Riscurile unui debut precoce în diversificare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de farmacist Ioana Dejeu.

Sumar:

  1. Despre diversificare
  2. Când este recomandat să se înceapă diversificarea
  3. De ce să nu începi diversificarea mai devreme?
  4. Riscurile unui debut precoce
  5. Există avantaje ale începerii diversificării mai devreme?
  6. Concluzii
  7. Resurese despre „Riscurile unui debut precoce în diversificare”

Despre diversificare

În primele luni de viaţă, hrana bebeluşilor constă exclusiv în lapte. Fie că este vorba despre lapte matern, fie de formule de lapte praf, cei mici îşi vor asigura toţi nutrienţii necesari acestei prime perioade doar prin ingerarea lăpticului. După primele şase luni, urmează etapa diversificării alimentare, venită ca un răspuns al nevoilor nutritive ale celor mici impuse de creşterea şi dezvoltarea de care s-au bucurat până la această vârstă.

Medicii pediatri şi specialiştii în nutriţie pediatrică recomandă ca diversificarea să nu înceapă mai devreme de 6 luni, dar nici mai târziu de 9 luni. Începutul diversificării este momentul în care bebeluşul este pregătit fizic şi psihic să accepte o nouă formulă de hrană. Începerea hrănirii bebeluşului cu hrană semisolidă şi solidă presupune respectarea anumitor reguli legate de  succesiunea şi calitatea alimentelor administrate, dar şi de gradul de dezvoltare fizică şi psihică  al micuţului.

Diversificarea alimentară se va începe şi se va desfăşura după reguli exacte. Se va începe atunci  când bebeluşul este sănătos, se va introduce un singur aliment nou într-o zi şi la un interval de câteva zile, astfel încât să poată fi sesizate eventuale reacţii alergice sau de intoleranţă, şi să se poată stabili cu uşurinţă cauza.

Orice nou aliment se va administra cu linguriţa, treptat, pornind de la două-trei linguriţe la o masă.

Diversificarea are drept scop înlocuirea treptată a unei mese de lapte cu o masă formată exclusiv din mâncare solidă. Acest proces se va produce treptat, crescându-se progresiv cantitatea alimentului introdus şi scăzânsu-se concomitent cantitatea de lapte.

În mod normal, prima masă înlocuită va fi cea de la ora 10, a doua masă este cea de  la ora 13, iar a treia masă înlocuită va fi cea de la ora 17. Mama decide care masă ar fi mai indicată pentru a fi înlocuită prima, în funcţie de obiceiurile celui mic, de rutina zilnică.

Alergiile şi intoleranţa alimentară reprezintă două aspecte care impun o atenţie specială atunci când se începe diversificarea. Din acest motiv, se va respecta schema de introducere a alimentelor şi se va ţine cont de alimentele care ar trebui evitate până la vârsta de 1 an, tocmai pentru că au un potenţial alergen mare sau pentru că sunt greu digerabile. Alimentele cu potenţial  alergen care nu ar trebui incluse în alimentaţie până la vârsta de 1 an sunt  albuşul de ou, mierea, nucile şi alunele, laptele de vacă, fructele de mare, căpşunele şi fructele de pădure. Acestora li se adaugă şi cele greu digerabile, cum ar fi fasolea boabe, mazărea, conopida şi varza, carnea de miel, ied sau de vânat.

Dacă se sesizează reacţii, erupţii cutanate, scaune moi sau vărsături, se va întrerupe administrarea  şi va fi informat medicul pediatru.

Parcurgând paşii diversificării la vârsta de 1 an, meniul unui bebeluş ar trebui să cuprindă carne, gălbenuş de ou, peşte, produse lactate pasteurizate, cereale, fructe şi legume, deserturi făcute în casă. Este foarte importantă şi hidratarea celui mic, alături de un meniu variat, realizând baza nutritivă adaptată nevoilor etapei de dezvoltare a copilului., conform mayoclinic.org, scienceofmom.com.

„Introducerea alimentelor solide înainte de 4 luni crește riscul de înec cu acestea și îl va determina pe bebeluș să consume mai puțin lapte matern (scăzând astfel lactația dvs.) sau formula specială de lapte praf. Dacă în schimb alegeți cealaltă variantă, de introducere a alimentelor solide prea târziu, va crește riscul ca bebelușul să dezvolte o serie de alergii alimentare, existând studii în acest sens. Așadar, cel mai potrivit moment pentru a începe diversificarea copilului este vârsta de 6 luni, moment în care copilul va fi sănătos, își va susține bine capul și va fi curios să vadă ce are în farfurie.” farmacist Ioana Dejeu

Când este recomandat să se înceapă diversificarea

Începutul diversificării este un punct foarte important din viaţa bebeluşului, astfel că nu se va face la întâmplare, ci ţinând cont de anumite reguli, vizând siguranţa şi sănătatea celui mic. În primul rând, diversificarea va începe în momentul în care bebeluşul nu va mai împinge cu limbuţa  linguriţa cu care este hrănit, ci va accepta în cavitatea bucală alimentul, semn că gradul de dezvoltare la care a ajuns îi permite să înceapă procesele de mestecare şi înghiţire. Diversificarea nu se va începe mai devreme de 6 luni şi nu mai târziu de 9 luni. Este foarte important ca micuţul să poată sta în poziţia şezut şi să-şi susţină bine capul. Mai sunt şi alte semnale care anunţă că cel mic este pregătit să înceapă diversificarea, cum ar fi obiceiul de a-şi  roade pumnişorii când vede pe cineva mâncând, interesul manifestat de acesta pentru ceea ce are mama sau tata în farfurie sau manifestările care demonstrează că nu se mai satură cu lăpticul.

Conform American Academy of Pediatrics – AAP -, atunci când se decide începerea diversificării,  trebuie ţinut cont de nivelul de dezvoltare al copilului, demonstrat prin capacitatea acestuia de a-şi controla bine capul, astfel încât să poată fi poziţionat corect într-un scăunel special pentru masă. Un alt aspect subliniat de AAP este comportamentul celui mic în faţa unei linguriţe cu mâncare. Dacă deschide guriţa atunci când linguriţa se apropie de el, dacă este atent la o farfurie cu mâncare pusă în faţa lui şi pare nerăbdător să guste, atunci diversificarea poate începe. Micuţul va putea deja transfera conţinutul unei linguriţe în guriţă, fără a avea tendinţa de a împinge mâncarea afară.

AAP recomandă ca punct de reper începerea diversificării în momentul în care bebeluşul şi-a dublat greutatea corporală de la naştere. Foarte important este ca diversificarea să înceapă atunci când micuţul este sănătos. Chiar dacă se începe diversificarea, AAP recomandă continuarea alăptării cel puţin până la vârsta de 1 an. Pe parcursul diversificării, medicul pediatru va recomanda  suplimentarea de vitamina D şi de fier.

Astfel, începutul diversificării va avea loc în jurul vârstei de 6 luni, atunci când micuţul este pregătit să accepte o hrana semisolidă sau solidă, şi este capabil să-şi dezvolte procesul  mestecării şi al înghiţirii. Este foarte important să se respecte schema de diversificare din care sunt excluse alimentele cu potenţial alergen sau greu digerabile.

De la această vârstă, gradul de dezvoltare fizică şi psihică permit celui mic să se bucure de plăcerea unei mese, dar şi de beneficiile nutritive ale noilor texturi alimentare., conform scienceofmom.com, mayoclinic.org.

De ce să nu începi diversificarea mai devreme?

Diversificarea reprezintă etapa de tranzit a unui bebeluş, de la hrana lichidă către alimentarea cu hrană solidă. Pentru a începe această etapă, organismul şi psihicul celui mic ar trebui să fi ajuns la un grad de dezvoltare care să-l determine să accepte mâncarea solidă atât ca textură, cât şi ca gust, să o poată mesteca şi înghiţi fără a fi pus în pericol şi, în acelaşi timp, nutrienţii furnizaţi prin acest tip de hrană să-i fie folositori şi necesari.

Până la vârsta de 6 luni, bebeluşului îi sunt furnizaţi toţi nutrienţii necesari prin alăptare sau prin formulele de lapte praf. A începe diversificarea la 4 luni sau chiar mai devreme ar reprezenta un aport foarte mare nutritiv de care cel mic nu are nevoie, solicitându-i în acelaşi timp şi sistemul digestiv.

Pe lângă faptul că este posibil ca gradul de dezvoltare fizică şi psihică să nu asigure o desfăşurarea normală a diversificării, cel mic încă împingând cu limbuţa linguriţa cu piureuri, va fi expus şi unei serii de riscuri din punct de vedere medical.

Sistemul lui digestiv nepregătit ar putea manifesta intoleranţă la o serie de alimente, în acelaşi context putându-se declanşa reacţii alergice.

Sunt mame care prin prisma faptului că cel mic nu creşte bine sau pare mereu nemulţumit, deci poate înfometat, pot decide să înceapă diversificare precoce. Nu le-ar fi de niciun folos, pentru că cel mic nu va accepta noul tip de hrană, chiar ar putea scădea în greutate, renunţând şi la puţinul lapte pe care îl bea înainte, tocmai din cauza acestei schimbări pentru care nu este încă pregătit.

Un alt context în care o mamă poate adopta diversificarea precoce este cel al bebeluşului care nu doarme bine noaptea. Mama poate crede că dacă are burtica plină, va dormi liniştit. Din contră, această introducere în avans de texturi alimentare noi poate provoca dureri de burtică sau alte neplăceri digestive, deoarece nu este timpul pentru ele, iar organismul reacţionează. Deci, în această situaţie, somnul va fi chiar şi mai mult afectat.

Astfel, diversificarea precoce nu este recomandată de către specialişti. Cel mic nu este pregătit să accepte alt tip de hrană, nu îi sunt necesari nutrienţi suplimentari şi se pot chiar declanşa reacţii adverse, punând copilul în pericol. Toate acestea vor fi evitate, dacă diversificarea se începe la 6 luni şi se desfăşoară după regulile trasate de către medicul pediatru sau de către nutriţionist., conform scienceofmom.com, kellymom.com.

Riscurile unui debut precoce

Mamele care aleg varianta diversificării precoce, trebuie să ştie că expun sănătatea bebeluşilor în faţa unor probleme generate de solicitarea prea mare la care este supus organismul prin administrarea hranei mult prea devreme.

În primul rând, cel mic va fi expus alergiilor alimentare şi intoleranţei, noii nutrienţi bombardând efectiv sistemul digestiv încă imatur. Sistemul imunitar este posibil să nu fie încă pregătit să facă faţă tuturor elementelor care pătrund în organism, considerând o parte dintre ele drept inamici şi manifestând respingere prin reacţii alergice. Printre cele mai cunoscute boli generate de o diversificare prea grăbită, este boala celiacă.

Un alt risc la care este expus bebeluşul, este cel al infecţiilor provocate prin ingerarea de alimente sau apă contaminate. Evident că mama va încerca să respecte toate regulile de igienă şi hrănire, însă atâta timp cât cel mic începe să consume mâncare solidă care presupune un proces de procurare, preparare şi păstrare, riscul de a contacta un virus sau o bacterie există ca în cazul oricărei persoane care se hrăneşte cu mâncare solidă.

Bebeluşii care vor beneficia de o diversificare precoce pot începe să piardă în greutate, tocmai din cauza dezechilibrelor la nivel intestinal care pot genera reflux gastroesofagian, dureri de burtică, scaune moi sau constipaţie. În acest context medical, bebeluşul va începe să doarmă fragmentat şi să nu se odihnească bine.

Doctorul  Richard So, pediatru în cadrul Cleveland Clinic Children’s, susţine că începerea diversificării trebuie să aibă loc atunci când bebeluşul este pregătit din punct de vedere fizic, când poate mesteca şi înghiţi în siguranţă fără a exista riscul înecului. De asemenea, Dr. So susţine că diversificarea nu trebuie să înlocuiască laptele, ci trebuie să îl completeze, iar rolul debutului diversificării pe lângă cel nutritiv este de a-l învăţa pe micuţ să mănânce alimentele solide., conform newsroom.clevelandclinic.org, scienceofmom.com.

Există avantaje ale începerii diversificării mai devreme?

O diversificare precoce va furniza organismului bebeluşului un plus de nutrienţi. În primul an de viaţă al unui copil, aportul de fier este foarte important pentru o bună dezvoltare şi pentru prevenirea anemiilor. S-au efectuat studii care au avut rolul de a demonstra faptul că bebeluşii care au beneficiat de o diversificare precoce prezintă un risc mai mic de instalare a anemiei. În urma studiilor, diferenţele între un copil care primește hrană solidă de la 4 luni şi unul care a început diversificarea la 6 luni, nu sunt semnificative, însă există.

O diversificare precoce poate prezenta avantajul ca micuţul să primească mai devreme proteina animală necesară în majoritatea funcţiilor organismului. Însă acest plus nu reprezintă un motiv pentru care ar trebui începută diversificarea prea devreme, deoarece, în contrabalanţă, sistemul digestiv al micuţului va avea de suferit. Sunt şi situaţii în care diversificare precoce poate  rezolva problema micului mofturos care nu mai vrea lapte, fiind foarte încântat de noile piureuţe şi supiţe. Şi pentru mamele care vor să întrerupă alăptarea din varii motive, diversificarea precoce este o variantă de a înlocui laptele matern cu alţi nutrienţi, însă trebuie să ţină cont de riscurile la care expun bebeluşul., conform scienceofmom.com.

Concluzii

Diversificarea precoce înseamnă introducerea alimentelor solide începând cu luna a 4-a sau chiar mai devreme în unele culturi şi zone. Este o metodă riscantă, deoarece bebeluşul nu este încă pregătit să se confrunte cu noile texturi alimentare, nu va putea mesteca şi este posibil să manifeste dificultăţi de înghiţire. Pe lângă acestea, sistemul digestiv şi cel imunitar pot genera reacţii alergice şi de intoleranţă, nefiind încă pregătite pentru introducerea noilor nutrienţi.

Există şi aspectul unui aport suplimentar de nutrienţi, însă trebuie pus în balanţă cu faptul că organismul încă nu are nevoie de un bombardament nutriţional şi că cel mic încă nu este dezvoltat suficient din punct de vedere fizic şi psihic pentru a face faţă acestei modificări.

Indicat este ca diversificarea să înceapă atunci când cel mic este pregătit, în jurul vârstei de 6 luni. Începând din acest moment, putându-se bucura de noile texturi, învăţând să mestece şi să înghită în siguranţă, organismul  asimilează firesc noii nutrienţi.

Resurse despre „Riscurile unui debut precoce în diversificare”

  1. mayoclinic.org
  2. cienceofmom.com
  3. kellymom.com
  4. newsroom.clevelandclinic.org
  5. babygooroo.com

Ioana Dejeu

farmacist

doctorand în științe farmaceutice

ioana.dejeu@gmail.com

DrGeoMEDSRL@gmail.com

0745 542867

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *