Mit și adevăr despre alimentația în timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 


https://drive.google.com/file/d/1MOHFK6UFipPVY_0I_OhChoDFq4OlLXTa/view?usp=sharing (Shutterstock)

Perioada sarcinii reprezintă o etapă care impune anumite limitări în ceea ce privește alimentația viitoarelor mămici. Deși, conform credințelor din popor se spune că femeile însărcinate își pot satisface absolut orice poftă culinară, medicii specialiștii nu sunt întru totul de acord cu această afirmație. 

Cât este, însă, mit și cât este adevăr referitor la regimul alimentare al gravidelor? Aflăm împreună din articolul de astăzi!

Adevăr: Graviduțele își pot satisface poftele cu responsabilitate 

Mitul conform căruia femeile însărcinate trebuie să mănânce ”cât doi” nu este un principiu tocmai bun de urmat. Graviduțele își pot satisface poftele culinare, însă într-o manieră responsabilă (mai ales că majoritatea femeilor se îngrijorează cu privire la acumularea de kilograme în această etapă pe care o parcurg). Deci, dacă ai poftă de o pizza, o poți consuma fără probleme, având grijă să nu depășești aportul caloric necesar, în aceea zi. 

Mit: Gravidele trebuie să evite complet activitățile fizice

Unul dintre cele mai mari mituri care circulă în ceea ce privește stilul de viață adoptat de viitoarele mămici vizează interzicerea activităților fizice ale acestora – total greșit, spun medicii, care chiar recomandă efortul fizic moderat. Practic, este adevărat că o femeie gravidă ar trebui să se menajeze și să evite ridicarea de greutăți sau treburile casnice care implică acționarea unei forțe mai mari, însă sportul este permis pe durata sarcinii. În condițiile în care nu sunt probleme de sănătate pe baza cărora doctorii să prescrie repaus la pat, graviduțele pot face înot, mișcări ușoare de gimnastică sau chiar pilates.  30 de minute de mișcare zilnic sunt cu adevărat miraculoase pentru fizicul și psihicul mămicilor! 

Adevărat: Există restricții legate de îngrijirea corporală în sarcină

Deși nu este adevărat că viitoarele mămici sunt nevoite să renunțe complet la micile plăcerile legate de ritualul de înfrumusețare, există anumite restricții de care ar fi bine ca ele să țină cont. De exemplu, se recomandă ca vopsirea părului în această perioadă să se facă doar cu vopsea fără amoniac sau cu henna. De asemenea, epilarea cu ceară trebuie evitată în cazul în care gravida suferă de varice. 

Mit: Medicamentele sunt contraindicate în timpul sarcinii 

Este drept că în timpul sarcinii gravidele sunt sfătuite să consulte medicul înainte de administrarea unor medicamente – și totuși, asta nu înseamnă că tratamentele medicamentoase sunt complet contraindicate în cazul femeilor însărcinate; din contră, pot fi chiar benefice pentru desfășurarea sănătoasă a sarcinii. De exemplu, femeile care așteaptă un copil pot apela la pastile care combat crampele abdominale (care reprezintă de fapt contracții ce trebuie prevenite mai ales în primul trimestru de sarcină). Subliniem, însă, din nou că medicamentele trebuie administrate în sarcină doar sub îndrumarea și supravegherea medicului care o monitorizează pe mămică. 

Adevăr: Igiena alimentară în sarcină este mai importantă ca oricând 

În sarcină, mămicile au un rol foarte important; acestea trebuie să țină departe infecțiile alimentare, iar cea mai eficientă modalitate prin care pot face acest lucru este să respecte reguli stricte de igienă și de siguranță. Mai precis, pe durata în care sunt însărcinate, doamnelor și domnișoarelor le sunt recomandate următoarele:

  • Spălarea fructelor și legumelor înainte de consum;
  • Spălarea frecventă pe mâini;
  • Evitarea consumului de salate preambalate;
  • Evitarea consumului de ouă crude;
  • Evitarea peștelui și cărnii crude, gătite ”în sânge”.

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l rețină viitoarele mămici este că sarcina nu este o boală, ci mai degrabă o stare fiziologică pe care, deseori, organismul știe singur cum să o gestioneze. Totuși, ține cont de faptul că respectând micile restricții care se aplică în această perioadă, sprijinim efortul propriului corp de a combate amenințările din mediul extern; astfel, sarcina va fi dusă la bun sfârșit fără probleme, atât pentru mămici cât mai ales pentru făt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *