Diversificarea la 5 luni

Recomandările publicate de ESPGHAN (Societatea Europeana de Nutritie si Gastroenterologie Pediatrica) arată că începutul diversificării ar trebui să se facă nu mai devreme de 17 săptămâni, dar nici mai târziu de 26 de săptămâni. Fiecare copil este diferit, are propriile stadii de dezvoltare și tocmai de aceea, medicul va fi cel care va cunoaște cel mai bine când să se înceapă diversificarea. În articolul de astăzi vom da câteva sfaturi practice și idei pentru începutul diversificării.

Diversificarea la 5 luni

De ce este nu trebuie să renunți la laptele matern?

Laptele matern are anticorpii necesari pentru a-l ajuta pe cel mic să lupte împotriva ”dușmanilor” sistemului imunitar încă din prima zi. El mai conține enzime sau proteine, ajutând la lupta organismului cu infecțiile neonatale, cu streptococii și pneumococii.

Alăptarea este benefică pentru dezvoltarea cognitivă sau emoţională a copilului, iar pentru cel născut prematur, laptele matern asigură o dezvoltare corectă, comparativ cu laptele praf.

La ce trebuie să fie mama atentă în perioada alăptării?

Alimentația unei mame va varia foarte mult. Nu este bine să prepari mâncăruri acide sau prăjeli, pentru că vei transmite aciditatea celui mic prin lapte, făcându-l să sughițe și creându-i discomfort. De aceea, este bine să ceri sfatul medicului curant, indiferent că este pediatru, de familie sau chiar moașă în așa fel încât să fii bine informată despre alimentele pe care ai voie sau nu să le mănânci.

O mamă care alăptează trebuie să aibă mare grijă la medicamentele pe care le ia; acestea pot dăuna copilului. Orice medicament se ia doar la indicația medicului, care trebuie informat cu privire la statutul de mamă care alăptează.

Mare grijă la consumul de cafea, diverse ceaiuri sau la alcool! Fumatul poate dăuna și el copilului tău, în perioada alăptării.

Ce faci dacă ai mai mult lapte decât cere copilul tău?

D
acă ai mult lapte decât poate ingurgita bebelușul tău și decizi să faci gesturi altruiste, poți să donezi laptele tău către Banca de lapte matern din cadrul Spitalului de Copii ”Marie Curie” din București. Prin acest serviciu, laptele tău ar putea ajuta copilașii născuți prematur. Laptele este extras în condiții de igienă în cadrul Secției de terapie intensivă nou-născuți de la spitalul numit, etichetat și congelat; apoi decongelat, testat, pasteurizat și analizat nutrițional. În cele din urmă, dacă întrunește toate condițiile, el devine eligibil pentru a fi administrat prematurului. Această bancă de lapte este prima înființată la noi în țară și poate ajuta prematurii în lupta pentru viață.

Ce facem dacă bebe are reflux gastro-esofagian?

Pentru copiii care au reflux și nu mănâncă la sân, există preparate speciale de lapte, mai dense. Acești bebeluși nu vor începe în niciun caz diversificarea de la 5 luni, pentru că mulți dintre ei au probleme de greutate, fiind născuți înainte de termen.

Bebelușul cu reflux nu trebuie alăptat extrem de des, ci cu pauze de 2-3 ore între mese. Doar așa, stomacul lui va reuși să digere complet masa precedentă nerămânând lapte ”vechi” în sistemul său digestiv. Este foarte important ca după masa de lapte, să îl faci pe cel mic să dea afară aerul înghițit, râgâind de 5-6 ori. El trebuie culcat puțin mai sus, pe un plan înclinat, cu un rulou sub saltea și nu pernă, în așa fel încât capul să fie mai sus decât corpul, undeva la 15-20 de grade. Pus pe partea stângă, pentru că stomacul are un fel de ”groapă” în care nimerește laptele și nu își mai găsește drumul către digestie.

Diversificarea alimentației la bebelușul de sub 6 luni

În cele ce urmează, vom aborda planul pe care o mamă trebuie să îl facă atunci când va dori să înceapă diversificarea alimentației la bebelușul său. Decizia de diversificare sub 6 luni este luată doar de medicul pediatru!

Iată regulile pe care trebuie să le respecți pentru diversificarea corectă:

  • hrana în stare solidă se dă copilului perfect sănătos;
  • diversificarea se face introducând un singur aliment o dată;
  • alimentele noi se introduc progresiv, crescând cantitatea în fiecare zi. Astfel, se va observa dacă există sau nu toleranță digestivă;
  • alimentul nou va fi administrat cu lingurița;
  • dacă apar semne de intoleranță la un aliment, precum diareea sau vărsăturile, acela nu va mai fi dat copilului 1-2 săptămâni, pentru că trebuie să se refacă mecanismele digestive;
  • reintroducerea unui aliment la care bebelușul a făcut intoleranță se va realiza cu mare prudență;
  • dacă cel mic refuză un aliment, nu insista să i-l dai. Dacă îl vei forța să mănânce acel tip de hrană, s-ar putea să devină sensibil, să nu mai vrea alte alimente, să se enerveze și să refuze mâncarea solidă. Copilul poate ajunge la anorexie (da, există o astfel de tulburare și la bebeluși!);
  • diversificarea se începe cu fructe și legume autohtone, mărul fiind unul dintre fructele cele mai recomandate, datorită aportului mare de vitamine;
  • nu se începe diversificarea pe vreme foarte călduroasă; copilul poate resimți disconfortul termic și nu va mai primi la fel de bine alimentele noi.

La început, totul trebuie să fie pasat, pentru că bebeluşii au un fel de reflex, în aşa fel încât dacă le dai ceva solid, ei scuipă. Şi începem să îi dăm acel aliment, câte puţin, exact la ora când îi este foame, puţin mai nemâncat ca să îi fie foame și sete”, a explicat dr. Liana Tauberg, medic pediatru la Spitalul Universitar de Urgență Elias, din Capitală.

Rația alimentară în 24 de ore ar trebui să fie 150 – 170 ml la fiecare masă, dacă cel mic s-a obișnuit să mănânce 5 mese pe zi, iar în jur de 200 ml la fiecare masă, dacă sunt 4 pe zi.

Care sunt alimentele cu care se începe diversificarea?

La fel ca în cazul în care decizi să începi diversificarea, copilul trebuie să primească primele mese formate din câteva alimente de bază: fructe (suc de citrice, mere, struguri sau caise) și legume (morcovi, cartofi, pătrunjel, țelină, păstârnac, spanac, dovlecei, roșii, ardei grași, ceapă, fasole verde, suc de roșii). Fructele pot fi administrate ca suc, iar legumele, sub formă de supă de zarzavat strecurată și îmbogățită cu 1-3% făinos și ulei vegetal. Cantitatea dată trebuie să țină cont și de greutatea celui mic, nu doar de vârstă, în funcție de ceea ce decide medicul curant, pediatru sau de familie. De preferat, masa de prânz va fi înlocuită cu o masă solidă.

Sucurile și piureurile de fructe nu trebuie încălzite pentru că se inactivează vitaminele. De asemenea, nu da copilului de sub un an zmeură, căpșuni sau fragi, pentru că au acțiune puternic alergizantă. Dacă nu trebuie să încălzești, atunci nu trebuie nici să păstrezi la frigider piureurile nemâncate de către cel mic.

Cel mai bine este să îi dai mereu sucuri sau piureuri proaspete (obținute prin fierbere și nu prin prăjire), realizate în casă. Ai mare grijă ca proveniența acestor alimente să fie una sigură! Ar fi bine să ai rude care să îți dea aceste alimente din grădina proprie. Poți încerca și magazinele cu specific eco.

De asemenea, la începutul diversificării alimentației, piureul sau sucul de fructe poate fi îmbogățit cu un făinos din porumb sau orez, care, la rândul lui, se va îndulci cu zahăr, doar în cazul în care cel mic nu acceptă altfel!

Ce fructe nu sunt recomandate la începutul diversificării? Lista fructelor bune” a fost realizată mai sus, însă la lista fructelor interzise intră: prunele și cireșele pentru că pot da dureri abdominale și diaree; zmeura, fragii și căpșunile nu sunt nici ele recomandate din cauza sâmburilor mici și a acțiunilor lor puternic alergizante.

Diversificarea alimentației se va face treptat, iar decizia este luată exclusiv de medicul pediatru, dacă cel mic este sănătos, născut la termen și cu o greutate normală. Cu toate acestea, la vârsta de 5 luni, laptele rămâne alimentul de bază.