Semne că bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Articol scris de redacția Creative Art și verificat de doctor Gabriela Albu, medicina de familie, homeopat și specializare în ecografii.

Sumar:

  1. Vârsta bebelușului
  2. Bebe stă în fund
  3. Bebelușul manifestă interes pentru mâncare
  4. Bebelușul își poate coordona mișcările
  5. Bebelușul și-a pierdut reflexul de a scoate mâncarea din gură
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „Semne că bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea”

Vârsta bebelușului!

Diversificarea este una din etapele firești de dezvoltare ale bebelușului pe care fiecare mama și bebe o vor experimeta umăr la umăr.

Cu toate acestea, unele mamici sunt extrem de timorate la gândul că vor trebui să treacă de la hrana lichidă la cea solidă, în timp ce altele sunt nerabdătoare să pășească pe noul tărâm. La decizia lor, indiferent de ce parte a baricadei sunt, vor contribui și specialiștii, medicii de familie sau pediatrii prin mâna cărora au trecut sute, poate chiar mii de copilași și astfel au dobândit experiență în acest domeniu, știind cel mai bine când bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea.

Cei mai mulți medicii vor recomanda începerea diversificării în jurul vârstei de șase luni.

De ce spunem în jurul acestei vârste? Pentru că sunt și câteva excepții, iar excepțiile pot fi stabilite strict de medicul care îl are sub observație pe bebeluș. O cauză ar putea fi, de exemplu, refluxul gastroesofagian, dar doar atunci când acesta afectează creșterea bebelușului și îi creează disconfort major. De asemenea, faptul că bebelușul nu ia în greutate sau în ciuda tuturor eforturilor el continuă să fie flămând pot reprezenta motive pentru care părinții pot începe diversificarea mai devreme de vârsta recomandată. Afirmația cum că trecerea la hrana solidă se poate face în unele situații de la 4 luni, dar în niciun caz mai devreme de 4 luni poate fi găsită și aici: euro.who.int.

Revenind la semnele pe care cel mic le dă, precum și la vârsta sa, chiar și pe site-uri precum who.int, site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății sau nhs.uk.com (unul din cele mai mari site-uri dedicate sănătații din UK) ,veți găsi mențiunea  – Diversificarea trebuie începută în jurul vârstei de 6 luni.

Dacă nu apare niciun fel de problemă în creșterea și dezvoltarea micuțului, Organizația Mondială a Sănătății militează pentru hrănirea exclusiv cu lapte fie matern, fie formulă până la șase luni.

Același document aduce în atenția cititorilor că vârsta de șase luni este de fapt finalul celor șase luni și nu atunci când bebe împlinește această frumoasă vârstă.

Cu toate acestea, vârsta nu este singurul reper/semn că bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea.

Cu privire la subiectul vârstă, aceleași sursă (who.int) scoate în evidență faptul că puiul de om ar trebui să facă totuși cunoștință cu hrana solidă nu mai târziu de 7-8 luni, când mama nu mai poate suplini complet necesarul de fier al copilului.

Unul din motivele pe care le primim (euro.who.int) cu privire la debutul diversificării atunci când bebe a depășit vârsta de 6 luni și nu mai devreme, este sistemul digesiv. Până la această vârstă, el este imatur și incapabil să digere alimente noi. Da, stomacul bebelușului este pregătit complet să primească laptele de mamă încă de când se naște, pe care de altfel îl poate digera complet, însă nu este pregătit pentru mâncarea de bebeluși.

De altfel, cu cât mai devreme este solicitat stomacul bebelușului, cu atât sunt mai multe șanse ca el să dezvolte alergii și intoleranțe alimentare.

Bebe stă în fund

În jurul vârstei de șase luni, bebelușul, din punct de vedere motric, dobândește o nouă achiziție – stă în fund fără sprijin și își menține echilibrul, asta după ce a învățat să-și țină capul și și-a întărit mușchii gâtului. Da!, atunci când începeți diversificarea este important ca micuțul să-și susțină singur capul, în caz contrar,  riscul de înec este tot mai mare.

Statul în fund este un nou semn că micuțul este pregătit să facă cunoștință cu hrana solidă. Atenție însă! Faptul că bunica v-a convins că bebe stă foarte bine în fund înconjurat de perne, nu înseamnă că bebelușul a trecut natural la această etapă. De asemenea, scaunele de masă pentru bebeluși cu spătar reglabil va poate induce în eroare, însă nu vă lăsați „păcălite”. Scaunul de masă este important să-i ofere micuțului o poziție confortabilă la masă, însă nu să-l forțeze să stea într-una nefirească.

Atât kinetoterapeuții, cât și medicii de ortopedie pediatrică sunt complet împotriva acestei măsuri. Chiar și ținutul în brațe ar trebui să respecte câteva reguli astfel încât să nu existe presiune pe coloană. Bebelușul, pentru a se dezvolta armonios, trebuie să facă singur fiecare pas. Acest lucru însemnând să așteptăm până când micuțul este pregătit să se ridice singur, chiar dacă acest lucru se poate întâmpla în jurul vârstei de șapte – opt luni.

Susținut extrem de ușor, dar de preferat nesusținut, când bebe ajunge să stea în fund și să-și mențină poziția, este unul din semnele că este pregătit să înceapă diversificarea, iar acest lucru este confirmat atât de Organizația Mondială a Sănătății, cât și de Academia Americană de Pediatrie (healthychildren.org).

Bebelușul manifestă interes pentru mâncare

Iată un semn care le poate induce în eroare pe multe mămici, căci unii bebeluși dobândesc acest interes chiar mai devreme de șase luni, mai exact în jurul vârstei de patru luni, de unde și dilema: Este bebe pregătit sau nu să înceapă diversificarea?

Corelat cu faptul că bebe devine tot mai sigur pe el și mai precis în mișcări, reușește să-și ducă cu precizie mâna la gură, atunci pare să ne confruntăm cu o situație și mai complicată, cu adevărat o capcană pentru mamele fără experiență. Aceste două aspecte reușesc de multe ori să convingă multe mămici că bebelușii lor sunt pregătiți să primească alimente noi.

Atenție! Conform alapteaza.com, dacă bebelușul este hrănit exclusiv la sân, ia bine în greutatea, se satură fără prea mari probleme, atunci nu există niciun motiv pentru care ar trebui să începeți diversificarea mai repede.

Este foarte bine că bebelușul prezintă interes, se dezvoltă armonios, însă, neavând termen de comparație el nu poftește, doar copiază un tipar. De altfel, acest comportament repetitiv va fi un exercițiu care îl va ajuta atunci când va începe diversificarea cu adevărat.

În plus, dat fiind că tot în jurul vârstei de 4 luni bebelușul poate va trece printr-un puseu de creștere solicitând sânul sau biberonul mai des, mamele ar trebui avertizate, astfel încât să nu interpreteze greșit și să considere că laptele este insuficient sau de slabă calitate, și copilul lor nu se mai satură.

Bebelușul își poate coordona mișcarile

Vâsta de patru luni este o vârstă de mare însemnătate, căci tot din această perioadă bebelușul reușește să își coordoneze privirea și mișcările mâinilor. Chiar dacă abia în jurul vârstei de opt luni învață prinderea tip pensetă, încă de pe acum el reușește să mute obiectele dintr-o mână în alta și chiar să le urmărească.

Pe măsură ce crește devine tot mai experimentat, iar în jurul vârstei de șase luni el este cât se poate de capabil să-și coordoneze privirea, cu mâna și cu gura (nhs.uk), ceea ce înseamnă că, dacă ați optat pentru autodiversificare, micuțul va putea în mod firesc să apuce o bucățică și să reușească să o ducă la gură.

Bebelușul și-a pierdut reflexul de a scoate mâncarea din gură

Odată cu împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușul începe să scape de reflexele sale primitive, el nu mai dă din mânuțe și picioare automat ce este introdus în apă, imitând înotul, renunțând și la reflexul de a împinge mâncarea afară din gură. Până acum acest reflex îi era de mare folos, îl împiedica să se sufoce în cazuri periculoase, însă pentru că a crescut și corpul său știe și se pregătește de o nouă etapă, încet, încet scapă de el.

Mai mult, începe să formeze bolul de mâncare pe care ulterior îl va putea înghiți. Va fi nevoie de exercițiu și răbdare. Conform Academiei Americane de Pediatrie healthychildren.org, poate dura chiar câteva săptămâni până când micuțul va înceta să refuze, să îndepărteze lingurița cu cereale, de exemplu, iar acest lucru este cât se poate de normal, nu trebuie să le sperie sau îngrijoreze pe tinerele mămici.

Absența salivei din abundență de pe bluziță sau bavețică este un reper care ne poate ajuta în această nouă etapă, acest lucru însemnând că puiul de om începe să învețe să înghită.

Concluzii

În încheiere, venim în întâmpinarea mămicilor și vă încurajăm să aveți încredere în propria intuiție, să aveți răbdare, chiar dacă uneori vă simțiți la capătul puterilor și încercați să vă informați temeinic din surse sigure, oficiale. Mamele și bunicile noastre au intenții bune, însă nu înseamnă că știu mai bine.

Diversificarea este o etapă foarte importantă, hrana pe care o va primi bebelușul în următoarea perioadă și chiar în următorii ani este vitală pentru ca el să crească frumos. Acum își va deprinde obiceiurile alimentare, motiv pentru care este important să-l feriți de sare, zahăr și prăjeli.

Un debut precoce poate conduce la probleme cu greutatea, obezitatea fiind o boală tot mai comună a zilelor noastre, la fel ca și alergiile de altfel, afecțiuni de care suntem avertizați atât de Organizația Mondială a Sănătății, cât și de Academiei Americană de Pediatrie.

Bebelușii până în șase luni nu au nevoie de hrană complementară, laptele de mamă și formula sunt suficiente pentru a-i oferi necesarul caloric și aportul nutritiv. Introducând prea devreme hrana solidă, bebelușul va diminua treptat porțiile de lapte, va continua totuși să se trezească noaptea, pentru că el nu o face de foame în general, ci din reflex.

Așadar, faptul că micuțul se trezește frecvent noaptea sau își roade pumnișorii face parte din comportamentul firesc al bebelușului, nu trebuie confundat cu un semn că bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea,  conform  nhs.uk .

Niciun bebeluș nu seamănă cu altul. Așadar, chiar dacă puiul de om și-a dublat greutatea de la naștere, cântărind peste 5 kilograme, așa cum menționează site-ul Academiei Americane de Pediatrie (healthychildren.org ), tot este nevoie ca bebelușul să manifeste și alte semne cum că poate primi și alte alimente decât laptele.

Laptele, în special cel de mamă, va rămâne sursa principală de hrană până la un an, alăptarea trebuind continuată până la doi ani sau chiar mai mult, în paralel cu alimentația diversificată.

Nu, replica cum că „Food befor one is just for fun” nu este tocmai corectă.

Da, bebe trebuie să descopere texturi și gusturi noi, însă într-un mod pozitiv, fără presiuni și constrângeri. Este important să învețe și să consume alimente sănătoase pentru a-și asigura în mod natural necesarul de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase.

Absența laptelui de mamă îl privează pe bebeluș de nutrienți importanți pe care mâncarea de bebeluș nu o poate suplini. În plus, diminuarea rațiilor de lapte de mamă va contrbui la posibile îmbolnăviri, căci micuțul nu mai beneficiază de anticorpii mamei meniți să-l protejeze.

Nu în ultimul rând, laptele de mamă sau formulă nu trebuie înlocuit în niciun caz cu cel de vacă. Până la nouă luni, el poate fi introdus ca ingredient în prepararea anumitor alimente, însă abia după vârsta de un an el poate fi consumat ca atare  – Complementary Feeding – Family foods for brestfed children (apps.who.int).

Resurse despre „Semne că bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea”

  1. euro.who.int– Feeding and Nutrition of Infants and Young Children – carte realizată de organizația mondială a sănătății în colaborare cu unicef. Autor: Kim Fleischer Michaelsen
  2. nhs.uk– Site-ul NHS (www.nhs.uk) este cel mai mare site web din Regatul Unit pentru sănătate, cu peste 43 de milioane de vizite pe lună. Site-ul web este finanțat de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC). Conținutul, datele și serviciile de pe site sunt comandate de NHS Anglia și livrate de NHS Digital pentru persoanele din Anglia.
  3. Alapteaza.com – Asociaţia Alăptează! Timişoara este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată cu scopul de a promova şi susţine naturalul în sarcină, naştere şi îngrijirea copilului. Obiectivele organizaţiei sunt de a încuraja informarea legată de aşteptarea şi creşterea copiilor – sarcină, naştere, îngrijirea copilului; de a sprijini alăptarea ca proces natural şi firesc în relaţia mamă-copil; de a susţine adulţii în manifestarea ataşamentului parental.
  4. Academiei Americane de Pediatrie alături de membrii săi, pediatrii în mare măsură, are drept scop informarea adulților cu privire la sănătatea și siguranța bebelușilor, copiilor, adolescenților și tinerilor adulți.
Doctor-Gabriela-Albu

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *