Vizita la pediatru şi/sau nutriţionist şi evaluarea bebeluşului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vizita la pediatru şi/sau nutriţionist şi evaluarea bebeluşului

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de dr. George Dejeu, specialist în chirurgie.

Sumar

  1. Ce înseamnă evaluarea bebeluşului
  2. Când mergi cu bebeluşul la evaluare
  3. Este pregătit bebeluşul pentru diversificare?
  4. Cu ce te poate ajuta un nutriţionist în diversificarea bebeluşului
  5. Rolul nutriţionistului în adoptarea meniului vegetarian
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „Vizita la pediatru şi/sau nutriţionist şi evaluarea bebeluşului.

Ce înseamnă evaluarea bebeluşului

Bebeluşului i se face prima examinare medicală imediat după naştere. Se vor verifica funcţiile şi reflexele, coloritul pielii, greutatea, circumferinţa căpuşorului şi a toracelui și lungimea. I se face o examinare generală care va stabili dacă organismul nou – născutului este apt să-şi îndeplinească toate funcţiile.

Ulterior, medicul pediatru va prelua bebeluşul şi va verifica periodic dacă cel mic se dezvoltă normal din punct de vedere fizic şi psihic.

Bebeluşul va începe să-şi  dezvolte şi să-şi manifeste abilităţile. Se stabilesc astfel repere de care medicul pediatru ţine cont în momentul examinării. Tot medicul pediatru verifică dacă micuţul deţine toate funcţiile astfel încât să-şi asigure procesul de hrănire.

Conform AAP – American Academy of Pediatrics – este recomandat ca medicul pediatru să consulte un nou-născut în zilele 3 şi 5 după naştere şi, ulterior, în lunile 1, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18 şi 24.

Un control medical pentru un bebeluş presupune o examinare fizică de la cap până la tălpi. Se va face o verificare a fontanelei, această deschizătură urmând a se închide total între lunile 12 – 18. Va verifica circumferinţa capului şi forma acestuia, astfel încât să se asigure că se rotunjeşte frumos şi că micuţul se dezvoltă normal.

Se va  face o verificare a urechiuşelor, a ochişorilor, guriţei, se vor asculta inima şi plămânii, se vor verifica membrele şi pielea pe toată suprafaţa corpului, se va examina zona genitală.

Unul dintre cele mai importante aspecte este cel al capacităţii bebeluşului de a se hrăni. În mod natural, bebeluşul va înghiţi instinctiv. Medicul pediatru va verifica dacă cel mic realizează acest proces, asigurându-se că nu se confruntă cu dificultăţi de înghiţire, precum disfagia. Manifestarea unei astfel de dificultăţi ridică probleme, deoarece bebeluşul nu se va putea hrăni corect, procesul de înghiţire fiind îngreunat. Funcţia de înghiţire poate fi afectată de o serie de factori, de  o anomalie congenitală sau o naştere prematură.

Rolul medicului pediatru este de a descoperi orice problemă care poate exista în cavitatea bucală a copilului, tocmai pentu a se asigura că procesul de hrănire, de la primirea mâncării, mestecarea, înghiţirea şi transferul bolului alimentar se produc firesc şi în siguranţă, debutul diversificării alimentare care va avea loc în jurul vârstei de 6 luni, putând fi posibil, micuţul fiind apt să primească noile texturi alimentare., conform thebump.com, asha.org.

„Părinții au tendința să se agațe de cantitatea de hrană pe care o consumă bebelușii lor. Are sens. Este un lucru măsurabil și tangibil care rămâne oarecum sub controlul lor. Deci, ce e în neregulă cu asta? Ei bine, poate crea un stres inutil pentru părinți, în timp ce nu conduce la ridicarea de concluzii corecte asupra unui copil bine hrănit.Oferirea unei alimentații de calitate și a unei alimentații echilibrate reprezintă un loc mult mai bun pentru a-ți direcționa energiile, pentru că acest lucru, spun experții, este important.O varietate de texturi și gusturi este importantă, care ar trebui să progreseze și să crească împreună cu copilul.” Dr. George Dejeu

Când mergi cu bebeluşul la evaluare

AAP – Academia Americană de Pediatrie – recomandă ca un bebeluş să fie examinat de către medicul pediatru în zilele 3 şi 5 după naştere şi în lunile 1, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18 şi 24. Sunt însă părinţi care merg cu bebeluşul la un control pediatric la fiecare lună până când micuţul împlineşte vârsta de 1 an, urmând ca, ulterior, controalele medicale să fie mai rare.

Acestea sunt cotroalele efectuate pentru ca părinţii şi medicul să se asigure de o dezvoltare normală a celui mic. Sunt însă şi alte contexte în care se impune  un consult pediatric.

Unul dintre momentele în care se impune un control medical este începutul diversificării alimentare. Medicul pediatru va consulta bebeluşul pentru a se asigura că acesta este pregătit să înceapă acest proces. Va verifica gradul de dezvoltare fizică, capacitatea celui mic de a sta în poziţia şezut şi de a-şi susţine căpuşorul. De asemenea, va testa gradul de dezvoltare psihică, pentru a se asigura că bebeluşul este pregătit pentru a primi o textură alimentară nouă, pentru a începe învăţarea mestecatului şi pentru a înghiţi.

În funcţie de contextul copilului, medicul va stabili o schemă de diversificare, ţinând cont de posibilele probleme manifestate de cel mic, cum ar fi colicii, refluxul gastroesofagian sau un eventual fond alergic deja depistat.

Un nou consult medical se va impune după începerea diversificării. Se va merge cu bebeluşul la medic, dacă părinţii vor sesiza refuz din parte acestuia în faţa hranei solide, dacă cel mic manifestă dificultăţi de înghiţire, un reflux sau colici mai accentuate, dacă nu mai ia în greutate sau scade în greutate, dacă mănâncă şi totuşi pare înfometat, sau dacă ia prea mult în greutate.

Însă una dintre cele mai urgente probleme care trebuie semnalată medicului este refuzul copilului în faţa hranei solide. Este posibil ca acestuia să nu îi placă sau există riscul ca micuţul să nu poată înghiţi, fenomen destul de grav care impune consultul medical., conform speechbuddy.com, asha.org.

Este pregătit bebeluşul pentru diversificare?

Pentru a începe diversificarea, bebeluşul trebuie să ajungă într-un grad de dezvoltare fizică şi psihică care să permită alimentarea cu hrană solidă. Cel mic trebui esă fie apt din punct de vedere fizic să realizeze procesele care asigură o hrănire corectă şi benefică. Medicul pediatru s-a asigurat că micuţul îşi poate susţine singur căpuşorul, se ridică și menţine în şezut, însă se impun şi alte tipuri de evaluări.

Fie de către medicul pediatru, fie de către un nutriţionist pediatric, bebeluşul va fi supus unor testări care au rolul de a stabili dacă poate sau nu înghiţi corect, acţiune absolut necesară pentru hrănire. Dacă se merge cu micuţul pentru prima dată la nutriţionist, consultaţia va începe cu un interviu în care medicul va sta de vorbă cu părinţii şi se va informa despre istoricul medical al copilului, despre rutina zilnică a acestuia, despre cum a evoluat în primele luni, cum s-a hrănit şi alte date legate de caz. Ulterior, va aplica o testare micuţului prin care se asigură că cel mic are abilitatea de a-şi mişca toate componentele orale: buze, limbuţă, obraji, bărbie.

În cazul bebeluşilor care deja au început diversificarea, dar necesită un consult nutriţional, este posibil ca medicul să solicite părinţilor să aducă unul dintre alimentele preferate ale celui mic, astfel încât testarea să fie mai uşoară.

Medicul îi va administra bebeluşului alimentul respectiv, studiind astfel modul cum acceptă mâncarea în guriţă, dacă are abilitatea de a mesteca, în ce stadiu se află cu aceasta, dacă înghite corect sau câte resturi alimentare rămân în guriţă după înghiţire.

Medicul va constata cum se hrăneşte micuţul, cât de bine efectuează aceste procese sau dacă se confruntă cu o formă de disfagie, caz în care va stabili ce terapie se impune, astfel încât această manifestare să se poată remedia şi micuţul să se poată hrăni corect.

Capacitatea bebeluşului de a accepta alimentul în cavitatea bucală, de a încerca să-l mestece şi de a-l înghiţi este esenţială în procesul de alimentare cu hrană solidă., conform speechbuddy.com.

Cu ce te poate ajuta un nutriţionist în diversificarea bebeluşului

Medicul nutriţionist poate aplica o serie de terapii care au rolul de a ajuta copilul să se hrănescă normal şi corect atât din punct de vedere al proceselor care sunt implicate în alimentare, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea meniului unui bebeluş sănătos sau cu diverse afecţiuni digestive.

Terapiile nutritive au rolul de a învăţa părinții și pe micuţ cum să accepte mâncarea, cum să-şi folosească cavitatea bucală pentru a o mesteca şi cum să o înghită corect. Nutriţioniştii aplică aceste terapii prin joc, insistând foarte mult pe mimica feţei.

Terapiile sunt recomandate micuţilor care refuză hrana solidă, celor care nu se deprind cu mişcările corecte ale mestecării şi celor care nu pot înghiţi corect, astfel încât în cavitatea bucală să nu mai rămână resturi din aliment.

Terapiile nutritive au şi rolul de a-l determina pe micuţ să accepte şi alte alimente decât cele strict acceptate de el. Un copil care acceptă doar fructele, va fi educat prin intermediul terapiei să accepte şi alimente din alte grupe alimentare.

Medicul nutriţionist va ajuta un copil să accepte mâncarea. Sunt bebeluşi care deşi nu manifestă nicio problemă în a mesteca şi înghiţi, totuşi nu acceptă mâncarea solidă, preferând în continuare lapticul. Nutriţionistul va găsi cea mai bună terapie prin joacă, astfel încât să îl determine pe micuţ să accepte şi mâncarea solidă. Va crea un mediu de joacă, ușor de replicat de părinți acasă, pentru a putea exersa și acasă.

În cazul opus, medicul nutriţionist va putea aplica terapii combinate cu scheme alimentare, pentru copiii care nu se satură niciodată şi mănâncă foarte mult. Sunt terapiile la care participă şi părinţii, al căror rol este hotărâtor în educarea alimentară a copilului.

Medicul nutriţionist ajută copilul să poată efectua procesul de hrănire, putându-l determina pe micuţ să se hrănească sănătos, să accepte alimente din toate grupele alimentare şi să nu-şi depăşească necesarul nutriţional., conform yourkidstable.com.

Rolul nutriţionistului în adoptarea meniului vegetarian

Părinţii pot decide pentru bebeluşii lor meniul vegetarian, hotărâre dictată de diferite considerente şi contexte. Un bebeluş poate fi vegetarian fie pentru că părinţii adoptă o astfel de alimentaţie, fie pentru că este impusă de un context medical care manifestă alergie la proteina animală.

În ambele cazuri, abordarea este aceeaşi: copilul nu va primi hrană pe bază de carne, dar este obligatoriu să se respecte anumite reguli, astfel încât sănătatea să nu îi fie afectată şi să se bucure de o dezvoltare normală.

În aceste cazuri, rolul medicului nutriţionist este indispensabil, deoarece acesta va putea stabili o schemă de alimentaţie care să cuprindă alimente cu rolul de a acoperi tot necesarul nutriţional al copilului.

Medicul nutriţionist probabil va recomanda varianta ovo-lacto-vegetariană. Deoarece privarea totală de produse animale este riscantă pentru buna dezvoltare a unui bebeluş.

Primind un meniu în care este inclusă proteina animală, organismului i se asigură cele mai bune resurse pentru a funcţiona în echilibru, iar copilul se poate bucura de o creştere armonioasă şi de o activitate cerebrală normală.

Firesc ar fi ca un părinte să-şi  lase copilul să decidă dacă adoptă un meniu vegetarian. Atâta timp cât el hotărăşte pentru copil, trebuie să îi asigure şi condiţiile necesare unei creşteri normale, apelând la un medic nutriţionist, care va şti cum să repartizeze alimentele astfel încât organismul să nu înceapă să se confrunte cu deficite.

Indiferent de vârsta la care copilul devine vegetarian, doctorul nutriţionist va ajuta în stabilirea  meniului acestuia, astfel încât să îi asigure toţi nutrienţii necesari, adaptaţi vârstei şi nevoilor organismului. Va stabili o listă de alimente foarte bine alese, bine repartizate pe mese principale şi gustări, va monitoriza foarte atent  ritmul de creştere şi dezvoltare al copilului.

Copiilor trebuie să li se asigure tot necesarul de proteine, glucide, și lipide, precum și acizi graşi esenţiali, vitamine, calciu, fier, zinc, toate printr-o alimentaţie corect echilibrată. Pentru un copil vegetarian, medicul nutriţionist va putea include în meniu alimente precum oul şi produsele lactate,  dar și fasolea, mazărea, năutul şi lintea, produsele pe bază de soia, seminţele de diverse tipuri şi uleiuri bogate în acizi graşi esenţiali.

Urmând un plan alimentar echilibrat şi bine structurat stabilit de către medicul nutriţionist, riscul ca un copil vegetarian să se confrunte cu deficitul de anumiţi nutrienţi scade semnificativ, celui mic asigurându-i-se o dezvoltare fizică şi psihică normală., conform healthlinkbc.ca.

Concluzii

Diversificarea alimentară reprezintă o etapă esenţială pentru dezvoltarea unui copil. Rolul medicului pediatru şi al medicului nutriţionist este de a stabili dacă bebeluşul este pregătit din punct de vedere fizic şi psihic să primescă hrana solidă şi să accepte noi gusturi.

În cazul în care cel mic nu acceptă cu uşurinţă hrana solidă sau nu o poate procesa corect, medicul nutriţionist este cel mai în măsură să constate dacă bebeluşul se confruntă cu afecţiuni precum disfagia, tot el fiind cel care va aplica cele mai bune tehnici prin care copilul va învăţa să mestece şi să înghită corect.

Medicul nutriţionist va adopta cele mai bune soluţii în cazul unui bebeluş mofturos sau unuia foarte mâncăcios, astfel încât aceştia să beneficieze de o alimentaţie echilibrată, dar să se şi educe din punct de vedere nutritiv.

Un bebeluş vegetarian nu va fi expus riscului de a se confrunta cu dezechilibre nutriţionale atâta timp cât un medic nutriţionist va stabili o schemă alimentară care să vizeze furnizarea tuturor nutrienţilor necesari unei dezvoltări normale.

Resurse despre „Vizita la pediatru şi/sau nutriţionist şi evaluarea bebeluşului.

  1. thebump.com
  2. asha.org
  3. speechbuddy.com
  4. yourkidstable.com
  5. healthlinkbc.ca

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea

spitalpelican.ro

drdejeu.ro

dejeu.george@drdejeu.ro

0741 039931

0731 212294

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *