Mâncarea reprezintă unul dintre elementele centrale ale vieții, iar vârstele cele mai fragede nu fac excepție de la regulă. La vârsta de 1 an, alimentația copilului are un impact semnificativ asupra dezvoltării organismului său, motiv pentru care este important să îi acordăm o atenție sporită. Haideți să aflăm împreună care sunt principiile după care alcătuim mesele copilului și de ce este important să incluzi laptele în alimentația celui mic.

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că, în primele 6 luni de viață ale bebelușului, se recomandă alăptarea exclusivă. După aceea se pot introduce alimente complementare adecvate nutrițional, continuând alăptarea până la vârsta de 2 ani și ulterior acestei varste.
Ce ar trebui să mănânce copilul după vârsta de un an?
Începând cu vârsta de 1 an, alimentele solide ar trebui să furnizeze o proporție din ce în ce mai mare de calorii, iar fiecare masă ar trebui să conțină alimente bogate în nutrienti.
Asigură-te că cel mic primește în fiecare zi o porție de alimente de origine animală (lapte și lactate, ouă, carne, pește) și leguminoase (năut, linte, mazăre). De asemenea, ai grijă să îi oferi un plus de energie prin asezonarea mâncării cu o cantitate mică de grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline.
Alege gustări sănătoase și nutritive precum fructele sau legumele și prezintă-i-le într-o formă cât mai atractivă pentru el.
Evită alimentele procesate de tip fast-food sau sucurile îndulcite. Aceste categorii de alimente aduc un aport crescut de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase în detrimentul nutrientilor de care organismul are nevoie.
Cât de dese ar trebui să fie mesele?
Dacă ai întrerupt alăptatul, copilul va trebui să mănânce mai des pentru a suplini cantitatea de energie pe care și-o lua din laptele matern. În plus, în jurul vârstei de 1 an cel mic începe să meargă, iar consumul său de energie va fi din ce în ce mai mare, motiv pentru care și cantitatea de alimente trebuie să crească proporțional.
Programul alimentar ar trebui să includă 4-5 mese pe zi și 2 gustări nutritive.
Cât de important este laptele în alimentația copilului?
Laptele este un aliment complex din punct de vedere nutrițional, conținând toate cele trei categorii de macronutrienți: proteine, carbohidrați și lipide. În plus, laptele conține cantități importante de calciu și fosfor, minerale esențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a sistemului osos, dar și vitaminele A și D.
Introducerea în dietă a laptelui pasteurizat integral poate fi făcută începând cu vârsta de 1 an. În general, în primii doi ani de viață nu se recomandă utilizarea produselor degresate sau semidegresate, deoarece grăsimile sunt nutrienți esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului.
Categoriile de lapte recomandate de specialiști pentru copii cu varsta peste 1 an sunt:
- laptele matern;
- formula de lapte potrivită vârstei;
- laptele integral pasteurizat provenit de la vacă.
Alte tipuri de lapte, precum laptele de soia, laptele de capră, laptele de oaie, laptele de cocos sau laptele de migdale nu sunt recomandate în primii doi ani de viață, fiind incomplete din punct de vedere nutrițional.
În primii ani de viață, copiii sunt predispuși la carență de fier, motiv pentru care alegerea unor sortimente de lapte fortifiate cu fier (de exemplu formula de lapte pentru copii de varsta mica lNan Optipro 3) este extrem de importantă.
În concluzie, alimentația copilului după primul an de viață este un factor esențial implicat în dezvoltarea organismului, iar laptele reprezintă un aliment deosebit de important pentru asigurarea unui aport corespunzător de nutrienți.
Referințe bibliografice:
Eat for Health Infant Feeding Guidelines – Information for health workers. Australian Government. 2013.
Feeding your baby: 1-2 years. UNICEF for every child. Accesat 27.08.2020. Disponibil la: https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-1-2-years
Graur et al. Ghid pentru alimentația sănătoasă. Societatea de Nutriție din România. 2006. Ed. Performantica.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.