Diversificarea la 7 luni

Copilul tău creşte văzând cu ochii, deja au început să îi dea primii dinţi şi își manifestă dorinţa de a duce singur alimentele la gură. Exploatează la maximum fiecare intenție a sa, nu încerca să îi dai ce nu îi place şi nu uita să testezi intoleranţa la alimentele nou-introduse! Iată ce trebuie să faci în diversificarea alimentaţiei la bebeluşii de 7 luni.

Diversificarea la 7 luniPentru că cel mic începe să ducă la gură tot ce prinde, ar fi bine să ţii departe obiectele periculoase, precum acele, nasturii sau fierul de călcat. Substanţele otrăvitoare trebuie şi ele aşezate pe rafturi, cât mai sus sau în locuri inaccesibile celui mic.

La 7 luni, copilul trebuie să primească hrană diversificată, formată atât din alimentele de bază primite până acum, dar şi din carne, ficat de pui sau ou.

În continuare, alimentele de bază sunt: fructe (suc de citrice, mere, struguri sau caise) și legume (morcovi, cartofi, pătrunjel, țelină, păstârnac, spanac, dovlecei, roșii, ardei grași, ceapă, fasole verde, suc de roșii). Fructele pot fi administrate ca suc, iar legumele, sub formă de supă de zarzavat îmbogățită cu 1-3% făinos și ulei vegetal. Cantitatea dată trebuie să țină cont și de greutatea celui mic, nu doar de vârstă, în funcție de ceea ce decide medicul curant, pediatru sau de familie.

Treptat, se măreşti cantitatea de brânză de vaci, iaurtul făcut în casă și carnea de pui sau de vită. Carnea se fierbe, se toacă cu cuțitul sau se mixează, apoi se introduce în supa de zarzavat sau piureul de legume, de 3-4 ori pe săptămână, 20-30 grame/ zi, cantitatea putându-se mări treptat. De asemenea, mai poate fi introdus și iaurtul în diversificarea alimentației la bebeluşii de 7 luni, doar preparat în casă, cu adaos de 5% zahăr.

Cantitatea de alimente nou introduse este mai mare decât atunci când abia începi diversificarea. Carnea fiartă și pasată, iaurtul făcut în casă sunt două dintre alimentele cărora le poţi mări cantitatea acum. Bebelușul tău trebuie să mănânce ponderat, conform specialiștilor, și să încerci să îi dai totul în funcţie de necesităţile sale calorice, de greutate şi de sfaturile pediatrului.

Atenție! Sucurile și piureurile de fructe nu trebuie încălzite pentru că se inactivează vitaminele. De asemenea, nu da copilului de sub un an zmeură, căpșune sau fragi, pentru că au acțiune puternic alergizantă. Dacă nu trebuie să încălzești, atunci nu trebuie nici să păstrezi la frigider piureurile nemâncate de cel mic.

Cel mai bine este să îi dai mereu sucuri sau piureuri proaspete (obținute prin fierbere și nu prin prăjire), realizate în casă. Ai mare grijă ca proveniența acestor alimente să fie una sigură! Cel mai bine ar fi să existe surse verificate, care să dea aceste alimente din grădina proprie. Poți încerca și magazinele cu specific eco/bio.

De asemenea, în diversificarea alimentației la bebelușii de 7 luni, piureul sau sucul de fructe poate fi îmbogățit cu un făinos din porumb sau orez, care, la rândul lui, se va îndulci cu zahăr, doar în cazul în care cel mic nu acceptă altfel!

Sucurile sunt extrem de bune şi hrănitoare. Poţi începe cu suc de mere, struguri albi sau pere. Sucul poate fi diluat jumătate cu apă şi se dă sub formă de porţii, în jur de o ceşcuţă. Nu trebuie să îl daţi în biberon, pentru că se pot dezvolta bacterii, cauzate de prezenţa substanţelor zaharoase din suc. Bacteriile duc la infecţii ale urechilor sau carii. Atenţie! Nu îi da copilului suc în cantităţi foarte mari, pentru că poate dezvolta obezitate. Cel mai bine ar fi să i-l introduci treptat, de la 30 ml, până la 120 ml pe zi. Sucul poate favoriza apariţia crampelor sau a diareei, deci trebuie dat cu precauţie.

Carnea trebuie să fie doar de pui sau vită, nu de porc, raţă sau gâscă. De asemenea, gălbenuşul de ou introdus acum trebuie să provină doar de la găină şi să fie procurat din surse sigure. Ficatul trebuie dat pasat în piureul de legume.

Piureul de legume poate fi îmbogăţit cu unt, însă nu trebuie sărat! Brânza proaspătă de vaci poate fi introdusă acum, în cadrul unei mese pentru bebeluşul tău.

Dacă cel mic refuză unele mâncăruri, nu insista să i le mai dai şi compensează mesele pierdute cu lapte de la sân sau lapte formulă.

Introducerea fructelor conservate se poate face la această vârstă. Fructele conservate în casă, precum compotul de mere, compotul de gutui, pasta de mere sau gemul de caise vor fi introduse în alimentaţia copilului tău. O altă opţiune ar fi fierberea fructelor proaspete, făcute pastă şi îndulcite, apoi amestecate cu pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi şi adăugată brânza de vaci făcută în casă. Compoturile nu trebuie să conţină conservanţi!

De reținut! Unele făinoase au un puternic factor alergizant (glutenul din făina de grâu, orz sau secară) pentru mucoasa intestinală a celui mic, dar și o valoare energetică mare, bogate în amidon și vitamine. De aceea, se recomandă ca primele tipuri de făinoase introduse să fie cele fără gluten: făina de porumb sau orez, iar după ce copilul s-a obişnuit cu acestea, poţi introduce şi preparatele din alte tipuri de făinos, însă cu prudenţă, observând dacă cel mic face intoleranţă la gluten!

Meniul în diversificarea alimentaţiei la bebeluşii de 7 luni poate conţine budinci din griş, orez, chiar paste făinoase uşor de mestecat. Se mai poate ca cel mic să aprecieze budincile cu jeleu de fructe (realizate în casă, din ingrediente atent selecţionate, nu din prafuri preparate sau din dulciuri din comerţ).

În diversificarea alimentației la bebelușii de 7 luni ar trebui înlocuite două mese de alimente solide, în afară de masa de prânz (doar dacă cel mic este sănătos și are greutatea corespunzătoare vârstei). Dacă prânzul va fi format doar din legume, masa de la ora 10:00 ar putea fi formată din fructe, din alimentaţie nelipsind mărul, unul dintre cele mai hrănitoare fructe de pe piaţa românească. La masa de seară, de la 19:00, va fi introdus făinosul, cereala.

Laptele de la mamă sau laptele praf trebuie să rămână una din sursele de hrană ale celui mic. Nu uita că el conţine anticopri şi multe alte substanţe hrănitoare care ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului.

Ce fructe nu sunt recomandate copilului de 7 luni? Lista fructelor ”bune” a fost realizată mai sus, însă la lista fructelor interzise intră: prunele și cireșele pentru că pot da dureri abdominale și diaree; zmeura, fragii și căpșunele nu sunt nici ele recomandate din cauza sâmburilor mici și a acțiunilor lor puternic alergizante.

Preparatele industriale (borcănelele care sunt în supermarketuri) pot exista în diversificarea alimentației la bebelușii de 7 luni, având avantaje, precum: economie de timp, comoditate, posibilitate de stocare sau preparare instant. Aceste alimente au avizele internaționale, sunt sigure pentru copilul tău, pot fi digerate ușor, au foarte puțină sare, conțin puțin zahăr, nu au în compoziție gluten, sunt securizate bacteriologic, toxic și oncologic. Însă trebuie să fii atentă ce tip de preparat cumperi, să te uiți la vârsta recomandată și la ceea ce conține, în conformitate cu necesitățile și toleranțele celui mic.

Scaunele de fructe şi zarzavaturi vor conţine celuloză nedigerată (fibre) sau de culoare diferită faţă de scaunele de lapte. Nu trebuie să te nelinişteşti! Copilul este perfect sănătos, iar organismul lui reacţionează şi reţine corect substanţele nutritive, precum vitaminele, sărurile minerale sau proteinele.

Dacă sunt introduse noi alimente, numărul scaunelor poate creşte. Dacă nu se depăşeşte numărul de 3 scaune în 24 de ore, atunci nu trebuie să te îngrijorezi. În cazul în care copilul face mai mult de 3 scaune pe zi, atunci există riscul apariţiei eritemului fesier (leziune a pielii).

Ce ne facem cu bebelușul mofturos?

Copilul poate să nu mănânce tot ceea ce îi dai tu. Dacă se supără, nu trebuie să îl obligi să termine tot din farfurie. În orice război este loc și de negocieri, nu?

Cel mai bine ar fi să pregătești mâncarea care îi place. De fiecare dacă o poți mixa cu alte legume sau fructe, o poți îmbunătăți, în așa fel încât conținutul său să aibă toți nutrienții necesari.

De asemenea, îl poți lua pe cel mic la cumpărături, îi poți arăta ceea ce îi vei face, în așa fel încât să înțeleagă despre ce este vorba. Poate că nu știe să vorbească, dar cu siguranță la vârsta de 7 luni înțelege ce se întâmplă în jurul lui.

”Părintele ar trebui să încerce să îi dea cât mai multe lucruri posibile, să părăsească puţin războiul, copilul nu trebuie să mănânce decât atât cât consideră mama. Trebuie să îl şantajăm ca să mănânce întâi puţin, fără să îl silim. Copilul trebuie să asiste şi să participe după priceperea lui la prepararea hranei, îl luăm cu noi în bucătărie, vede împreună cu mama ce se face, poate vrea şi el să guste”, a explicat dr. Liana Tauberg, medic pediatru la Spitalul Universitar de Urgenta Elias.

De asemenea, trebuie să știi și să îl păcălești, să ai răbdare și să nu te dai bătută. Nu este un război al nervilor, ci unul în care toți trebuie să învingă.

Specialiștii spun că dacă bebelușul nu vrea să mănânce cât ar trebui la o masă, atunci se poate întârzia puțin următoarea masă pentru a-i crește apetitul, pentru a cere el singur ceea ce vrea și când. Cu siguranță la vârsta aceasta, copilul trebuie să își fi făcut un program, pe care trebuie să îl respecţi şi să îl menţii.

Diversificarea la 7 luni trebuie să se facă ținându-se cont de dorințele copilului, de gusturile lui, iar laptele va fi nelipsit de la mesele sale! Cu toate acestea, gramajul este important atunci când vine vorba de alimentaţie, deci, dacă ai un copil mâncăcios, nu îi da cât cere, iar dacă ai unul mofturos, încearcă diverse reţete, până să găseşti acel ingredient care îi place. Important este să nu pici în extrema hrănirii în exces, pentru că aceasta poate duce la obezitate, îngreunându-i dezvoltarea motrică.