DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI

Toţi tinerii părinţi se simt pierduţi în terra incognita atunci când este vorba de identificarea şi satisfacerea nevoilor copilului lor, iar diversificarea alimentaţiei face parte din acest mare necunoscut. În primele luni de viaţă, lucrurile par a intra într-o rutină: alăptare, schimbat scutec, băiţă. Dar fiecare mămică are o grijă importantă: când pot să introduc hrana solidă în alimentaţia celui mic?

Graba strică treaba

Mulţi părinţi asociază introducerea alimentaţiei solide cu evoluţia celui mic de la sugar la bebeluş activ, gata să înceapă să descopere lumea şi să dezvolte raporturi emoţionale cu cei din jur. Este un moment important şi dorit, dar nu trebuie să fie forţat, începând cu diversificarea alimentaţiei.

Unii părinţi încep să introducă alimente solide în hrana bebeluşului începând de la vârsta de 4 luni. Acest lucru nu este recomandat de medicii pediatri, deoarece reflexul celui mic de a mânca este încă cel al suptului. În plus, un alt reflex al bebeluşului, pentru siguranţa sa, este de a împinge afară din gură cu limba orice obiect solid. Dacă cel mic respinge hrana solidă în acest mod, nu este pregătit pentru diversificarea alimentaţiei.

Erori în diversificarea alimentației

Unii părinţi încearcă să îl „păcălească” pe copil să accepte fructe şi legume pasate sau alte forme de hrană semi-lichidă prin biberon. Această greşeală poate avea urmări grave pentru dezvoltarea copilului. El nu va face legătura între hrana solidă şi statul în şezut şi alimentarea cu linguriţa. Odată format obiceiul de a primi orice fel de hrană prin biberon, va fi foarte greu să îl dezvăţaţi pe bebeluş de acest obicei.

O altă eroare este înlocuirea bruscă a laptelui cu hrana solidă. Copilul trebuie să aibă lapte matern sau formulă specială de lapte în alimentaţie până la un an obligatoriu. Faptul că de la 6 luni primeşte hrană solidă nu înseamnă că e momentul să fie „dezvăţat” de lapte. Mesele cu lapte şi cele cu alimente solide se vor îmbina armonios, scăzând încetul cu încetul proporţia laptelui din regimul alimentar al copilului.

Diversificarea alimentaţiei nu este o scuză pentru a introduce alte tipuri de lactate. Sistemul digestiv al copilului nu poate procesa corect enzimele din iaurt sau sana, iar laptele de vacă, inclusiv cel pasteurizat, poate provoca reacţii negative celui mic. În orice caz, nu conţine vitaminele şi mineralele necesare în această etapă critică a creşterii, când copilul se pregăteşte pentru primii paşi şi prima dentiţie.

Cum ştim că cel mic este pregătit pentru diversificarea alimentaţiei?

Fiecare copil creşte în ritmul propriu, de aceea este eronat să stabiliţi puncte de hotar clare şi bătute în cuie între un moment şi altul. Pentru început, cel mic trebuie să poată să stea în şezut şi să îşi ţină capul vertical. Hrana solidă administrată unui bebeluş în poziţie semi-culcat este periculoasă, deoarece poate conduce la sufocare.

Copilul trebuie învăţat încetul cu încetul cu hrana solidă şi trebuie să observaţi ce reacţie are la vederea acesteia. Vrea să miroasă ce este în farfurie sau borcănel? Întinde mânuţa să apuce hrana din linguriţă? Acestea sunt semne că îşi doreşte cu adevărat să descopere ceva nou.

Nu vă aşteptaţi ca cel mic să mănânce o porţie întreagă de la început. Înţelegeţi-l, este în faza în care explorează. Noul tip de hrană este ceva nou şi nemaivăzut sau gustat. Dacă respinge un anumit aliment, nu insistaţi. Copilul nu trebuie forţat să mănânce, deoarece va asocia ora mesei cu ceva neplăcut, supărător.

Diversificarea alimentaţiei este un proces de durată, în care trebuie să manifestaţi răbdare şi înţelegere. Este la fel de dificil şi pentru copilul dumneavoastră să înţeleagă toate schimbările din viaţa sa, deci nu faceţi totul mai dificil pentru el având aşteptări nerealiste.

Da sau nu pentru usturoi în diversificare

Multe dintre preparatele pe care le consumăm zilnic conțin și usturoi, acel ”ceva” care le dă gustul inconfundabil. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre alimentația bebelușului, multe mămici se feresc să folosească usturoiul, tocmai din cauza acestui gust specific. De asemenea, printre argumentele mămicilor care nu îl folosesc […] mai mult »