Când bebelușul tău începe diversificarea cu alimente solide, există o serie de reguli pe care să le urmezi, de la introducerea treptată a alimentelor, la amânarea testării celor care conțin alergeni. Însă, nimeni nu vorbește despre ceea ce contează cu adevărat: ce este mai bun pentru copilul tău, mâncarea gătită acasă sau piureurile ambalate pe care le găsești în farmacii? Fiecare variantă are argumente pro și contra, pe care le vom discuta în cele ce urmează:
Mâncarea conservată pentru bebeluși este convenabilă și ușor de transportat, dar temerile anumitor părinți sunt următoarele:
- Costuri – Poate fi mai costisitor să îi cumperi copilului tău piureuri ambalate, decât să i le prepari chiar tu acasă.
- Conservanți – Singurul conservant recomandat pentru mâncarea conservată pentru bebeluși este vitamina D. Însă, atunci când o prepari tu, știi exact ce conține și nu trebuie să îți faci griji în privința ingredientelor sau să răsfoiești DEX-ul pentru a descifra ingredientele.
- Ambalaj – Ambalajele de unică folosință nu sunt atât de prietenoase cu mediul cum este vesela reutilizabilă, chiar dacă, în mare parte, pot fi reciclate.
- Contaminanți – De-a lungul timpului, au fost înregistrate o serie de rapoarte privind existența unor cantități mici de metale grele în conservele pentru bebeluși.
Din aceste motive, mulți părinți optează pentru pregătirea mâncării pentru copii acasă. În timp ce acest obicei poate fi mai economic, are, la rândul său, o serie de dezavantaje:
- Timp – Tăierea, pregătirea la abur și pasarea mâncării pentru copii presupune un timp extins de muncă în bucătărie.
- Depozitare – Mâncarea pregătită acasă nu poate fi păstrată și depozitată la fel de ușor precum conservele. Aceasta trebuie ținută în frigider sau chiar congelată timp de două ore, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor.
- Textură – Cât de lichidă ar trebui să fie mâncarea pentru bebeluși și cât de fin pasată? Anumite alimente nepasate pot reprezenta un veritabil pericol pentru bebeluși, expunându-i riscului de a se îneca. În plus, mulți copii preferă consistența mâncării procesate, care este blenduită fin și omogen.
- Siguranță – Mâncarea pregătită acasă nu trece prin verificări de siguranță și calitate, spre deosebire de cea conservată.
În realitate, aceasta este o decizie care vizează strict fiecare părinte în parte, nu există o variantă mai bună sau mai puțin bună, nu există un răspuns corect și unul incorect. În mod ideal, specialiștii în pediatrie recomandă alternarea mâncării pregătite acasă cu cea conservată. De altfel, poate fi mai la îndemână să pregătești cina acasă, dar să cumperi conserve atunci când plecați într-o excursie de familie.
Calitatea mâncării procesate pentru bebeluși nu mai este o problemă în zilele noastre. Există variante naturale, de calitate superioară, pe rafturile farmaciilor și ale marilor magazine. Urmărește brandurile cunoscute pentru calitatea ingredientelor și siguranță. Iar atunci când alegi să pregătești chiar tu mâncarea pentru copii, asigură-te că ingredientele folosite sunt de calitate, că sunt spălate bine înainte de pregătire, că sunt gătite suficient.
Dacă alegi această variantă, iată câteva sfaturi care-ți vor fi de folos:
1. Alege să prepari la abur sau la cuptorul cu microunde fructele și legumele, în loc să le fierbi. În acest fel, își vor păstra nutrienții. În cazul în care, la analize, identifici vreun deficit, consultă-te cu medicul pediatru în privința unei cure cu multivitamine copii, dar și în privința regimului alimentar al copilului tău.
2. Nu adăuga sare, zahăr sau alte ingrediente, atunci când începi diversificarea. Fiecare porție din perioada de diversificare trebuie să nu aibă mai mult de un ingredient nou, astfel încât să poți repera cu ușurință cauza unei eventuale reacții alergice.
3. Poți folosi, atunci când pasezi ingredientele, cantități mici de apă sau lapte (matern sau formulă), pentru a omogeniza compoziția.
4. În cazul în care pregătești mai multă mâncare și o congelezi, etichetează recipientul de depozitare cu data preparării și nu o oferi bebelușului spre consum dacă ai depășit termenul de 30 de zile.
5. Încălzește mâncarea bebelușului la temperatura camerei cu câteva minute înainte de masă și nu o lăsa prea mult afară înainte să i-o oferi.
6. Poți introduce și gustări sănătoase, cu ingrediente pe care le cunoaște deja, în timpul plimbărilor lungi sau oricând îi este foame între mese.
7. Dacă nu ai timp să îi prepari masa, dar nu vrei nici să îi oferi un piure cumpărat, ai la îndemână câteva opțiuni proaspete pe care le va aprecia cu siguranță:
- Bananele – pasează-le într-un bol cu ajutorul unei furculițe înainte de servire.
- Avocado – asigură-te că e copt și servește-l pasat.
- Iaurt – doar lasă-l să ajungă la temperatura camerei înainte de servire.
- Fructe tăiate în cubulețe mici – piersicile, perele și pepenele sunt minunate pentru copiii cărora încep să le crească dinții.
- Brânză – alege brânza pasteurizată precum mozzarella sau cheddar moale, deoarece aceste tipuri de brânzeturi sunt mai puțin predispuse la a conține bacterii dăunătoare.
În concluzie, în ceea ce privește siguranța și calitatea, ambele variante – mâncare gătită versus conserve – pot corespunde standardelor tale. Din fericire, în zilele noastre există și variante proaspete, care pot fi consumate ca atare, așa că timpul de pregătire a unei mese nu va mai fi o problemă în zilele aglomerate.
Sursă foto: Pexels
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.