Articol redactat de Andreea Roșu și verificat de dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie
Sumar:
- De când se introduce carnea în alimentația bebelușului?
- De ce este important să mănânce carne?
- Ce tip de carne poate să mănânce cel mic?
- Cât de des este indicat să mănânce carne?
- De când se introduce peștele în alimentația bebelușului?
- De ce este important să mănânce pește?
- Ce tip de pește poate să mănânce cel mic?
- Cât de des este indicat să mănânce pește?
- Resurse despre „Carnea și peștele în diversificare, când le introducem, de ce și cât de importante sunt”
Oricât ar părea de surprinzător, în multe părți ale lumii se recomandă ca primul aliment cu care mămicile să înceapă diversificarea să fie carnea, nicidecum cerealele pentru sugari. Cele mai multe autorități pediatrice recomandă carnea gătită ca fiind unul dintre cele mai bune alimente pentru copii. Totuși, dacă aveți rețineri în a începe diversificarea cu carne și preferați cerealele, atunci este indicat să introduceți carnea în regimul alimentar al copilului la vârsta cuprinsă între 7-9 luni.
Se pune foarte mult accentul pe importanța cărnii și mai ales a peștelui în dieta alimentară a copilului, deoarece la vârsta de 6 luni, atunci când este indicat să aibă loc diversificarea, depozitele de fier ale bebelușului încep să scadă. Fiind bogată în fier și ușor absorbită de corpul bebelușului, carnea este cel mai sigur aliment pentru copil. Pe lângă fier, atât carnea, cât și peștele conțin zinc și proteine (foarte importante în creștere și dezvoltare), ceea ce oferă beneficii bebelușului.
„Odată ce copilul dvs. are șase luni și după ce au fost introduse în alimentație o mare varietate de fructe și legume, este important să introduceți alimente care conțin proteine cum ar fi pește, carne de pasăre, carne, ouă, produse lactate, fructe cu coajă lemnoasă, și cereale.” Doctor George Dejeu
De când se introduce carnea în alimentația bebelușului?
Carnea trebuie introdusă în alimentația bebelușului la scurt timp după inițierea diversificării, cel mai adesea între 7-8 luni. Nu este necesar să așteptați ca bebelușul să împlinească o anumită vârstă pentru a-l hrăni cu carne. Cu cât introduceți carnea mai din timp, cu atât cel mic va fi mai avantajat. Este recomandat să introduceți câte un singur aliment (nu introduceți multiple alimente în dietă la aceeași masă sau în aceeași zi) în dieta copilului, pentru a observa eventualele reacții alergice.
După ce bebelușul s-a acomodat cu mai multe gusturi, cu legume și cu cereale, puteți face combinații, adică piureuri fine din legume sau alte mâncăruri. La început, carnea fiartă poate fi introdusă într-un piure de legume sau într-un pilaf. De îndată ce bebelușul dă semne că dorește să se hrănească singur – adică recunoaște ora mesei, stă în scaun, duce obiecte la gură, vrea să apuce ce îi oferiți cu propriile degete – puteți să îi oferiți bucăți mici de carne moale, tăiate în așa fel încât bebelușul să le înghită fără probleme.
Nu uitați că până la împlinirea vârstei de 1 an, laptele matern sau formula de lapte trebuie în continuare să fie hrana de bază, alimentele solide reprezentând doar o completare a laptelui, conform www.wholesomebabyfood.momtastic.com.
„Proteinele reprezintă elementul vital al vieții, dar cei mai mulți oameni consumă probabil mai mult decât au de fapt nevoie. Carnea, într-o măsură mai mică carnea de pasăre de curte este bogată în proteine și oferă cea mai bună sursă de fier, deoarece acestea sunt ușor absorbite de oameni.” Doctor George Dejeu
De ce este important să mănânce carne?
La vârsta de aproximativ 6 luni, majoritatea bebelușilor au nevoie de cât mai mult fier. Desigur, bebelușii se nasc cu depozite complete de fier menținute până la un moment dat de laptele matern, dar organismele lor necesită atât de mult fier la 6 luni, încât laptele matern nu mai poate ține pasul. Imaginați-vă că un bebeluș în vârstă de 7 luni are nevoie de mai mult fier decât un bărbat adult. Acesta este și motivul pentru care este indicat ca diversificarea să aibă loc începând cu vârsta de 6 luni.
Deoarece bebelușii nu mănâncă cantități mari de alimente, au nevoie de un aliment cu un conținut ridicat de fier și aici e importantă carnea care luptă cel mai eficient împotriva anemiei. Carnea este o sursă bună de fier și zinc, sprijinind creșterea și dezvoltarea armonioasă, conform www.smartnutrition.ca.
Pe de altă parte, dacă alegeți să vă hrăniți copilul cu o dietă vegetariană, zincul și fierul sunt două substanțe nutritive principale spre care trebuie să vă orientați atenția. Este indicat să discutați cu medicul pediatru și un nutriționist specializat în alimentația vegetariană pentru copii dacă intenționați să vă hrăniți copilul cu o dietă vegetariană, întrucât bebelușul ar putea avea nevoie de suplimente de fier pentru a preveni o posibilă deficiență. Copiii hrăniți cu formulă de lapte au, de obicei, suficient fier, deoarece formula de lapte este fortificată cu fier.
Dieta alimentară a copilului ar trebui să includă cereale fortificate cu fier, precum și alte alimente fortificate cu fier, dar și fasole, ouă și unt de nuci. Ajutați corpul bebelușului să absoarbă mai bine fierul prin asocierea acestor alimente cu alte alimente bogate în vitamina C, cum ar fi broccoli, roșii și citrice, conform www.homemade-baby-food-recipes.com.
„Puiul este o primă carne ideală. O sursă excelentă de proteine și bogată în vitamine B, carnea de pui este populară pentru bebeluși datorită gustului său delicat. Se amestecă bine cu legume rădăcinoase, cum ar fi morcovul și cartofii dulci, și conferă pireurilor de pui o textură mai fină. De asemenea, este bine amestecat cu mici forme de paste. Puiul se amestecă bine și cu fructe precum mere și struguri. Pe lângă pieptul de pui, încercați să folosiți și carnea coapsei – carnea întunecată a puiului conține de două ori mai mult fier decât cel alb.” Doctor George Dejeu
Ce tip de carne poate să mănânce cel mic?
Atunci când bebelușul începe să mănânce alimente solide, cele mai bune opțiuni sunt tipurile de carne care pot fi pasate sau încorporate în piureuri de legume sau tocănițe și pe care bebelușul le poate înghiți cu ușurință. Puteți prepara acasă astfel de mâncăruri de legume și carne sau le puteți cumpăra deja preparate.
Carnea de pui, carnea de curcan și carnea tocată de pui/curcan sunt cele mai indicate, deoarece sunt tipuri de carne moale care pot fi pasate, tăiate în cuburi mici sau rupte în fâșii. Puteți prepara o mâncare cu carne pentru toată familia și să îi serviți o porție micuță și bebelușului, având grijă ca în porția sa să nu adăugați sare, piper sau alte condimente picante, conform www.workingmother.com.
S-ar putea să vi se pară surprinzător, însă carnea roșie (mai ales cea de vită), tăiată în bucăți mici și fiartă cât mai bine este recomandată bebelușilor. Pentru adulți, consumul excesiv de carne roșie este contraindicat, dar pentru bebeluși, o porție cât de mică de carne roșie îi asigură necesarul de fier. Reamintiți-vă că un bebeluș de 7 luni are nevoie de mai mult fier decât un bărbat adult, așa că puține alimente sunt atât de generoase cu fierul precum este carnea roșie.
Consumul excesiv de carne roșie este contraindicat adulților deoarece acest tip de carne are o reputație proastă, tocmai pentru că are un conținut mare de fier. Dacă pentru bebeluși carnea roșie este un aliment salvator, atunci pentru adulți excesul de fier care se găsește în carnea roșie crește riscul de cancer de colon, de diabet, de boli de inimă, putând să conducă la deces prematur. Ori de câte ori un adult consumă prea mult fier, intestinul său subțire nu reușește să absoarbă fierul și atunci ajunge până la nivelul colonului, acolo unde hrănește bacteriile rele și unde acționează ca un pro-oxidant. Carnea roșie este contraindicată persoanelor care deja suferă de unele probleme de sănătate, iar în cazul oamenilor sănătoși, sunt permise doar cantități limitate de carne roșie, conform smartnutrition.ca.
De asemenea, stați departe de carnea procesată și de semipreparate, inclusiv șuncă, mușchi, pastramă, crenvurști și cârnați. În general, semi-preparatele prezintă un mic risc de infecție cu listeria. Majoritatea oamenilor nu sunt afectați de această infecție bacteriană, dar copiii sunt mai vulnerabili, deoarece au un sistem imunitar slab. Semipreparatele sunt contraindicate întrucât conțin foarte multă sare și mulți alți aditivi nedoriți, conform homemade-baby-food-recipes.com.
„Fierul este important pentru dezvoltarea creierului copilului dumneavoastră în special între 6 luni și 2 ani. Fierul pe care un copil îl moștenește de la mama lui se termină la aproximativ 6 luni, iar deficiența în fier poate avea un efect profund asupra învățării mai târziu în viață.” Doctor George Dejeu
Cât de des este indicat să mănânce carne?
Consumul de carne este calculat ținându-se cont de cantitatea de fier și de proteine de care are nevoie bebelușul. În general, în rândul bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 6-24 de luni, cel mai bine este ca maximum 15% din energie să provină din proteine, adică copilul are nevoie de 30-45 de grame de proteine pe zi. Institutul Național de Medicină, precum și Academia Americană de Pediatrie susțin că cei mici nu au nevoie de atât de multă proteine, așa că au oferit alte linii directoare.
Prin urmare, copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 luni au nevoie de doar 11 grame de proteine pe zi, iar copiii de vârstă mică au nevoie de 13 grame de proteine pe zi. Indiferent dacă alăptați sau vă hrăniți bebelușul cu formulă de lapte în primele 6 luni, va primi toată cantitatea de proteine de care are nevoie din laptele matern sau din formula de lapte.
Pe lângă carne și pește, alte surse bune de proteine includ ouăle și fasolea. De exemplu, o cană de lapte sau de iaurt îi oferă copilului 8 grame de proteine, un ou îi va oferi 7 grame, un sfert de cană de fasole boabe îi va oferi 3 grame, o cană de paste îi va oferi 7 grame, iar 30 de grame de pui gătit îi va oferi 7 grame de proteine. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la faptul că bebelușul nu primește cantitatea zilnică necesară de proteine dacă nu este un copil pretențios la mâncare.
Bineînțeles, dacă medicul pediatru vă sugerează că bebelușul are nevoie de sprijin pentru o creștere mai bună sau necesită mai multe proteine din cauza unei afecțiuni medicale, nevoile sale de proteine vor trebui calculate în mod specific, conform parents.com.
De când se introduce peștele în alimentația bebelușului?
Este recomandat să îmbogățiți regimul alimentar al bebelușului cu pește după ce ați introdus alimente mai puțin alergenice, precum fructe, legume și cereale. Dacă aveți un istoric familial cu alergie la pește, fructe de mare și crustacee, trebuie să discutați cu medicul pediatru înainte de a include pește în alimentația bebelușului.
De asemenea, aveți nevoie de aprobarea medicului pediatru pentru a include pește în regimul alimentar, dacă bebelușul a prezentat eczeme moderate până la severe după utilizarea unor produse de piele prescrise de medic, dacă a prezentat o reacție alergică imediată la unele alimente și dacă a fost diagnosticat cu o alergie alimentară, conform www.verywellfamily.com.
Când introduceți un aliment cu potențial alergen, așa cum este peștele, asigurați-vă că așteptați cel puțin trei zile înainte de a-l servi din nou, pentru a avea suficient timp să monitorizați o eventuală reacție alergică. Inflamarea feței, erupțiile cutanate, vărsăturile, diareea și problemele de respirație pot fi semnele unei reacții alergice care necesită imediat asistență medicală, conform parenting.com.
De ce este important să mănânce pește?
Peștele este o sursă importantă de hrană pentru bebeluși și copii. Bogat în proteine de foarte bună calitate, peștele conține și acizi grași esențiali Omega-3 pe care organismul nu îi poate produce, dar de care are mare nevoie. În plus, peștele poate furniza cantități însemnate de fier, calciu, zinc și magneziu.
Dat fiind conținutul de acizi grași esențiali Omega-3, peștele trebuie să se regăsească în dieta alimentară a mamei pe toată perioada sarcinii și a alăptării. Omega-3 susține creșterea și dezvoltarea fătului, iar în primii doi ani de viață, sprijină dezvoltarea creierului copilului și a ochiei și a funcției vizuale, conform www.verywellfamily.com.
Ce tip de pește poate să mănânce cel mic?
Când introduceți pește în regimul alimentar al copilului, trebuie să vă orientați asupra peștilor proaspeți, fileurilor de pește foarte bine dezosate și care conțin niveluri mai scăzute de mercur – evitați fileurile de rechin, peștele-spadă, pangasius și chiar și macroul (e bine de evitat peștele oceanic sau introducerea unui tip de peste oceanic cu origine foarte bine precizată și care este cunoscut ca fiind cu concentrații mici de mercur). De asemenea, evitați sortimentele de pește care deja au fost gătite și apoi înghețate.
În mod ideal, ar trebui să introduceți în regimul alimentar al bebelușului sortimente de pește care au un gust mai blând și pe care copilul le-ar putea accepta mai ușor, așa cum este peștele alb. Pe măsură ce copilul se obișnuiește cu peștele, puteți introduce și alte soiuri de pește care au o aromă mai puternică, precum păstrăvul, bibanul, crapul și somonul.
Orice tip de pește ați alege, puteți să îl pregătiți la abur și să i-l serviți copilului cu o garnitură de legume, puteți să îl pregătiți la cuptor pe pat de legume sau puteți să preparați chifteluțe de pește, conform www.verywellfamily.com.
Cât de des este indicat să mănânce pește?
Pe lângă proteinele de înaltă calitate, vitamine și minerale, peștele este o sursă importantă de grăsimi sănătoase, cum ar fi acidul docosahexaenoic, care este esențial pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos periferic și a vederii copilului. Unele cercetări sugerează că bebelușii care consumă pește încă de la începutul diversificării sunt mai puțin predispuși să sufere de boli alergice, de eczeme și de astm. Pentru a nu pierde aceste importante avantaje nutriționale, copiii ar trebui să mănânce porții mici dintr-o varietate de pește și crustacee de 1-2 ori pe săptămână, conform www.parenting.com.
În concluzie, mămicile trebuie avertizate că este posibil ca bebelușul să refuze carnea la început. Dacă vă veți afla în această situație, puteți încerca să amestecați puțină carne fiartă în piureul de legume al bebelușului pentru a-l ajuta să se adapteze la noul gust. Pentru a preveni sufocarea, nu îi oferiți copilului bucăți de carne înainte de a-l vedea că se descurcă bine să mănânce cu propriile mâini și alte alimente, precum cereale sub formă de O, fâșii de castravete sau biscuiți de dentiție. De asemenea, mulți bebeluși par să se împrietenească mai bine cu carnea atunci când au mai mulți dinți. Mai trebuie să știți că mâncărurile grele, lipicioase și cu mult sos nu sunt chiar pe placul copiilor mici. În schimb, ei iubesc cârnații de foarte bună calitate – eventual preparați în casă sau cei organici din comerț – precum și burgerii și chifteluțele de carne.
Preparate în casă fără sare și alți amelioratori de gust sau cumpărate din magazin având grijă ca produsul să fie organic, acest alimente sunt deosebit de nutritive și populare printre copiii de vârstă mică. Copiii crescuți cu regim vegetarian ar trebui să consume la două sau trei mese în fiecare zi alimente bogate în fier și proteine, precum ouă, nuci, fasole, linte și năut.
Resurse despre „Carnea și peștele în diversificare, când le introducem, de ce și cât de importante sunt”
- parents.com
- workingmother.com
- homemade-baby-food-recipes.com
- babycenter.com
- verywellfamily.com
- verywellfamily.com
- parenting.com
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.
Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie
Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.