către organism. Când vine vorba despre micuți, chiar și cele mai mici cantități de toxine le pot afecta sănătatea, de aceea jucăriile din lemn sunt o alternativă mult mai sigură.
Adevărul este că jucăriile din lemn de calitate nu conțin ftalați sau alte substanțe chimice care sunt utilizate pentru producerea jucăriilor din plastic, cu scopul de a le face mai flexibile și durabile. Există o mulțime de mărci care oferă opțiuni mai sustenabile, deși plasticul este colorat divers și atrage atenția micuților, evitarea lui totală și procurarea unor jucării din materiale durabile poate fi răspunsul atât pentru o viață sănătoasă, cât și pentru un mediu mai curat. Copiii urmează exemplul părinților, iar o asemenea acțiune ar contribui și la educarea unei generații mai blânde și mai înțelegătoare față de necesitățile planetei noastre.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.