Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi începe în jurul vârstei de şase luni, atunci când laptele matern sau laptele formulă nu mai pot asigura necesarul de nutrienţi pentru o bună dezvoltare a bebeluşului.

Diversificarea alimentatiei la bebelusiDiversificarea alimentaţiei la bebeluşi presupune introducerea treptată în dieta acestuia atât a fructelor, cât şi a legumelor, astfel încât atunci când bebeluşul ajunge la vârsta de un an să poată să consume alimente similare celor pe care le consumă un adult, însă în formă pasată.

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi începe de regulă prin introducerea cerealelor, a fructelor şi a legumelor, pentru ca apoi să se opteze pentru carne, peste sau ouă. Astfel, treptat, bebeluşul va începe să accepte alimente cu o textură mai solidă – după introducerea meselor pe bază de piureuri de fructe şi legume introduceţi ingrediente tăiate în bucăţele.

Diversificarea alimentaţiei – de ce este ea importantă pentru bebeluşi?

Este recomandat să se înceapă diversificarea alimentaţiei la bebeluşi după vârsta de 17 săptămâni, în funcție de recomandarea medicului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS recomandă începerea diversificării alimentaţiei la bebeluşi de la vârsta de şase luni, respectiv 180 de zile.

Diversificarea alimentaţiei este un pas esenţial în dezvoltarea bebeluşului, atât din punct de vedere nutriţional cât şi din aspecte psihomotorii – deoarece acesta va învăţa să mestece în loc să sugă. În plus, introducerea de noi ingrediente stimulează şi dezvoltarea senzorială – consistenta, gustul, mirosul şi culoarea.

Diversificarea alimentaţiei apare atunci când nevoile de energie şi nutrienţi ale bebeluşului vostru nu mai sunt satisfăcute exclusiv prin hrănirea la san sau prin hrănirea cu biberonul.

Este pregătit bebeluşul nostru pentru diversificarea alimentaţiei? Cum ne dăm seama?

Există anumite semne care ne indică dacă bebeluşul nostru este pregătit din punct de vedere fiziologic pentru a accepta şi alte alimente în afară de lapte:

  • Creşterea salivaţiei
  • Abilitatea de a înghite alimente non-lichid
  • Dezvoltarea mişcării de mestecare
  • Abilitatea de a sta în şezut, susţinut
  • Un bun control al gâtului şi al capului
  • Abilitate crescută de a indica apariţia senzaţiilor de foame şi de saţietate

Observaţi toate aceste semne la bebeluşul vostru astfel încât să puteţi începe diversificarea alimentaţiei în momentul potrivit.

Diversificarea alimentaţiei – Cum începem cu succes acest proces?

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi înseamnă că veţi introduce progresiv alimente solide, texturi variate, gusturi şi tipuri de alimente necunoscute până acum de către copilaşul vostru.

În timpul diversificării alimentaţiei laptele rămâne însă principala sursă de hrană, extrem de important pentru copilul tău, chiar dacă noi alimente precum cerealele, fructele sau legumele îşi vor face treptat apariţia în meniul bebeluşului vostru.

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi – De ce începem diversificarea cu cereale?

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi începe de regulă cu introducerea de cereale deoarece riscul ca micuţul să aibă o alergie la cereale precum orezul este destul de redus.

Cerealele sunt bogate în fier, necesar bebeluşului pentru un bun start în creştere. Cu toate acestea, dacă părinţii doresc începerea diversificării alimentaţiei bebeluşului cu fructe nu este niciun motiv pentru că acest lucru să fie interzis.

Cheia unei diversificări de succes este introducerea pe rând a alimentelor pasate şi monitorizarea bebeluşului pentru posibile efecte adverse. Nu vă temeţi atunci când începeţi diversificarea alimentaţiei bebeluşului, deoarece cu excepţia câtorva alimente ce prezintă risc alergenic crescut, sistemul digestiv al bebeluşului de şase luni poate să suporte alimentele pasate pe care i le serviţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *