Diversificarea la 6 luni

Nu ai început să diversifici mâncarea bebeluşului de 6 luni? Atunci, cu siguranţă trebuie să faci acest pas, pentru că cel mic este cu totul pregătit pentru schimbare, el poate digera alimentele şi are nevoie de alţi nutrienţi decât cei oferiţi de către laptele matern. Articolul de astăzi este destinat mamelor care încep diversificarea.

Diversificarea la 6 luniDacă nu ai făcut diversificarea alimentației la bebelușul de sub 6 luni

Și cum diversificarea alimentaţei se face de obicei la vârsta de 6 luni, copilul este, cu siguranţă, pregătit pentru schimbarea alimentaţiei, iar întârzierea trecerii de la lapte, la hrana solidă se face doar la indicaţia medicului.

În cele ce urmează, vom aborda planul pe care o mamă trebuie să îl facă atunci când va dori să înceapă diversificarea alimentației la bebelușul de 6 luni.

Iată regulile pe care trebuie să le respecți pentru diversificarea corectă:

  • hrana în stare solidă se dă copilului perfect sănătos;
  • diversificarea se face introducând un singur aliment o dată;
  • alimentele noi se introduc progresiv, crescând cantitatea în fiecare zi. Astfel, se va observa dacă există sau nu toleranță digestivă;
  • alimentul nou va fi administrat cu lingurița;
  • dacă apar semne de intoleranță la un aliment, precum diareea sau vărsăturile, acela nu va mai fi dat copilului 1-2 săptămâni, pentru că trebuie să se refacă mecanismele digestive;
  • reintroducerea unui aliment la care bebelușul a făcut intoleranță se va realiza cu mare prudență;
  • dacă cel mic refuză un aliment, nu insista să i-l dai. Dacă îl vei forța să mănânce acel tip de hrană, s-ar putea să devină sensibil, să nu mai vrea alte alimente, să se enerveze și să refuze mâncarea solidă. Copilul poate ajunge la anorexie (da, există o astfel de tulburare și la bebeluși!);
  • diversificarea se începe cu fruncte și legume autohtone, mărul fiind unul dintre fructele cele mai recomandate, datorită aportului mare de vitamine;
  • nu se începe diversificarea pe vreme foarte călduroasă; copilul poate resimți disconfortul termic și nu va mai primi la fel de bine alimentele noi;
  • dacă cel mic are greutatea sub cea normală vârstei lui, atunci este de preferat să se adauge făinos din porumb sau orez în supa de zarzavat.

De reținut! Unele făinoase au un puternic factor alergizant (glutenul din făina de grâu, orz sau secară) pentru mucoasa intestinală a celui mic, dar și o valoare energetică mare, bogate în amidon și vitamine. De aceea, se recomadă ca primele tipuri de făinosae introduse să fie cele fără gluten: făina de porumb sau orez.

Care sunt alimentele cu care se începe diversificarea la bebelușii de 6 luni?

Copilul trebuie să primească primele mese formate din câteva alimente de bază: fructe (suc de citrice, mere, struguri sau caise) și legume (morcovi, cartofi, pătrunjel, țelină, păstârnac, spanac, dovlecei, roșii, ardei grași, ceapă, fasole verdem suc de roșii). Fructele pot fi administrate ca suc, iar legumele, sub formă de supă de zarzavat strecurată și îmbogățită cu 1-3% făinos și ulei vegetal. Cantitatea dată trebuie să țină cont și de greutatea celui mic, nu doar de vârstă, în funcție de ceea ce decide medicul curant, pediatru sau de familie. De preferat, masa de prânz va fi înlocuită cu o masă solidă.

Treptat, de la această vârstă, se pot introduce 1-2 lingurițe de brânză de vaci (nu de la prima masă!), iaurtul făcut în casă și carnea de pui sau de vită. Carnea se fierbe, se toacă cu cuțitul sau se mixează, apoi se introduce în supa de zarzavat sau piureul de legume, de 3-4 ori pe săptămână, 20-30 grame/ zi, cantitatea putându-se mări treptat. De asemenea, mai poate fi introdus și iaurtul în diversificarea alimentației bebelușului încă de las 5 luni, doar preparat în casă, cu adaos de 5% zahăr.

Atenție! Sucurile și piureurile de fructe nu trebuie încălzite pentru că se inactivează vitaminele. De asemenea, nu da copilului de sub un an zmeură, căpșuni sau fragi, pentru că au acțiune puternic alergizantă. Dacă nu trebuie să încălzești, atunci nu trebuie nici să păstrezi la frigider piureurile nemâncate de cel mic.

Cel mai bine este să îi dai mereu sucuri sau piureuri proaspete (obținute prin fierbere și nu prin prăjire), realizate în casă. Ai mare grijă ca proveniența acestor alimente să fie una sigură! Ar fi bine să ai rude care să îți dea aceste alimente din grădina proprie. Poți încerca și magazinele cu specific eco/bio.

De asemenea, în diversificarea alimentației la bebelușul de 6 luni, piureul sau sucul de fructe poate fi îmbogățit cu un făinos din porumb sau orez, care, la rândul lui, se va îndulci cu zahăr, doar în cazul în care cel mic nu acceptă altfel!

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşul de 6 luni se va realiza, dându-i copilului şi alte tipuri de alimente, precum: suc de pere pergamute, 1-2 lingurinte de branza de vaci, ficat de pasăre fiert, 1/8 gălbenuş (se fierbe pentru 10 minute). La acastă vârstă, albuşul este alergizant, de aceea este recomandat să nu fie introdus în alimentaţia bebeluşului decât după 1 an.

Dacă ai făcut diversificarea alimentației la bebelușul de sub 6 luni

Cantitatea de alimente nou introduse este mai mare decât atunci când abia începi diversificarea. Carnea fiartă și pasată, iaurtul făcut în casă sunt doua dintre alimentele pe care le poți introduce acum. Bebelușul tău trebuie să mănânce ponderat, conform specialiștilor, și să încerci să îi dai totul în funcţie de necesităţile sale calorice, de greutate şi de sfaturile pediatrului.

Carnea trebuie să fie doar de pui sau vită, nu de porc, raţă sau gâscă. De asemenea, gălbenuşul de ou introdus acum trebuie să provină doar de la găină şi să fie procurat din surse sigure. Ficatul de pasăre este şi el introdus acum, dat pasat în piureul de legume.

Piureul de legume poate fi îmbogăţit cu unt, însă nu trebuie sărat! Brânza proaspătă de vaci poate fi şi ea introdusă în alimentaţie, în cadrul unei mese pentru bebeluşul tău.

Dacă cel mic refuză unele mâncăruri, nu insista să i le mai dai şi compensează mesele pierdute cu lapte de la sân sau lapte praf.

În diversificarea alimentației la bebelușul de 6 luni ar trebui înlocuită o masă – două de lapte cu una – două de alimente solide, în afară de masa de prânz (doar dacă cel mic este sănătos și are greutatea corespunzătoare vârstei). Dacă prânzul va fi format doar din legume, o altă masă ar putea fi formată din fructe, mărul fiind cel mai potrivit aliment în acest sens.

Noul aliment ar trebui dat la masa de la ora 10:00 sau în prima parte a dimineții, înainte de masa de prânz, folosindu-se o linguriță cu vârful rotund (din plastic sau oțel inoxidabil). Piureul de mere este foarte plăcut pentru cei mici. Cantitatea de la care se pornește în administrarea piureului de măr este de 30-40 de grame, crescând constant de la o zi, la alta. De asemenea, și bananele sunt bune pentru această masă, cu toate că specialiștii nu le recomandă întru-totul, mai ales pentru că nu sunt fructe autohtone. O altă masă diversificată ar trebui introdusă după-amiaza, formată din făinos cu lapte.

La sugarii care nu iau în greutate, la mesele diversificate se va adăuga şi laptele.

Sfaturi pentru diversificarea alimentației la bebelușul de 6 luni

La simplul piure de zarzavat se adaugă, de 4 ori pe săptămână, carnea de vită, pui sau ficatul de pui, foarte bun pentru cei care au deficit de fier; iar de 2-3 ori pe săptămână, un gălbenuş de ou, de preferat de pasăre, întreg.

În cazul în care copilul nu vrea carne sau ficat trebuie consultat medicul curant pentru administrarea suplimentelor de fier necesare.

Ce fructe nu sunt recomandate copilului de 6 luni? Lista fructelor ”bune” a fost realizată mai sus, însă la lista fructelor interzise intră: prunele și cireșele pentru că pot da dureri abdominale și diaree; zmeura, fragii și căpșunile nu sunt nici ele recomandate din cauza sâmburilor mici și a acțiunilor lor puternic alergizante.

Porţiile de mâncare vor fi consistente, de 150-175 g la început, apoi vor creşte la 200-250 g.

În această perioadă apar mişcările de masticaţie, de aceea ar fi bine ca supa de zarzavat să se transforme în piure cu o consistenţă mai mare. Zarzavaturile se vor toca mărunt, nemaifiind nevoie de folosirea unui blender sau a mixerului.

Tot acum apare autoalimentarea. Copilul va lua cu mâna lui alimentele şi le va duce la gură. De aceea este bine să îl laşi să mănânce singur şi să nu îl forţezi să ia cu linguriţa.

Preparatele industriale (borcănelele care sunt în supermarketuri) pot fi introduse în diversificarea alimentației la bebelușul de 6 luni, având avantaje, precum: economie de timp, comoditate, posibilitate de stocare sau preparare instant. Aceste alimente au avizele internaționale, sunt sigure pentru copilul tău, pot fi digerate ușor, au foarte puțină sare, conțin puțin zahăr, nu au în compoziție gluten, sunt securizate bacteriologic, toxic și oncologic. Însă trebuie să fii atentă ce tip de preparat cumperi, să te uiți la vârsta recomandată și la ceea ce conține, în conformitate cu necesitățile și toleranțele celui mic.

Dacă te decizi să faci diversificarea alimentaţiei la bebeluşul de 6 luni, nu îţi va fi foarte greu să introduci alimente noi în hrănirea zilnică a celui mic, însă totul ţine de cât este el de deschis la schimbări. Dacă ai început deja diversificarea, acum este momentul ideal pentru a introduce carnea, ficatul de pui sau gălbenuşul de ou fiert. Chiar şi acum copilul va mai dori să sugă de la sân, iar dacă cere, nu trebuie să îl refuzi decât dacă mănâncă foarte mult, în general, astfel vei putea preveni apariţia obezităţii celui mic.