Diversificarea la 4 luni

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să se facă după 6 luni de viață ale bebelușului, însă există și păreri care afirmă că alimentele solide ar putea fi introduse mai devreme, dacă i s-a dezvoltat capacitatea de digerare. De acest lucru, doar medicii se ocupă și evaluează starea de sănătate și evoluția copilului. Noi, însă, recomandăm începerea diversificării atunci când copilul este pregătit, nu mai devreme de 4 luni de viață, însă nici mai târziu de 6 luni. Până atunci, bebelușul va trebui hrănit exclusiv cu lapte matern.

Diversificarea la 4 luni

De ce este atât de bun laptele matern?

Laptele matern are anticorpii necesari pentru a-l ajuta pe cel mic să lupte împotriva dușmanilor” sistemului imunitar încă din prima zi. El mai conține enzime sau proteine, ajutând la lupta organismului cu infecțiile neonatale, cu streptococii și pneumococii.

Alăptarea este benefică pentru dezvoltarea cognitivă sau emoţională a copilului, iar pentru cel născut prematur, laptele matern asigură o dezvoltare corectă, comparativ cu laptele praf.

O mamă care alăptează trebuie să aibă mare grijă la medicamentele pe care le ia; acestea pot dăuna copilului. Orice medicament se ia doar la indicația medicului, care trebuie informat cu privire la statutul de mamă care alăptează.

Alimentația unei mame va varia foarte mult. Dacă vei consuma diverse mâncăruri acide sau prăjeli vei transmite aciditatea celui mic prin lapte, făcându-l să sughițe și creându-i disconfort. De aceea, este bine să ceri sfatul medicului curant, indiferent că este pediatru, de familie sau chiar moașă în așa fel încât să fii bine informată despre alimentele pe care ai voie sau nu să le mănânci.

Trebuie să ai mare grijă la consumul de cafea, diverse ceaiuri sau la alcool. Fumatul poate dăuna și el copilului tău, în perioada alăptării.

Dacă ai mult lapte decât poate ingurgita bebelușul tău și decizi să faci gesturi altruiste, poți să donezi laptele tău către Banca de lapte matern din cadrul Spitalului de Copii ”Marie Curie” din București. Prin acest serviciu, laptele tău ar putea ajuta copilașii născuți prematur. Laptele este extras în condiții de igienă în cadrul Secției de terapie intensivă nou-născuți de la spitalul numit, etichetat și congelat; apoi decongelat, testat, pasteurizat și analizat nutrițional. În cele din urmă, dacă întrunește toate condițiile, el devine eligibil pentru a fi administrat prematurului. Această bancă de lapte este prima înființată la noi în țară și poate ajuta prematurii în lupta pentru viață.

Pentru copiii care au reflux și nu mănâncă la sân, există preparate speciale de lapte, mai dense.

Dacă nu ai suficient lapte, medicul îți va recomanda să îi dai copilului și lapte praf. Iar dacă cel mic are reflux gastro-esofagian, atunci laptele indicat va fi mai dens.

Dacă cel mic s-a născut mai devreme de termen, poate avea reflux gastro-esofagian. Pentru el, diversificarea trebuie realizată la vârste mai înaintate, chiar de jumătate de an. Însă, el nu trebuie alăptat extrem de des, ci cu pauze de 2-3 ore între mese. Doar așa, stomacul lui va reuși să digere complet masa precedentă nerămânând lapte ”vechi” în sistemul său digestiv. Este foarte important ca după masa de lapte, să îl faci pe cel mic să dea afară aerul înghițit, râgâind de 5-6 ori. El trebuie culcat puțin mai sus, pe un plan înclinat, cu un rulou sub saltea și nu pernă, în așa fel încât capul să fie mai sus decât corpul, undeva la 15-20 de grade. Pus pe partea stângă, pentru că stomacul are un fel de ”groapă” în care nimerește laptele și nu își mai găsește drumul către digestie.

Rația alimentară în 24 de ore ar trebui să fie 150 ml pe kg corp. Adică, dacă cel mic are, la 4 luni, 6 kg, atunci trebuie să îi dai, zilnic, 900 ml de lapte.

După vârsta de 4 luni, pot fi introduse în alimentație sucuri de fructe, în funcție de anotimp.

Atenție! Sucurile și piureurile de fructe nu trebuie încălzite pentru că se inactivează vitaminele. De asemenea, nu da copilului de sub un an zmeură, căpșuni sau fragi, pentru că au acțiune puternic alergizantă. Dacă nu trebuie să încălzești, atunci nu trebuie nici să păstrezi la frigider piureurile nemâncate de către cel mic.

Cel mai bine este să îi dai mereu sucuri sau piureuri proaspete (obținute prin fierbere și nu prin prăjire), realizate în casă. Ai mare grijă ca proveniența acestor alimente să fie una sigură! Ar fi bine să ai rude care să îți dea aceste alimente din grădina proprie. Poți încerca și magazinele cu specific eco.

Atenție! Forțarea copilului în a mânca diversificat la o vârstă atât de fragedă poate duce la anorexie psihică (lipsa poftei de mâncare) și tulburări de comportament la copilul mai mare.

După ce copilul a trecut de 6 luni, el tolerează mai bine hrana care tinde să fie puțin mai consistentă, precum piureul de cartofi. Pentru a-i crește aportul de nutrienți, acest tip de piure poate fi îmbogățit cu lapte (de la mamă) sau 5-10 g de unt proaspăt (procurat din surse sigure).

După masa diversificată, nu uita de lapte! Copilul încă are nevoie de toți nutrienții din lapte.

Scaunele trebuie să se modifice și ele, în funcție de consumul de legume. Copilul poate ajunge la 4 scaune pe zi, în intervale orare diferite. Important este să nu apară modificări ale consistenței scaunului (să nu apară diareea). În acest caz, supa de morcov ar putea rezolva problema.

Diversificarea la bebelușul de 4 luni se poate face în situațiile în care pediatrul este de acord. Organismul celui mic nu este încă pregătit de schimbare, important este să îi dai laptele matern și să rămâi cu el acasă cât de mult poți.