Articol redactat de Brândușa Dan și verificat de farmacist Raluca Catana.
Sumar:
- Reguli pentru prepararea mâncării și depozitarea sa
- Reguli pentu prepararea mâncării pentru bebeluși
- Cuptorul cu microunde – de ce să nu îl folosești când prepari mâncarea bebelușilor
- Reguli pentu depozitarea mâncării pentru bebeluși
- Recipientele de unică folosință
- Ustensile din plastic
- Concluzii
- Resurse despre „Reguli pentru prepararea mâncării și depozitarea sa”
Reguli pentru prepararea mâncării și depozitarea sa
Atunci când este vorba despre prepararea şi depozitarea mâncării pentru bebeluşi, se recomandă cât mai multă atenţie în asigurarea igienei şi prospeţimei alimentelor, acest lucru fiind important pentru menţinerea sănătăţii micuţului. Se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de curăţenie atât în timpul procesului de preparare a hranei, cât şi în procesul de depozitare a acesteia. Fiecare etapă contează şi nu se va lăsa nimic la voia întâmplării, deoarece micuţul are sistemul imunitar insuficient pregătit, fiind foarte vulnerabil la bacterii, paraziţi şi infecţii nedorite.
Reguli pentu prepararea mâncării pentru bebeluşi
În primele şase luni, bebeluşul poate fi hrănit exclusiv cu lapte şi, dacă este alăptat la sân, este cât se poate de bine, pentru că astfel se respectă toate regulile de igienă, iar nou – născutul beneficiează de toate elementele nutritive şi de anticorpii de care are nevoie. Lucrurile se complică abia după şase luni, când alimentaţia se diversifică şi începem să pregătim mâncare pentru cel mic. De acum va trebui să ţinem cont de o serie de reguli de igienă foarte stricte, reguli care trebuie respectate pe tot parcursul procesului de preparare a mâncării, dar şi înainte şi după aceasta.
Desigur, nu este necesar să exagerăm şi să sterilizăm bucătăria când ne apucăm de gătit, dar înainte de a începe, ne vom spăla pe mâini şi vom repeta procesul ori de câte ori este nevoie pe tot parcursul pregătirii hranei, şi mai ales dacă am atins obiecte care pot fi infestate cum ar fi coşul de cumpărături, plasa cu alimente, robineţii, articole de toaletă, coşul de gunoi etc.
Suprafaţa de lucru şi toate ustensilele şi echipamentele folosite trebuie păstrate în cea mai exemplară curăţenie. Curăţăm cu atenţie înainte de a folosi tocătoarele, cuţitele, bolurile, furculiţele, blender-ul şi orice altceva. Se recomandă atenţie mare la sterilizarea şi curăţarea tocătoarelor, a bureţilor şi prosoapelor de bucătărie, acestea fiind cei mai mari purtătoari de germeni şi microbi.
Dacă avem animale de companie, le vom ţine departe de suprafaţa de lucru şi chiar se recomandă să nu le permitem accesul în bucătărie.
Alimentele se fierb cu atenţie, mai ales dacă vorbim despre produse de origine animală cum ar fi laptele, ouăle sau carnea. Mai bine să fie fierte în exces decât insuficient, deoarece în acest mod pot fi distruși anumiți componenți care nu au rol nutritiv! Hrana se va găti şi fierbe cât mai bine, apoi se va răci la temperatura potrivită pentru depozitare sau pentru hrănirea bebeluşului.
Legumele şi fructele se vor spăla şi curăţa de coajă cu foarte multă atenţie.
Carnea de pui nu trebuie spălată înainte de utilizare, bacteriile fiind distruse în timpul procesului de gătire. Spălarea cărnii este cea mai bună cale pentru răspândirea bacteriilor în chiuvetă şi pe suprafeţele de lucru.
Sterilizăm cu atenţie lingurile, bolurile şi orice altceva mai folosim în timpul hrănirii bebeluşului.
De asemenea, suntem atenţi la igiena scaunului pentru bebeluş, a bavetelor şi a zonei unde copilul ia masa. Dacă bebeluşul a început să pape singur şi urmează să îşi folosească mânuţele, i le vom spăla cu atenţie înainte şi după masă cu apă călduţă şi săpun pentru copii., conform bbcgoodfood.com.
„Se acordă o atenție deosebită preparării hranei celor mici. Condițiile de igienă trebuie să fie stricte pentru a nu pune în pericol sănătatea bebelușilor.” Farmacist Raluca Catana
Cuptorul cu microunde – de ce să nu îl foloseşti când prepari mâncarea bebeluşilor
Cea mai bună cale de a încălzi mâncarea bebeluşului este să folosim un vas termorezistent pe care să îl aşezăm pe o oală cu apă care fierbe. Pentru o încălzire uniformă, mâncarea se va amesteca frecvent. Din păcate, această metodă este foarte lentă, iar părinţii ajung să prefere utilizarea cuptorului cu microunde. Din păcate, folosirea cuptorului cu microunde pentru încălzirea sau gătitul alimentelor poate distruge substanţele nutritive din mâncare. De aceea, înainte de a folosi cuptorul cu microunde pentru prepararea sau încălzirea mâncării bebeluşilor ne vom gândi de două ori.
Orice produs alimentar care trece printr-un proces termic suferă o schimbare a calităţilor fizice, a structurii chimice şi a aportului nutritiv. Deşi nu există studii care să dovedească clar că utilizarea cuptorului cu microunde alterează structura mâncării, părinţii sunt într-o mare dilemă atunci când vine vorba de utilizarea lui pentru încălzirea sau gătitul hranei copilului. Acest lucru este perfect justificat de faptul că există nişte riscuri ale utilizării cuptorului cu microunde, dar şi de anumite norme de utilizare care nerespectate pot genera neplăceri.
Microundele încălzesc alimentele într-un mod neuniform, apărând riscul arderii guriţei copilului când îl hrănim. Folosirea recipientelor din plastic ieftin favorizează trecerea toxinelor în hrana bebeluşului, ceea ce poate fi foarte dăunător pentru sănătatea lui, de aceea este indicat dacă se folosesc vase din plastic, acestea să aibă menționat pe etichetă faptul că pot fi folosite în cuptorul cu microunde. Expunerea la radiaţiile emise de cuptorul cu microunde în timpul procesului de utilizare pot provoca probleme mari de sănătate.
Dacă părinţii aleg să utilizeze cuptorul cu microunde, ei trebuie să respecte anumite reguli de utilizare şi să fie foarte precauţi. Astfel, se vor folosi doar recipiente destinate cuptorului cu microunde sau recipiente din sticlă termorezistente. Se recomandă evitarea containerelor din plastic. Este interzisă folosirea recipientelor din metal sau aluminiu. Pentru menţinerea umidităţii, alimentele se vor acoperi în timpul gătirii sau încălzirii cu un capac de sticlă. Pentru a ucide posibilele bacterii, va trebui acordată maximă atenţie gătirii sau încălzirii alimentelor în cuptorul cu micorunde. Imediat după finalizarea procesului, mâncarea bebeluşului va fi transferată într-un alt vas şi se va amesteca foarte bine pentru omogenizarea termică. Cuptorul cu microunde trebuie preîncălzit înainte de a încălzi hrana copilului. Dacă vrem să folosim cuptorul cu microunde pentru a dezgheţa mâncarea bebeluşului, vom folosi tot un recipient adecvat şi programul special pentru această operaţie, timp de 30 – 40 de secunde. După dezgheţare, pentru a nu da timp bacteriilor să se dezvolte, urmează etapa de încălzire.
Am putea folosi cuptorul cu microunde pentru a încălzi mâncarea bebeluşului, dar numai cu un vas de sticlă, timp de 10 – 15 secunde şi, foarte important, înainte de a hrăni copilul, vom amesteca foarte bine mâncarea care va fi foarte caldă pe margini şi aproape rece în centru. Astfel, evităm să expunem copilul la arsuri ale guriţei.
Reîncălzirea hranei se va face o singură dată, după dezgheţare, resturile fiind aruncate.
În final, deşi nu există studii care să evidenţieze efectele negative ale utilizării cuptorului cu microunde, datorită riscurilor ca mâncarea bebeluşului să nu fie corect încălzită şi să devină nesănătoasă şi foarte periculoasă pentru copil, se recomandă evitarea pe cât posibil a utilizării cuptorului cu microunde pentru gătirea, dezgheţarea sau încălzirea hranei bebeluşului., conform parenting.firstcry.com.
„Dacă totuși se alege folosirea cuptorului cu microunde în prepararea hranei bebelușilor, trebuie să se țină cont de principalele reguli de utilizare ale acestuia pentru a nu pune în vreun fel în pericol sănătatea celor mici.” farmacist Raluca Catana
Reguli pentru depozitarea mâncării pentru bebeluşi
La început, bebeluşii au nevoie de porţii mici, iar gătitul în cantitate mai mare pentru 2 sau 3 zile este un mod excelent de a economisi timp şi contribuie şi la prevenirea pierderilor. Însă, depozitarea mâncării bebeluşilor se va face respectând cu stricteţe regulile de igienă şi siguranţă pentru produsele depozitare.
Alimentele crude nepreparate se vor păstra separat de cele deja gătite şi gata de consumat.
Carnea o păstrăm în recipiente etanşe pe rafturile de jos ale frigiderului, unde nu va intra în contact cu alte alimente şi nici nu va picura.
Mâncarea gătită, înainte de depozitare, se va răci foarte bine. Pentru răcire, se pot folosi recipiente entaşe care se pot rula sub un jet de apă rece. În timpul procesului, mâncarea se va amesteca de câteva ori pentru a se răci uniform. După răcire, împărţim mâncarea în porţii mici, potrivite pentru o masă pentru bebeluş, porţii pe care le congelăm imediat. Cele mai multe alimente se pot păstra îngheţate timp de 3 luni. Înainte de utilizare, porţia se dezgheaţă – se poate ţine în frigider peste noapte sau se poate pune sub un jet de apă.
O altă regulă pentru depozitarea mâncării bebeluşului este să nu recongelaţi niciodată mâncarea care a fost decongelată. Şi nici nu se va reîncălzi. Dacă a rămas mâncare în castronel după o masă, se va arunca, pentru că alimentele care au intrat în contact cu saliva, conţin bacterii care se înmulţesc rapid.
Verificăm de mai multe ori datele de expirare de pe produsele cumpărate pe care le dăm bebeluşilor. Dacă acestea sunt în borcănele, după desfacere se pot păstra în frigider maxim 24 h. Dar, dacă au fost deja încălzite, nu se mai păstrează.
Verificăm constant temperatura frigiderului care pentru condiţii optime trebuie să fie între 0 – 5 grade Celsius. Pentru siguranţă, putem chiar să cumpărăm un termometru special pentru frigider.
Pentru refrigerarea alimentelor pentru bebeluşi, utilizaţi vase de plastic cu capace care etanşează, tăviţele pentru gheaţă sau pungi de plastic., conform bbcgoodfood.com, babycentre.co.uk.
„Atât prepararea, cât și depozitarea corespunzătoare a hranei pentru bebeluși sunt foarte importante pentru menținerea stării de sănătate a celor mici.” farmacist Raluca Catana
Recipientele de unică folosinţă
Atunci când alegem recipiente de unică folosinţă din plastic, ar trebui să fim atenţi la compoziţia materialului din care sunt realizate. Pentru a creşte rezistenţa la rupere, în compoziţia plasticului multor produse de unică folosinţă, inclusiv în biberoanele bebeluşilor se foloseşte BPA.
BPA-ul sau bisfenolul A a devenit cunoscut ca fiind o substanţă toxică care poate periclita sănătatea bebelușilor, fiind complet interzis din 2012 pentru folosirea la sticle şi alte recipiente destinate bebeluşilor. Cu toate acestea, studiile au dovedit că şi materialele plastice fără BPA prezintă un risc pentru sănătatea copiilor.
Se pare însă că unele materiale plastice sunt mai sigure decât altele, iar pe vasele de unică folosinţă se poate găsi un cod de genul #1, #2 etc. care oferă informaţii despre tipul de plastic folosit. Se recomandă evitarea recipientelor de unică folosinţă care au tipul de plastic #1, #3, #6 sau, uneori, #7, acestea fiind cele mai periculoase pentru sănătatea copiilor.
Deşi toate recipientele de plastic se pot spăla la maşină de spălat vase, se recomandă spălarea lor la mână, pentru că frecarea şi temperaturile înalte din maşina de spălat vase pot afecta recipientele.
Se recomandă utilizarea recipientelor de unică folosinţă din plastic sigur (#2, #4, #5), evitarea melaminei şi spălarea manuală. Nu se vor folosi recipiente de plastic în cuptorul cu microunde.
Recipientele de unică folosinţă se vor arunca la cel mai mic semn de deterioare. Evitaţi depozitarea alimentelor uleioase, grase sau acide – cum ar fi sosurile de roşii – în vase de unică folosinţă din plastic.
Pe cât posibil, încercaţi să înlocuiţi recipientele din plastic cu recipiente din sticlă – sunt mult mai sănătoase, au o durată de viaţă mai lungă şi se pot steriliza în condiţii optime.
Pentru siguranţa bebeluşului, evitaţi hrănirea lui cu linguriţe de plastic de unică folosinţă, mai ales dacă sunteţi în mişcare. Chiar dacă sunt uşor de procurat şi se găsesc peste tot, ele pot fi foarte periculoase pentru guriţa bebeluşului, fiindcă se pot rupe foarte uşor în guriţă şi îl pot răni., conform babygearlab.com.
„Este important ca ustensilele de unică folosință utilizate în hrănirea bebelușilor să fie dintr-un material cât mai sigur.” farmacist Raluca Catana
Ustensile din plastic
Odată cu începerea diversificării alimentaţiei bebeluşului, vom avea nevoie de câteva ustensile din plastic sau din silicon de calitate şi care să încurajeze micuţul să pape cât mai curând sigurel. Dacă se aleg ustensile din material plastic, este indicat a se verifica compoziția acestora, deoarece pot conține substanțe toxice. Astfel, vom acorda o mare atenţie alegerii linguriţei pentru bebeluşi, ea fiind foarte importantă în procesul de trecere de la alimentaţia lichidă la cea solidă. Linguriţa pentru bebeluşi trebuie să fie realizată dintr-un material cât mai moale – plastic sau silicon – şi să nu rănească guriţa copilului în timpul hrănirii. O linguriţă cu vârful plat va fi cu mult mai eficientă, pentru că va facilita introducerea cu uşurinţă a hranei în guriţa bebeluşului. Linguriţa nu trebuie să aibă mânerul greu pentru a nu cădea din castronel, dar şi pentru că urmează a fi utilizată după un timp chiar de micuţ. Pentru a păstra linguriţa în condiţii cât mai igienice, ar fi minunat ca ea să aibă o cutiuţă de protecţie. Pentru călătorie, se poate apela la linguriţa care are recipientul pentru mâncare încorporat.
De îndată ce copilul începe să mănânce singur, avem nevoie de ustensile potrivite – linguriţe şi furculiţe speciale. Acestea ar trebui să aibă mânerul mai gros pentru a fi uşor de prins de mânuţa sugarului şi mai scurt pentru ca el să poată mânui cu uşurinţă mâncarea. Furculiţele ar trebui să aibă vârfurile rotunjite sau să se curbeze spre interior.
În ceea ce priveşte forma tacâmurilor pentru bebeluşi, părinţii pot alege dintr-o gamă foarte variată de modele şi forme, special concepute pentru a fi atrăgătoare, uşor de mânuit de copii, uşor de apucat şi de ţinut. Multe dintre ele par adevărate jucării fiind adorate de micuţi. Astfel, cu linguriţa perfectă pentru bebeluşul tău, diversificarea şi trecerea la o alimentaţie solidă va deveni un joc pe care copilul îl va primi cu încântare., conform parent.guide.
„Alegerea ustensilelor din plastic pentru hrănirea bebelușilor se face cu atenție deosebită, astfel încât siguranța și sănătatea acestora să nu fie pusă în pericol în vreun fel.” farmacist Raluca Catana
Concluzii
Respectarea tuturor regulilor pentru prepararea şi depozitarea hranei bebeluşului poate părea copleşitoare, dar ţinând cont de faptul că sunt în joc sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copilului tău, cu siguranţă că merită. În plus, după o perioadă, şi mai ales dacă am început totul în deplină cunoştinţă de cauză, lucrurile vor intra într-o binevenită normalitate datorată obişnuinţei, bebeluşul va fi mult mai sănătos şi se va bucura de toate schimbările aduse de diversificarea alimentaţiei, iar părinţii vor putea răsufla uşuraţi. Deci, porniţi cu dreptul pentru a fi mai uşor întregul proces.
Resurse despre „Reguli pentru prepararea mâncării și depozitarea sa”
- bbcgoodfood.com
- babycentre.co.uk
- cgbabyclub.co.uk
- cookinglight.com
- infantino.com
- todaysparent.com
- kidshealth.org
- foodsafety.gov
- foodsafety.gov
- homemade-baby-food-recipes.com
- healthykids.nsw.gov.au
- homemade-baby-food-recipes.com
- todaysparent.com
- babycentre.co.uk
- consumerreports.org
- babygearlab.com
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.
Farmacist Catana Raluca
e-mail: catanaraluca1206@yahoo.com
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.